Competenta in Materie Penala

Extras din referat Cum descarc?

COMPETENTA
A. Notiunea de competenta in procesul penal .
Prin competenta , ca notiune generala , se intelege capacitatea ( aptitudinea ) recunoscuta de lege unei autoritati publice , unui organ de stat , unei institutii de a desfasura o anumita activitate , sfera de atributii pe care i le confera legea .
Pentru a asigura efectuarea unei rapide si temeinice urmariri penale si a unei juste si legale judecati este necesara impartirea cauzelor penale intre parchete , precum si intre instantele judecatoresti , atat pe plan vertical , in functie de gradul ierarhic, cat si pe plan orizontal , in raport de circumscriptia teritoriala in care functioneaza.
Astfel , unele cauze cad in sfera de activitate a parchetelor de pe langa tribunale si curti , unele cauze cad in sfera de judecata a judecatoriilor , iar altele sunt judecate de tribunale si curti .
Notiunea de competenta capata , astfel , in materie procesual penala un inteles specific [3], constand in imputernicirea ( capacitatea , aptitudinea ) recunoscuta de lege unui organ de urmarire penala sau unei instante judecatoresti de a urmari , respectiv de a judeca si solutiona o anumita cauza penala , cu excluderea de la aceasta activitate judiciara a celorlalte organe de urmarire sau instante judecatoresti . 
Imputernicirea acordata de lege cuprinde , in primul rand , dreptul , puterea de a urmari sau de a judeca o anumita cauza penala , care confera autoritate juridica actelor procesuale ce se efectueaza ; imputernicirea cuprinde , in al doilea rand , obligatia de a urmari si judeca pricinile repartizate prin lege , orice refuz fiind considerat ca o incalcare a obligatiilor de serviciu. 
Alti autori , au definit competenta penala ca pe o capacitate obiectiva a unui organ judiciar de a efectua valabil acte cu eficienta legala in desfasurarea procesului penal [4] . Alteori competenta este definita ca o imputernicire care priveste cadrul de acte procesuale sau procedurale pe care un organ judiciar este abilitat si obligat sa le indeplineasca in desfasurarea unui proces judiciar [5] , ori masura in care un organ judiciar isi exercita in conformitate cu criteriile stabilite indrituirea de a rezolva conflicte de drept [6] . 
Sub aspect obiectiv competenta penala a unei instante judecatoresti reprezinta totalitatea cauzelor penale pe care aceasta este indrituita a le judeca si solutiona.
Sub aspect subiectiv, competenta este indrituirea - obligatia pe care o are o instanta de judecata si solutiona o anumita cauza concreta.
Aceste delimitari sunt valabile si pentru organele de urmarire si cercetare penala cu precizarea ca aici functioneaza principiul "cine poate mai mult poate si mai putin" si organul ierarhic superior va putea indeplini orice act al organului ierarhic inferior, iar procurorul va putea indeplini orice act de urmarire penala sau chiar sa preia intreaga cauza , fapt nepermis la instantele de judecata.
Majoritatea dispozitiilor privind competenta se refera la competenta functionala care imparte atributiile si cauzele intre organele judiciare si intre organele judiciare din acelasi sistem. 
Astfel, organele de cercetare si procurorul efectueaza urmarirea penala iar organele judecatoresti judeca. 
Pe de alta parte, fiecare parchet sau instanta judecatoreasca, de o anumita categorie - civila, militara - si de un anumit grad ierarhic, avandu-si stabilita, prin lege, sfera de cauze penale pe care le poate urmari sau judeca. 
Art 126 pct.1 din Constitutie prevede ca in Romania justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege [7]. 
CAPITOLUL III
Felurile competentei 
Legea care reglementeaza organizarea judecatoreasca - Leg. 304/2004 , republicata , arata ca instantele judecatoresti sunt: judecatoriile , tribunalele , curtile de apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Ca instante penale mai functioneaza potrivit Legii 304/2004 , republicata , sectiile maritime si fluviale infiintate pe langa judecatoriile si tribunalele Constanta si Galati.
Competenta instantelor judecatoresti imbraca mai multe forme :
- competenta functionala 
- competenta materiala 
- competenta teritoriala
Acestea sunt forme fundamentale ale competentei , la care se adauga si forme secundare : 
- competenta personala
- competenta speciala 
- competenta exceptionala . 
Problema felurilor competentei nu a fost tratata uniform in literatura de specialitate. Unii autori sustin ca sunt trei feluri fundamentale de competenta: 
- materiala ( ratione materiale );
- personala ( ratione personae ) si
- teritoriala ( ratione loci ) , iar altii ca sunt patru forme : 
- materiala, personala, teritoriala si functionala.
Vom trata toate cele patru forme de competenta deoarece in ce priveste competenta instantelor judecatoresti, competenta functionala are o deosebita importanta.
Competenta materiala - este determinata de repartitia cauzelor penale intre organele Ministerului Public si intre diversele organe judecatoresti in raport de natura sau gravitatea infractiunilor care fac obiectul acelor cauze. 
Legea stabileste competenta instantelor civile si militare si intre ele pe verticala, aceasta competenta atragand si competenta parchetelor din Ministerul Public. 
Prin intermediul acestei competente se face repartitia pe linie verticala [8] a cauzelor.
Competenta personala este data de repartizarea cauzelor penale intre organele Ministerului Public pe de-o parte, intre diferitele categorii de organe de cercetare pe de alta parte si intre instantele judecatoresti, separat, in raport de anumite calitati pe care le au faptuitorii in momentul savarsirii infractiunilor care fac obiectul acelor cauze. Competenta personala se refera la judecata in prima instanta si constituie o exceptie de la principiul egalitatii in fata legii.
Competenta teritoriala este data de repartitia cauzelor penale intre diversele organe judiciare de acelasi fel, avand aceeasi competenta materiala si personala, in raport de corelatia dintre locul savarsirii faptei (sau alte circumstante de loc) si circumscriptia teritoriala in care organul judiciar isi exercita autoritatea. 
Competenta teritoriala se refera atat la judecata in prima instanta cat si la organul de cercetare care a intstrumentat cauza care poate determina competenta teritoriala.
Competenta functionala este data de functiile specifice conferite diferitelor organe judiciare in raport de diversele faze sau etape ale procesului penal. 
Pentru a ajuta la atingerea scopului procesului penal, organelor judiciare [9] li s-au atribuit functiile specifice, de unde si denumirea de "competenta dupa atributii".
Competenta materiala si cea teritoriala sunt forme generale si necesare de competenta , orice legislatie stabilind pentru fiecare organ judecatoresc, sfera de cauze penale pe care este abilitata sa le judece, in raport de natura si gravitatea infractiunii, precum si circumscriptia sa teritoriala. 
Aceste doua forme de competenta sunt concurente pentru ca trebuiesc stabilite deodata atunci cand se savarseste o infractiune si se pune problema care instanta este competenta sa judece in prima instanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Competenta in Materie Penala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!