Concedierea Colectivă

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale privind concedierea colectiva
1.1Definirea si trasaturile concedierilor colective
Concedierea colectiva este una dintre formele de concediere pentru motive neimputabile salariatului, fiind denumita astfel deoarece nu afecteaza un singur salariat sau mai multi privitti in mod individual, ci o colectivitate de salariati.
Motivele pentru care angajatorul ar putea recurge la concedierea colectiva sunt urmatoarele:
-Confruntarea cu dificultati economice grave;
-Transformari tehnologice;
-Reorganizarea activitatii;
-Decesul angajatorului persoana fizica;
-Raminerea irevocabila a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a angajatorului persoana fizica;
-Dizolvarea angajatorului persoana juridica;
-Mutarea unitatii in alta localitate. 
Potrivit atricolului 68 din Codul Muncii, concedierea colectiva presupune concediere intr-o perioada de 30 de zile calendaristice a unui numar de:
-10 salariati daca angajatorul are incadrati cel putin 20 de salariati si cel mult 100 de salariati:
-10% din salariati daca angajatorul are incadrati cel putin 100 salariati si cel mult 300;
-30 salariati daca angajatorul are incadrati mai mult de 300 salariati.
Ca si concedierea individuala pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, concedierea colectiva presupune desfiintarea locurilor de munca pe care le ocupa angajatii vizati pentru concediere.
Pentru ca desfiintarea locurilor de munca sa fie legala, conform articolului 65, alin.2 din Codul Muncii, aceasta trebuie sa fie efectiva, reala si serioasa. 
Desfiintarea efectiva a locului de munca presupune suprimarea acestuia din structura angajatorului, excluderea din organigrama ori din statul de functii. Daca locul de munca desfiintat va fi reinfiintat in scurt timp sau postul apare sub o alta denumire, desfiintarea sa nu a avut loc in mod efectiv.
Pentru a avea o cauza reala si serioasa, desfiintarea locurilor de munca trebuie sa prezinte un caracter obiectiv si sa aiba la baza studii temeinice vizand imbunatatirea activitatii si sa nu disimuleze realitatea.
Prevederile Codului Muncii referitoare la concedierea colectiva au in vedere dispozitiile Directivei 98/59/CE referitoare la corelarea legislatiilor statelor membre in privinta concedierilor colective.
Inainte de intrarea in vigoare a Codului Muncii din 2003, reglementarea generala a concedierii colective era cuprinsa in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierii colective, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astazi, OUG nr. 98/1999 are o aplicabilitate restransa, deoarece atat notiunea de ,,concediere colectiva" cat si procedura sa consacrate de Codul Muncii difera de cele initiale din OUG 98/1999. Aceasta ordonanta se aplica, in masura in care dispozitiile sale nu contravin Codului Muncii, angajatorilor care se afla intr-una dintre situatiile reglementate expres in cuprinsul ordonantei.
Reglementari de drept comun referitoare la concedierea colectiva sunt cuprinse si in Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. 
La nivelul Uniunii Europene, concedierea colectiva este reglementata in Directiva 98/95/CE, de asemenea referiri indirecte referitoare la concedierea colectiva se regasesc in articolele 13 - 14 din Conventia Organizatia Internationala a Muncii nr. 158 (1982) cu privire la incetarea relatiilor de munca la initiativa angajatorului.
Normele de drept comun referitoare la concedierea colectiva au o sfera de aplicare foarte extinsa, acestea vizand societatile comerciale, inclusiv companiile sau societatile nationale; regiile auonome indiferent de caracterul lor; unitati si institutii finantate din fondui bugetare si extrabugetare. 
In cazul societatilor si companiilor nationale, al societatilor comerciale cu capital majoritar de stat si al regiilor autonome, efectuarea concedierilor colective trebuie aprobata prin hotarare a Guvernului.
In ceea ce priveste personalul vizat, concedierea colectiva poate afecta toti salariatii, indiferent de tipul contractului individual incheiat (pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata, cu tim de lucru partial sau integral). Sunt, insa exceptati de la aplicarea normelor referitoare la concedierea colectiva lucratorii din administratia publica, fiind vorba atat despre functionarii publici cat si despre angajatii institutiilor respective.
1.2. Procedura concedierii colective
Exista unele repere privind reducerea numarului de concedieri, in Conventia nr. 158/1982 a Organizatiei Internationale a Muncii referitoare la incetarea relatiilor de munca din initiativa angajatorului si in recomandarea nr. 166/1982 a Organizatiei Internationale a Muncii privind licentierea.
Astfel, angajatorul, inainte de a trece la concedierea efectiva, trebuie sa restranga angajarile la strictul necesar, sa esaloneze reducerile de personal pe o anumita perioada de timp, pentru a se produce, in respectiva perioada, o diminuare naturala a efectivelor de salariati, sa procedeze la mutari interne (de la o subunitate la alta, de la o sectie la alta, de la un serviciu la altul), sa procedeze la actiuni de formare si reciclare profesionala pentru salariatii afectati, sa diminueze numarul orelor suplimentare, sa propuna retragerea anticipata facultativa, sa reduca durata normala a muncii.
Articolele 69 - 71 din Codul Muncii descriu procedura pe care trebuie sa o parcurga un angajator atunci cand se afla in situatia de a efectua concedieri colective. Obligatiile angajatoruluio in cadrul procedurii concedierii colective trebuie respectate intocmai, nerespectarea uneia sau mai multora dintre acestea au ca efect nulitatea absoluta a masurilor subsecvente, respectiv a deciziilor de concediere.
In primul rand, angajatorul trebuie sa initieze consultari cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor pentru a ajunge la o intelegeresi pentru a dezbate posibilele mijloace si metode de evitare a concedierii colective sau de reducere a numarului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor prin luarea masurilor sociale ce vizeaza in special sprijinul pentru recalificare sau reconversie profesionala a salariatilor concediati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concedierea Colectiva.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!