Comportamentul Simulat si Detectarea Stiintifica a Conduitelor Duplicitare

Extras din referat Cum descarc?

Minciuna sau comportamentul simulat este menit sa acopere o anumita conduita, un anumit comportament, informatie, semnificatia ei si raportul cu realitatea. Comportamentul simulat este de doua parti : una aparenta si una inaparenta. Partea aparenta este legata de mesajul verbal, de faptul ca noi comunicam un mesaj care nu este de fapt adevarul. Partea inaparenta este data de componentele fiziologice : puls, ritm respirator. Comportamentul aparent este acea conduita de mascare a unui mesaj .
Notiuni si definitii asupra comportamentului simulat
Una dintre formele de simulare (sau disimulare) o constituie minciuna, atunci cand este comunicata prin limbaj. Rousseau comenta definitia in felul urmator : ,,a minti inseamna a ascunde un adevar ce trebuie dat in vileag", afirmand totodata ca trecerea sub tacere a acestor adevaruri pe care nu ai obligatia de a le face cunoscute nu inseamna ,,a minti".
Sinceritatea este o prescriptie morala care nu poate fi intotdeauna o realitate psihologica. Minciuna afirmata de subiect este justificata sau nu, astfel ea reprezinta starea unei incercari de a falsifica raspunsul just la o intrebare, ascunzand starile emotionale demascatoare. Din punct de vedere psihofiziologic, detectarea simularii poate fi studiata si este analizata uneori in aspectele ei mai grave, infractionale, cat si, mai ales, in laborator, fara a fi interesati de doza de justificare a celor implicati sau de caracterul oarecum artificial in care sunt indusi subiectii de experienta .
O alta forma mai intima de simulare, nu mai putin raspandita insa, o constituie refuzul de a-si marturisi si de a recunoaste o anumita atitudine reala fata de o persoana oarecare sau incercarea de a-si camufla fata de sine insusi o anumita dorinta pe care totusi o simt . Simuland, oamenii cauta sa-si convinga auditorii de pozitia pe care si-o expun aparent. La anxiosi, de exemplu, se observa adesea tainuirea adevaratului motiv de anxietate. Simularea imbraca in exterior intentia de inducere in eroare prin trei procedee mascate :
o Printr-o atitudine rationalizatoare in care individul incearca sa ofere ratiuni cat mai plauzibile pentru justificarea unor greseli sau a unui comportament pe care singur il banuiesc a fi condamnabil ;
o Altii cauta sa-si proiecteze atitudinile personale in contul altora ;
o Inversul acestui tip de mascare o constituie identificarea, prin aceasta individul atribuindu-si voit componente sau atitudini ale altor persoane.
Schema acestor procedee de mascare a motivelor reale, care sunt surse ale anxietatii, apartine lui Coleman (influenta freudiana) .
Ca si minciuna, in orice tip de simulare exista un anumit grad de intentionalitate in a insela. Intentia este acea caracteristica esentiala care deosebeste o eroare de un fals. Simularea este, deci, o semnificatie sociala. Odata cu implicarea vietii sociale, tipurile de simulare, unele mai mult, altele mai putin justificate, devin tot mai numeroase si, in general vorbind, niste necesitati.
Cazul simularii absolute, a falsificarii voite a adevarului printr-o forma exprimata verbal - ,,minciuna" - cu ascunderea expresiilor aparente ar putea-o demasca. Oricarui comportament corespunde, cu necesitate aspectul lui inaparent. Ceea ce este fals este sensul imprimat de individ componentei oferite spre observatie directa, adica sensul care trebuie atribuit, dupa intentia sa, comportamentului aparent.
Comportamentul este in fapt, inseparabil de formele sale de manifestare si actioneaza ca un tot. De aici si posibilitatea cunoasterii sigure a simularii comise. Inaparenta in simulare este pana la urma nu numai ceea ce se incearca a fi ascuns, ci produsul dintre inaparenta care corespunde cu ceea ce este lasat voit sa se exteriorizeze si inaparenta care trebuie sa ramana un secret personal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Simulat si Detectarea Stiintifica a Conduitelor Duplicitare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!