Conceptul si Garantiile Legalitatii si ale Ordinii Legale

Extras din referat Cum descarc?

Legalitatea este una din principalele notiuni atat in teoria statului, cat si in teoria dreptului. Insemnatatea legalitasii e determinata de faptul ca ea este strans legata cu asa institutii si parti ale vietii politice si juridico-statale a societatii cum sunt: functiile statului, formele de realizare a dreptului, democratia, drepturile, libertatile si obligatiunile personale, etc.
Termenul de legalitate (din limba franceza legalite) presupune caracterul a ceea ce este legal, conform cu legea; pricipiu potrivit caruia toate organele si organizatiile de stat sau obstesti si cetatenii sunt obligati sa respecte, in activitatea lor legea. A intra in legalitate inseamna a se conforma legilor in vigoare. Organizarea unui stat pe baza de legi; ansamblul legilor unei tari.
Legalitatea este principiu al vietii sociale si de stat, care consta in indeplinirea exacta, neabatuta si uniforma a normelor juridice de catre tosi participantii la relatiile socciale (subiectii de drept); el presupune lupta continua cu incalcarile de drept si neadmiterea samovolniciei in viata sociala. Acest principiu poate fi exprimat astfel: respecta legea oricine ar fi, orice ai face si oriunde te-ai afla - regula adresata tutror subiectilor de drept. Impiedica consolidarea legalitatii incalcarile suprematiei legii, egalitatii tutror in fata legii, echitatii sociale, precum si neajunsurile in activitate a organelor de ocrotire a normelor de drept, nivelil scazut al culturii juridice a cetatenilor etc.
Despre legalitate au fost scrise mai multe lucrarisi, respectiv, exista mai multe definitii ale legalitatii, insa toate eu un element comun, specific legaitatii, si anume: respectarea stricta si uniformp, executarea normelor juridice de catre participanti la relatiile sociale. Acest element este caracteristic legalitatii pentru orice etapa istorica de dezvoltare, care capata un anumit continut si se exprima in diverse forme.
Legalitatea este proclamata si foarte intarita in legislatie (inclusiv in Legea Fundamentala a statului nostru) in calitate de principiu, cerinta de a respecta prevederile legale si este adresata participantilor in relatiile sociale. Totodata, legalitate se manifesta intr-un comportament concret concret al subiectilor respectivi, adica devine o metoda a activitatii lor. Ca rezultat, apare regimul vietii sociale, care se exprima prin faptul ca majoritatea participantilor la relatiile sociale respecta si executa prevederile legale. Chiar cea mai perfecta lege este viabila numai atunci, cand ea se executa, cand influienteaza asupra relatiilor sociale, asupra constiintei si comportamentului oamenilor. Anume aceasta este acea latura a dreptului, care este legata de viata legii, de aplicabilitatea ei si se caracterizeaza cu notiunea de ,,legalitate".
In acelasi timp, notiunea de legalitate nu trebuie confundata cu asa categorii juridice ca: rezultatul dreptului, comportament legal, raport juridic, eficacitatea dreptului etc. Legalitatea este o notiune mai larga, complexa, care include toate laturile activitatii dreptului; ea reglementeaza viata sociala in general. Notiunea de legalitate fixeaza dependentile sociale necesare atat in interiorul dreptului, care examineaza legalitate din punct de vedere al reglementarii normative, cat si intre drept si vointa de stat realizata prin comportamentul oamenilor, ei exprimandu-si astfel atitudinea fata de drept.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul si Garantiile Legalitatii si ale Ordinii Legale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!