Comuna, orașul, județul, persoane juridice de drept public

Extras din referat Cum descarc?

1. Persoana juridica. O regasim nu numai in raporturile juridice private, ci si in raporturile juridice de drept public. De altfel, prezenta persoanei juridice de drept public reprezinta elementul principal, intrinsec. Persoana juridica denumita si persoana morala, pentru a fi deosebita de persoana fizica, este un subiect de drept constituit dintr-o colectivitate umana organizata in vederea realizarii unui scop, a unei finalitati. Persoanele juridice au structuri bine definite, au organe de reprezentare si conducere, au patrimoniul propriu, diferit de patrimoniul membrilor colectivitatii ce o formeaza, au un scop declarat care trebuie sa nu incalce dispozitiile legale, ordinea publica si bunele moravuri, altfel spus, sa fie licit si moral. In raport de scopul pentru care a fost creata, persoana juridica poate avea un scop lucrativ, productiv, cum este cazul societatilor comerciale, al unor regii autonome (acestea din urma au un scop mixt, pe langa cel lucrativ, care este secundar, unul public, de realizare a unor servicii publice, a unor activitati; Regiile autonome se organizeaza si functioneaza in ramurile strategice ale economiei nationale - industria de armament, energetica, exploatarea minelor si a gazelor naturale, posta, transporturi feroviare - precum si in unele domenii apartinand altor ramuri stabilite de guvern"), sau un scop nelucrativ cum este situatia institutiilor, autoritatilor publice, a sindicatelor, asociatilor si fundatiilor.
Persoanele juridice publice sau de drept public pot fi caracterizate in primul rand prin faptul ca, in majoritatea cazurilor, ele actioneaza in regim de putere publica, ca purtatoare a puterii publice.
Persoanele juridice, fie ca apartin dreptului privat sau dreptului public, actioneaza in societate ca o certitudine nu ca o fictiune. Calitatea de subiect de drept rezulta in puterea legii daca sunt indeplinite cerintele esentiale cerute de lege, daca au elementele minime constitutive necesare.
Fiind constituite dintr-o colectivitate umana cu interese comune si legitimizate de lege, persoanele juridice reprezinta "un centru de interese protejate juridiceste". In dreptul administrativ, persoanele juridice au o importanta deosebita, ele fiind nelipsite din orice raport juridic de drept administrativ, inexistenta unei astfel de persoane, a unui astfel de subiect de drept public reprezinta lipsa raportului juridic administrativ.
Persoanele juridice au o componenta anume, ceruta de lege pentru a dobandi calitatea de persoana juridica si in consecinta de subiect de drepturi si obligatii. In cazul unor persoane juridice, prin lege se stabileste, ca o anumita autoritate publica - unipersonala - ministru, primar, etc, actioneaza ca subiect de drept administrativ.

2.Trasaturile caracteristice ale persoanelor juridice de drept public
Persoanele juridice de drept public au anumite trasaturi caracteristice care le deosebesc de celelalte persoane juridice. Aceste trasaturi tin seama atat de modul in care iau nastere cat si de scopul pentru care acestea sunt create; dupa cum vom arata in continuare:
a) Crearea persoanelor juridice de drept public: Initiativa crearii persoanelor juridice de drept public apartine statului, care la randul sau reprezinta persoana juridica politico-teritoriala generala din cadrul societatii nationale. Statul actionand prin diferitele autoritati publice care au competenta, poate infiinta persoane juridice de drept public. Initiativa particularilor in crearea unei persoane juridice de drept public este acceptata intr-un singur caz, cel al crearii partidelor politice. Astfel, potrivit art.l din Legea partidelor politice (nr.27/1996) partidele politice "sunt asociatii ale cetatenilor romani cu drept de vot care participa in mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice, indeplinind o misiune publica, garantata de Constitutie. Ele sunt persoane juridice de drept public". Rezulta din regula enuntata si din exceptia prezentata ca persoanele juridice de drept public sunt rezultatul vointei publice a statului, cu exceptia prezentata, ca in nici o alta situatie, cetatenii nu pot sa-si exprime un punct de vedere, o apreciere, daca trebuie sau nu infiintata o persoana juridica de drept public. Totusi atunci cand au loc reorganizari ale persoanelor juridice politico-teritoriale - judete, orase, comune, potrivit, art.5 din Carta Europeana "Exercitiul Autonom al Puterii Locale", "pentru orice modificare a limitelor teritoriale locale, colectivitatile locale in cauza trebuie sa fie consultate in prealabil, eventual pe cale de referendum, acolo unde legea o permite".

b) Scopul persoanelor juridice de drept public: intotdeauna scopul este de a satisface interesele generale ale societatii sau ale colectivitatilor locale in functie de nivelul ierarhic in care se situeaza si de competenta legala atribuita. Ele nu pot urmari un scop lucrativ. Unele dintre acestea, exemplu partidele politice, pot desfasura anumite activitati, dar nu de natura faptelor sau actelor obiective de comert. Art. 37 din legea partidelor politice, enumera in acest sens, cu caracter enuntiativ activitatile permise.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comuna, Orasul, Judetul Persoane Juridice de Drept Public.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!