Concedierea Individuala sau Colectiva Determinata de Desfiintarea Locului de Munca

Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentarea reglementarilor din Romania
Conform art. 65 din Codul Muncii alin. 1, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Acelasi art. alin. 2 ne precizeaza faptul ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
In art. 66 din Codul Muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva, iar salariatii concediati pentru astfel de motive beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil conform art. 67.
Conform art. 78 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, la incetarea contractului de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
In art. 73, persoanele concediate in temeiul art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare. Conform art. 73, in cazurile de desfacere a contractului de munca pentru motivele prevazute de dispozitiile art. 65 din Codul muncii, angajatorul este obligat sa acorde persoanei al carei contract de munca a fost desfacut un preaviz de 15 zile lucratoare, perioada de timp in care persoana respectiva este obligata sa continue activitatea potrivit programului de munca.
Conform art. 74 alin. 2 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, in cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de ore lucratoare. Alin. 3 al aceluiasi articol stabileste faptul ca in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze 4 ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabiite de angajator. 
Conform art. 72 alin. 1, angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora. In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba (alin. 2). Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit (alin. 3). In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante (alin. 4). 
Conform art. 82 din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 alin. 1, unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului indivudual de munca pentru motive ce nu tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostinteze in scris despre aceasta organizatiile sindicale si sa faca publica masura. Alin. 2 al aceluiasi articol stabileste faptul ca salariatii notificati in acest sens au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data primirii comunicarii, pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la locul de munca oferit. 
Art. 223 din Codul Muncii prevede faptul ca reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate pe toata durata exercitarii mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia.
Conform art. 229, pe toata durata exercitarii mandatului reprezentantii salariatilor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariati. 
2. Avantajele si dezavantajele acestor reglementari
Avantaje
o Legislatia romana in acest domeniu nu permite angajatorului sa concedieze un salariat pe motivul desfiintarii locului de munca fara a exista o cauza reala si serioasa, iar desfiintarea locului trebuie sa fie efectiva
o Pentru salariatii concediati este un avantaj faptul ca trebuie sa primeasca compensatii si vor putea sa primeasca un alt loc de munca de la angajator sau de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca
o Un alt avantaj pentru salariati ar fi faptul ca au un preaviz de 15 zile conform Codului Muncii si 29 zile conform contractului colctiv unic la nivel national in care pot absenta 4 ore pe zi pentru a-si cauta alt loc de munca.
o Salariatii pot fi avantajati atunci cand pot fi contactati daca activitatea angajatorului se reia sau se extinde in termen de 9 luni de la concedierea colectiva
o Pentru membrii de sindicat aflati in functii de conducere si pentru reprezentantii salariatilor este un avantaj faptul ca nu pot fi concediati pe motivul desfiintarii locului de munca sau pentru necorespundere profesionala pe durata mandatului si pe cel putin 2 ani dupa incetarea mandatului pentru membrii de sindicat.
Dezavantaje
o Pentru angajatori, plata compensatiilor sau obligatia de a oferi un alt loc de munca (daca are) sau sa contacteze Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca poate fi un deazavantaj
o Un alt posibil dezavantaj pentru angajatori este acela ca trebuie sa contacteze vechii salariati daca activitatea se reia sau se extinde in termen de 9 luni de la concedierile colective.
3. Prezentarea reglementarilor din Republica Moldova
Conform art. 38 din Codul Muncii din Republica Moldova alin. 1, contractul individual de munca, incheiat pe o durata nedeterminata, precum si contractul individual de munca incheiat pe un termen pot fi desfacute inainte de expirarea termenului actiunii lui de catre administratie in cazul unor schimbari in organizarea productiei si muncii, inclusiv lichidarea, reorganizarea sau reprofilarea intreprinderii, institutiei, organizatiei ori reducerea numarului sau a statului de personal. Concedierea pe baza acestui articol alin. 1 este admisa, daca este imposibil de a transfera lucratorul, cu consimtamantul lui, la o alta munca.
In caz de incetare a contractului individual de munca pe baza alin. 1 al articolului 38 din Codul Muncii din Republica Moldova, salariatilor li se plateste un preaviz de concediere egal cu suma castigului mediu pe doua saptamani.
Art. 40 din Codul Muncii din Republica Moldova prevede faptul ca este interzisa desfacerea din initiativa patronului a contractului individual de munca fara acordul preliminar al organului sindical. Concedierea din initiativa patronului (administratiei) a persoanei alese in organul sindical si neeliberate de la locul de munca de baza se admite cu respectarea modului general de concediere si doar cu acordul preliminar al organului sindical al carui membru este persoana in cauza. Conducatorii organizatiei sindicale primare (organizatorii sindicali) neeliberati de la locul de munca de baza nu pot fi concediati din initiativa patronului (administratiei) fara acordul preliminar al organului sindical ierarhic superior.
Conform art. 45 alin. 2, salariatii pot fi disponibilizati de la intreprinderi, din institutii si organizatii in legatura cu reorganizarea si lichidarea acetora, cu realizarea masurilor de reducere a numarului sau a statului de personal. Salariatii sunt preavizati personal, contra semnatura, despre apropiata disponibilizare cel mai tarziu cu doua luni inainte. Administratia prezinta la timp, cel mai tarziu cu trei luni inainte, comitetului sindical informatia despre posibila disponibilizare in masa a salariatilor. La disponibilizarea salariatilor in legatura cu reducerea numarului lor sau a statului de personal se tine seama de dreptul preferential la mentinerea la lucru, asa cum e prevazut de articolul 39 din prezentul Cod si de contractul colectiv de munca. Odata cu preavizul de concediere in legatura cu reducerea numarului sau a statului de personal, administratia propune salariatului un alt lucru in aceeasi intreprindere, institutie, organizatie. Salariatul are dreptul sa-i aleaga un nou loc de munca, adresandu-se altor intreprinderi, institutii, organizatii personal sau prin intermediul gratuit al Serviciului de stat pentru utilizarea fortei de munca. Administratia, cel mai tarziu cu doua luni inainte, este obligata sa aduca la cunostinta oficiilor fortei de munca datele privind posibila disponibilizare a fiecarui salariat in parte, indicand profesia, specialitatea, calificarea si cuantumul retribuirii muncii acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concedierea Individuala sau Colectiva Determinata de Desfiintarea Locului de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!