Comitetul Regiunilor

Cuprins referat Cum descarc?

Comitetul Regiunilor 2
Componenta Comitetului Regiunilor 3
Presedintele 3
Prim vicepresedintele 4
Biroul Comitetului Regiunilor 4
Secretarul general 5
Secretariatul General 5
Atributiile Comitetului Regiunilor 5
Delegatia Romaniei la CR: 7
STUDIU DE CAZ PRIVIND IMPACTUL BUGETULUI UNIUNII EUROPENE DIN PERIOADA 2014-2020 ASUPRA POLITICII DE COEZIUNE 8
BIBLIOGRAFIE 8


Extras din referat Cum descarc?

Comitetul Regiunilor
Comitetul Regiunilor este un organ creat in conformitate cu prevederile art. 198A[263] TCE si este format din reprezentati ai autoritatilor locale si regionale numiti de Consiliul la propunerea statelor member, pentru un mandat de patru ani. Odata cu semnarea in 1992 a Tratatul de la Maastricht liderii UE decid infiintarea Comitetului Regiunilor (CoR), ca adunare consultativa care le va da regiunilor si oraselor posibilitatea de a se face auzite in cadrul procesului decizional din UE si va constitui o legatura directa intre institutiile de la Bruxelles si cetateni. In martie 1994, CoR isi organizeaza prima sesiune plenara la Bruxelles si avea 189 de membri.
Regulamentul intern al CR a fost adoptat de catre Consiliul , la 25 mai 1994 si a fost publicat in JOCE L 132/27 mai 1994. 
Constituirea acestui Comitet a venit ca urmare a cerintelor imperative din partea autoritatilor regionale pentru o reprezentare concreta in cadrul institutional si de decizie al UE . instituirea Comitetului Regiunilor a fost un pas semnificativ in ,,procesul crearii unei Uniunii si mai apropiate de cetatenii Europei , in care deciziile sunt luate pe cat posibil de apropiat de cetatean in conformitate cu principiul subsidiaritatii" asa cum se arata in preambulul TUE. De altfel, inca de la creare si de la prima sedinta care a avut loc in martie 1994, Comitetul s-a evidentiat ca un puternic gardian al principiului subsidiaritatii.
CoR a fost creat pentru a aborda doua aspecte principale:
In primul rand, aproximativ trei sferturi din legislatia Uniunii este pusa in aplicare la nivel local sau regional si, prin urmare, este logic ca reprezentantii locali si regionali sa aiba un cuvant de spus in elaborarea noii legislatii a Uniunii Europene. 
In al doilea rand, a existat o anumita ingrijorare legata de faptul ca opinia publica este lasata in urma, in timp ce constructia UE avanseaza. O modalitate de a corecta acest decalaj o constituie implicarea acelui nivel de guvernare cu reprezentanti alesi aflat cel mai aproape de cetatean.
In prezent , Comitetul Regiunilor este un organism complementar celor trei institutii Comunitar (Consiliul ,Comisia, Parlamentul ) . in sistemul institutional comunitar Comitetul si-a castigat un loc bine definit datorita experientei politice a membrilor sai la diferite niveluri locale si a cunoasterii aprofundate a problematicii regionale si locale. Comitetul Regiunillor joaca un rol important in procesul de integrare europeana. Unul din principalele sale obiective il reprezinta consolidarea coeziunii economice si sociale a statelor member. 
Componenta Comitetului Regiunilor
In present CR are, in urma extinderii UE la 28 de state member, 353 de membri si un nr egal de membri supleanti, numiti pentru o perioada de patru ani de catre Consiliul Uniunii Europene, mandatul membrilor putand fi reinnoit . 
Membrii CR nu sunt legati de nici un mandat imperative nu de supun nici unor instructiuni obligatorii, ei xercitandu-si functia in deplina independenta in interesul general al Uniunii. Comitetul se reuneste de cinci ori pe an in sesiune plenara , ocazie cu care adopta recomandarile facute pe baza datelor furnizate de diversele comisii. 
Comitetul Regiunilor isi alege presedintele si biroul dintre membrii sai pe o perioada de doi ani si isi stabileste regulamentul interior pe care il supune aprobarii Consiliului statuand in unanimitate. Comitetul este convocat de catre presedintele sau la cererea Consiliului sau a Comisiei , putandu-se reuni, de asemenea , din proprie initiativa.
Presedintele
Presedintele dirijeaza activitatea Comitetului, conduce sesiunile plenare si este reprezentantul oficial al CoR si este ales de Adunarea plenara. El/ea are un mandat de 30 de luni. Presedintele C R este in present spaniolul Ramon LUIS VALCARCEL SISO (Partidul Popular European ) , presedinte al Comunitatii Autonome Murcia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comitetul Regiunilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Drept comunitar European , Vataman Dan. Editura Universul Juridic , 2009
www.europa.eu
www.cor.europa.eu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!