Concedierea Individuala pentru Cauze Neimputabile Salariatilor

Extras din referat Cum descarc?

In Codul Muncii, cazurile de desfacere a contractului individual de munca din initiativa angajatorului poarta denumirea generica de concediere. Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
Din initiativa angajatorului nu se pot desface contractele de munca invocand alte temeiuri decat cele prevazute limitativ de lege, iar o conventie a partilor prin care s-ar deroga de la aceasta cerinta, ar fi lovita de nulitate 
Dupa criteriul motivelor care au determinat-o, concedierea poate fi :
a) concediere dispusa pentru motive ce tin de persoana salariatului - este o concediere individuala;
b) concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului - in functie de numarul de salariati afectati e concediere, aceasta poate fi individuala sau colectiva.
Codul muncii dispune prin art. 65: ,,concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii".
Acest temei de concediere este reglementat de art. 65 - 67 din Codul Muncii si a suferit modificari de esenta prin intrarea in vigoare a OUG nr. 55/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 788 din 18 septembrie 2006.
Asa fiind, motivul concedierii, nu este inerent persoanei salariatului, ci exterior acesteia. Nu este vorba de abateri disciplinare, de inaptitudine fizica sau psihica etc. ci de un fapt exterior: desfiintarea locului de munca, care, evident, nu poate fi imputabil in nici un mod salariatului afectat. 
Conditia de legalitate a concedierii individuale a salariatilor din motive neimputabile lor presupune ca desfiintarea locului de munca indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
A. Desfiintarea locului de munca ocupat de salariat trebuie sa fie o urmare a dificultatilor economice , a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
Toate aceste trei cazuri determina reducerea numarului de posturi (functii) ceea ce va determina concedierea salariatilor de pe posturile respective.
Transformarile tehnologice pot fi, dupa caz, la nivelul intregii activitati a angajatorului, a unei parti a acesteia (de exemplu, a unei linii tehnologice), pot fi aferente pentru cateva posturi sau doar pentru unul singur.
Reorganizarea activitatii excede notiunii de reorganizare a persoanei juridice (comasare, divizare, desprinderea unei parti din patrimoniul ei etc.). ea presupune orice organizare interna, fara reverberatii asupra persoanei juridice, deci orice masuri organizatorice menite sa conduca la imbunatatirea activitatii, inclusiv mutarea ei in alta localitate. 
Mutarea unitatii intr-o alta localitate constituie incontestabil o forma a reorganizarii. Insa, conform Codului Muncii angajatorul nu poate dispune concedierea salariatului daca acesta accepta sa presteze munca in localitatea in care se muta unitatea, chiar daca angajatorul ar avea posibilitatea sa incadreze personalul necesar pe plan local. Pe de alta parte, in cazul in care salariatul nu accepta sa se mute cu locul sau de munca in alta localitate, angajatorul il poate concedia potrivit art. 65 alin.1 din Codul Muncii, intrucat suntem in prezenta ,,desfiintarii locului de munca ocupat de salariat" ca urmare a unei reorganizari a activitatii (reorganizarea constand, in situatia data, in mutarea unitatii in alta localitate).
Dispozitia de la art. 65 (1) da posibilitatea agentilor economici si institutiilor sa isi organizeze activitatea in conformitate cu cerintele unei functionari eficiente, iar in raport cu aceasta sa dimensioneze numarul de personal angajat pe diferite posturi potrivit nevoilor lor reale unitatea poate selectiona salariatii pe care-i opreste exclusiv pe baza criteriului de competenta, al corespunderii, avand in vedere modul de indeplinire a atributiilor ce le revin in posturile ocupate. Pentru eliminarea sau sanctionarea eventualelor abuzuri in aplicarea art. 72 (1), la cererea salariatului care contesta masura desfacerii contractului de munca, instanta judecatoreasca poate examina legalitatea masurii luate, respectiv daca reorganizarea activitatii, reducerea de personal si desfiintarea unor posturi de natura celui ocupat de salariatul concediat au fost reale sau fictive. 
Masura concedierii se justifica daca se face dovada ca efectiv a avut loc o reorganizare si o restrangere, impusa de nevoile unitatii.
Reducerea activitatii nu poate fi doar un pretext pentru indepartarea unui salariat si in consecinta desfacerea contractului unei persoane urmata de incadrarea alteia, din afara unitatii inclusiv prin transfer, este inadmisibila. In astfel de cazuri reorganizarea nu este reala.
B. Desfiintarea postului sa fie efectiva
Prin caracterul efectiv al desfiintarii locului de munca trebuie sa se inteleaga respectarea
cerintei ca, intr-adevar, respectivul loc de munca sa fi fost suprimat din statul de functii, si nu doar schimbata denumirea lui. Pentru a se constata daca desfiintarea locului de munca a avut loc in mod efectiv, trebuie sa fie cercetate statul de functii si/sau organizarea unitatii. Desfiintarea nu este efectiva daca este urmata de reinfiintarea dupa scurt timp, a aceluiasi loc de munca. Asadar, desfiintarea trebuie sa fie definitiva, simpla suspendare a postului nu reprezinta un temei justificat pentru desfacerea contractului de munca. Aceasta nu inseamna ca angajatorul n-ar mai putea reveni, ulterior, asupra deciziei. Se poate ca motivele economice care au stat la baza concedierii sa dispara se poate chiar ca, dupa un timp, sa fie necesara reinfiintarea postului desfiintat, dar nu intr-un timp scurt.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concedierea Individuala pentru Cauze Neimputabile Salariatilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!