Concurenta Neloiala

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale privind concurenta neloiala. Practicile anticoncurentiale reprezinta mijloace neoneste folosite de unii agenti economici pentru atragerea clientelei concurentilor. Legea privind combaterea concurentei neloiale, nr. 11/1991, in art. 1, prevede urmatoarele: ,,comerciantii sunt obligati sa isi exercite activitatea cu buna-credinta, potrivit uzantelor cinstite, cu respectarea intereselor consumatorilor si a cerintelor concurentelor". Concurenta este considerata neloiala atunci cand activitatea comerciantului se realizeaza prin folosirea de procedee nelegale, contrare uzantelor comerciale. Procedeele care caracterizeaza concurenta neloiala sunt numeroase. Acestea, fie acte, fie fapte contrare legii si uzantelor cinstite, pot fi grupate in infractiuni, contraventii si delicte civile.
Faptele pe care legea le considera acte de concurenta neloiala (art.4 si art.5 din Legea nr.11/1991) sunt cele care urmaresc crearea unei confuzii, tinzand sa produca in viziunea consumatorului ideea ca intreprinderea, podusele sau serviciile provin de la concurent sau exista legaturi stranse intre oferte. De aceea, reclama comparativa, implicand elemente de neloialitate in scopul obtinerii unor avantaje de piata, este ilicita, cand comparatia este inexacta si neobiectiva.
In viziunea legiuitorului constituie infractiunea de concurenta neloiala, pedepsendu-se cu inchisoare, urmatoarele fapte: a) intrebuintarea unei firme, unei embleme, unor desemnari speciale sau a unor ambalaje de natura a produce confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant; b) producerea in orice mod, importul, exportul, depozitarea, punerea in vinzare sau vanzarea unor marfuri purtand mentiuni false privind brevetele de inventii, originea si caracteristicile marfurilor, precum si cu privire la numele producatorului sau comerciantului, in scopul de a induce in eroare pe ceilalti comercianti si pe beneficiari. Prin mentiuni false asupra originii marfurilor se inteleg orice indicatii de natura a face sa se creada ca marfurile au fost produse intr-o anumita localitate, intru-un anumit teritoriu sau intr-un anumit stat. Nu se considera mentiune falsa asupra originii marfurilor denumirea unui produs al carui nume a devenit generic si indica in comert numai natura lui, afara de cazul cand denumirea este insotita de o mentiune care ar putea face sa se creada ca are acea origine.
2. Forme ale actelor si faptelor de concurenta neloiala. Concurenta ilicita se poate identifica in situatia in care, din dorinta de a patrunde rapid sau a castiga o cota cat mai mare pe piata, o firma prejudiciaza direct si intentionat activitatea concurentilor, apeland la practici ilegale, cum ar fi: a) denigrarea, aceasta constand in vehicularea de informatii inexacte sau false despre activitatea acestora; concurenta "parazitara", intalnita in cazurile in care se doreste obtinerea de avantaje ca urmare a confuziei create intre marci s.a.; concurenta ilicita, frauda fiscala ( constand in incalcarea legislatiei fiscale, ceea ce permite obtinerea unor costuri mai mici si posibilitatea practicarii unor preturi scazute), dumping.
Dupa o alta clasificare data de literatura de specialitate , actele si faptele de concurenta neloiala pot fi surprinse sub diverse apecte. Metoda bulgare de zapada consta in promisiunea comerciantului de a preda marfa sau de a executa prestatia la un pret ori tarif inferior celui practicat in mod curent, in schimbul obligatiei asumate de clientul consumator de a procura pentru comerciant alti clienti. Atunci cand acestia din urma se prezinta si, la randul lor, se obliga, in aceleasi conditii, sa aduca noi clienti, cumparatorul initial isi primeste avantajul scontat . 
De asemenea, concurenta neloiala se ascunde deseori sub forma unor premii interzise, conform dispozitiilor art. 4 lit. e. din Legea nr. 11/1991. Se impune, insa, o distinctie intre premiile atribuite ca urmare a participarii la un concurs si premiile a caror atribuire depinde numai de hazard sau de o tragere la sorti. Interdictia nu se refera si la premiile acordate castigatorilor unui concurs, cu titlu de recompensa pentru promovarea cu succes a unui test, care le-a pus in valoare cunostintele, inteligenta sau alte aptitudini ori calitatile fizice. Pot fi considerate premii acordate ca urmare a tregerii la sorti, urmatoarele tipuri de premii: a) sistemul caddy-cadeau, b) sistemul zilelor gratuite, c) sistemul tombola.
Sacrificiul pecuniar, reprezinta o alte modalitate pe care premiile nepermise le lege, le insotesc in activitatea cu caracter concurential ilicit, deoarece toate ofertele de premiu la care se refera dispozitiile art. 4 lit. e al Legii nr. 11/1991, implica un sacrificiu pecuniar din partea consumatorului constand in cumpararea unui anumit produs sau a oricaruia dintre produsele puse in vanzare de un anumit comerciant. Marimea acestui sacrificiu pecuniar nu are nici o relevanta pentru aplicarea normei legale mentionate, totodata este irelevant faptul ca la vanzarea marfurilor sau la prestarea serviciilor sunt practicate preturi normale. Astfel s-a considerat ca fiind un fapt de concurenta ilicita punerea in vanzare de catre un comerciant, la preturi obisnuite, a unor pachete cu cafea, fiecare al patru sutelea pachet continand o moneda de aur.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta Neloiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!