Concurența neloială

Extras din referat Cum descarc?

Concurenta este considerata neloiala atunci cand activitatea comerciantului se realizeaza prin folosirea de procedee nelegale, contrare uzantelor comerciale.
Procedeele care caracterizeaza concurenta neloiala sunt numeroase. Acestea, fie acte, fie fapte contrare legii si uzantelor cinstite, pot fi grupate in infractiuni, contraventii si/sau delicte civile.
Faptele pe care legea le considera acte de concurenta neloiala(art.4 si art.5 dinLegea nr.11/1991) sunt cele care urmaresc crearea unei confuzii, tinzand sa produca in viziunea consumatorului ideea ca intreprinderea, produsele sau serviciile provin de la concurent sau exista legaturi stranse intre oferte; sau obtinerea in detrimentul concurentei de foloase sau avantaje in activitatea economica prin practici contrare legii sau moralei. De aceea,reclama comparativa,implicand elemente de neloialitate in scopul obtinerii unor avantaje de piata, este ilicita, cand comparatia este inexacta si neobiectiva.
CLASIFICAREA ACTELOR SI FAPTELOR DE CONCURENTA NELOIALA 
In dreptul nostru, in Legea nr. 11/1991, actele de concurenta neloiala sunt grupate in functie de raspunderea juridica pe care o antreneaza in trei categorii in: contraventii, infractiuni si delicte civile. Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii recurge la o clasificare mai simplista a practicilor incorecte in practici comerciale inselatoare si practici comerciale agresive. La randul lor, practicile comerciale inselatoare pot fi grupate in actiuni inselatoare si omisiuni inselatoare. Punctul de plecare al acestor clasificari il constituie acelasi text al art. 10 bis alin. (3) al Conventiei de la Paris in care sunt clasificate actele de concurenta neloiala in urmatoarele categorii: 
-  confuzia cu intreprinderea, produsele sau activitatea industriala sau comerciala a unui-  concurent (pct. 1); 
-  denigrarea, care poate consta in afirmatii false, de natura a discredita intreprinderea,-  produsele sau activitatea industriala sau comerciala a unui concurent (pct. 2); 
-  inducerea publicul in eroare cu privire la natura, modul de fabricatie, caracteristicile,-  aptitudinea la intrebuintare sau cantitatea marfurilor (pct. 3). 
Prevederile art. 10 bis alin. (3) au fost criticate in literatura de specialitate pe motiv ca atat in cazul confuziei cat si al denigrarii, nu sunt retinute decat anumite forme pe care acestea le pot imbraca, omitandu-le pe altele si pentru ca nu sunt mentionate actele de dezorganizare a intreprinderii sau a pietei.
1. CONFUZIA PRIVIND CONCURENTUL VATAMAT 
In sens general, prin confuzie se intelege actiunea de a confunda intre ele doua persoane sau doua lucruri. Termenul de confuzie este sinonim cu cel de eroare. Notiunea de confuzie este folosita in mod constat in dreptul proprietatii intelectuale , pe taramul careia ea apare atunci cand se reproduce sau se imita un semn distinctiv (marca, emblema, nume comercial sau ambalaj). 
Confuzia reprezinta actul de concurenta neloiala care consta in disimularea credibila a activitatii pe piata a autorului sub aparenta semnelor distinctive ale intreprinderii, produselor sau serviciilor unui comerciant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta neloiala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!