Compartimentul ca o Componenta a Sistemului Administrativ

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Ministerul Administratiei si Internelor este autoritatea administratiei publice centrale de specialitate, care exercita, in conformitate cu legea, atributiile ce ii revin cu privire la respectarea ordinii publice, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a proprietatii publice si private, prevenirea si combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, apararea impotriva incendiilor si protectia civila, contribuind prin intreaga sa activitate la apararea democratiei constitutionale, suveranitatii, unitatii si integritatii teritoriale ale Romaniei.
Strategia de realizare a ordinii si sigurantei publice, pentru cresterea sigurantei cetateanului si prevenirea criminalitatii stradale reprezinta un document de planificare pe termen mediu, elaborat de Ministerul Administratiei si Internelor in baza Strategiei de securitate nationala a Romaniei, a Cartei albe a securitatii si apararii nationale si a delimitarilor conceptuale institutionale in domeniu, care defineste ordinea si siguranta publica si interesul national in acest domeniu, evalueaza starea actuala de ordine publica si factorii de risc, formuleaza principiile si directiile prioritare de actiune, prevede resursele necesare pentru mentinerea, asigurarea si restabilirea ordinii publice si stabileste responsabilitatile fortelor de ordine publica.
Asigurarea climatului de normalitate civica, de ordine si siguranta publica a reprezentat permanent o prioritate pentru societate, care prin structurile sale specializate a cautat sa identifice cele mai eficiente forme si modalitati de realizare a acestui obiectiv. Modelele diferite de organizare a autoritatilor insarcinate cu asigurarea ordinii publice au determinat si abordari diferite in planul aplicarii acestora, bazate pe realitatile specifice fiecarei tari. 
Ministerul Administratiei si Internelor a experimentat succesiv mai multe modele institutionale care sa raspunda nevoilor de ordine si siguranta publica ale comunitatii, prin elaborarea si punerea in practica inclusiv a unor programe si strategii adaptate la situatia operativa existenta intr-o anumita faza de dezvoltare sociala.
Necesitatea armonizarii si compatibilizarii sistemului romanesc de ordine publica cu cele din statele Uniunii Europene a generat cautari permanente pentru realizarea unui cadru juridic si actional eficient care sa raspunda transformarilor si obiectivelor preconizate in plan structural si functional, prin asigurarea resurselor umane si financiare necesare materializarii acestora.
Evolutia generala a societatii romanesti si dinamica situatiei operative, caracterizata prin perpetuarea faptelor infractionale care pun in pericol viata si integritatea persoanei, avutul public si privat, drepturile si interesele legitime ale cetatenilor, impun reevaluarea si aprofundarea reformei la nivelul structurilor si componentelor abilitate in prevenirea si combaterea fenomenului infractional, prin prezervarea prioritara a ordinii si sigurantei publice stradale.
Siguranta publica exprima sentimentul de liniste si incredere pe care il confera serviciul politienesc pentru aplicarea masurilor de mentinere a ordinii si linistii publice, a gradului de siguranta al persoanelor, colectivitatilor si bunurilor, precum si pentru realizarea parteneriatului societate civila - politie, in scopul solutionarii problemelor comunitatii, al apararii drepturilor, libertatilor si intereselor legale ale cetatenilor.
Starea de ordine si siguranta publica se realizeaza prin masuri generale, de natura economica, sociala si politica, precum si prin masuri speciale, cu caracter preponderent preventiv. Din analiza acesteia rezulta mentinerea vulnerabilitatii sigurantei cetateanului, perpetuarea fenomenului infractional si dezvoltarea criminalitatii organizate, desi capacitatea de raspuns a institutiilor statului de drept la riscurile si amenintarile specifice a crescut.
Politistul isi desfasoara activitatea profesionala in interesul si in sprijinul persoanei, comunitatii si institutiilor statului, exclusiv pe baza si in executarea legii, cu respectarea principiilor impartialitatii, nediscriminarii, proportionalitatii si gradualitatii.
Altadata, cand politia se confrunta cu un eveniment, adeseori legat de linistea publica, instituia deindata masuri represive in vederea anihilarii problemei. Aceasta metoda de actiune este in continuare de actualitate, insa politia cerceteaza cauzele care au provocat acea situatie. Aceasta metoda de actiune ne permite sa nu deplasam o problema in alta parte, ci sa gasim o solutie durabila pentru o rezolvare care sa nu fie doar partiala si locala. Astfel, includerea, in proiectele noastre de actiune, a prevenirii si parteneriatului cu persoane din afara politiei ne face sa nu ne confruntam cu situatii repetate si ale caror rezultate sunt rareori vizibile. Nu este vorba de a renunta la actiune, in sens represiv, ci de a gasi moduri alternative de actiune. Adeseori, cei ce se afla la originea tulburarilor nici nu-si dau seama ca atitudinea lor provoaca locuitorilor unui cartier un sentiment de nesiguranta sau de frica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Compartimentul ca o Componenta a Sistemului Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!