Concedierea Colectiva

Extras din referat Cum descarc?

Pentru legislatia romana, termenul de concediere colectiva a fost introdus intr-un act normativ abia prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.9 din 1997, desi realitatile sociale au impus vocabularul fiecaruia dintre noi aceasta notiune mult mai inainte.
Este denumita "Concediere colectiva", pentru ca ea afecteaza nu doar un singur salariat sau mai multi luati individual, ci o colectivitate de salariati. 
Actualul Cod al muncii reglementeaza aceasta problema in Titlul II (contractul indicidual de munca), Sectiunea a5a (Concedierea colectiva).
Reglementarea expresa a concedierii colective isi propune protectia salariatiilor a caror contracte individuale de munca se desfac ca urmare a aplicarii unor programe de restructurare, privatizare si lichidare. 
Concedierea colectiva reprezinta o disponibilizare masiva de personal dictata de motive economice si efectuata in decursul unei perioade determinate de timp. Statul este interesat in minimizarea impactului social deosebit pe care il presupune in randul salariatilor, al familiilor,precum si al intregii populatii din zona, ceea ce a determinat legiuitorul sa intervina cu reglementari protective, menite sa inlature o parte din efectele negative ala concedierilor masive de personal.
O concediere colectiva este mai mult decat o simpla insumare de concedieri individuale; ea poate produce efecte foarte mari, poate sa recupereze asupra unei comunitati, paralizand uneori localitati intregi.
Conform art.68 din Codul muncii, prin ,,concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 zile calendaristice, dispusa din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului , a unui numar de:
- Cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
- Cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati,dar mai putin de 300 de salariati;
- Cel putin 30 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati. "
La stabilirea numarului de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca ca urmare a acordului partilor, la propunerea angajatorului, cu conditia existentei a acel putin 5 astfel de salariati.
Rezulta ca o concediere pentru a fi calificata colectiva trebuie indeplinite trei conditii:
- sa fie vorba de un anumit numar de salariati afectati de aceasta masura;
- motivul incetarii contractului a celor in cauza sa nu tina de persoana lor;
- perioada de timp in care va avea loc incetarea acelor contracte sa nu depaseasca 30 de zile calendaristice. 
Asa cum a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene , in spiritul Directivei 98/59, notiunea de concediere colectiva inglobeaza orice incetare a contractelor de munca care nu este datorata vointei lucratorului si deci fara consimtamantul sau. De asemenea, ea priveste si situatiile in care lipseste chiar si vointa angajatorului, atunci cand intreprinderea inceteaza ca urmare a unei hotarari judecatoresti. 
In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau dupa caz cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitate a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconvensia profesionala a salariatilor concediati 
In cazul concedierilor colective angajatorului ii revin urmatoarele obligatii:
1) sa intocmeasca un plan de masuri sociale sau de alt tip prevazut de lege ori contractele colective de munca aplicabile, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor;
2) sa propuna salariatilor programe de formare profesionala;
3) sa puna la dispozitia sindicatului care are membri in unitate, sau dupa caz, reprezentantilor salariatilor, toate informatiile relevante in legatura cu concedierea colectiva;
4) sa initieze in timp util, in scopul punerii de acord, consultari cu sindicatul sau cu reprezentatii salariatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati afectati de atenuare a consecintelor.
Angajatorul are obligatia sa notifice in scris sindicatului sau dupa caz, reprezentantilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Concedierea Colectiva.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!