Comisia Rogatorie Internațională

Cuprins referat Cum descarc?

Alexandru Boroi, Ion Rusu, Curs Master, Cooperarea judiciara internationala in materie penala,Bucuresti 2008
A.Boroi Curs Master Stiinte penale Bucuresti 2008 apud Dongoroz,S.Kahane,G.Antoniu,C.Bulai,N.Iliescu,R.Stanoiu - Explicatii Teoretice ale Codului de Procedura Penala Roman - vol. II - Partea speciala - Editura Academiei R.S.R. - Bucuresti 1976 - p. 408
Alexandru Boroi,Ion Rusu,Cooperarea judiciara internationala in materie penala,Ed.C.H.Beck, Bucuresti 2008,pag 16,apud C.Bulai,B.N.Bulai,Manual de drept penal.Partea generala,Ed.Universul Juridic,Bucuresti 
2007,pag.120
A.L.Lorincz - Drept Procesual Penal - Partea generala - Editura Pro Universitaria - Bucuresti 2007 - p. 414 ;
Mazilu, Strategia nationala privind politica de cooperare internationala pentru dezvoltare, in Revista de Drept Comercial nr. 12/2006, p. 93.


Extras din referat Cum descarc?

Cooperarea judiciara internationala in materie penala 
Evolutia societatii umane, a statelor si natiunilor s-a datorat relatiilor internationale ce s-au fixat si dezvoltat in timp.
In ansamblul relatiilor internationale bilaterale sau multilaterale, statele realizand activitati de colaborare intr-o diversitate de domenii, astfel punandu-se accent preponderent pe cele politice, militare, juridice, culturale si economice.
Dezvoltarea acestor relatii internationale au avut ca si consecinta transformarea structurala in arhitectura mondiala, conducand astfel la crearea unei noi ordini internationale, intensificand dialogurile politice ce aveau ca principal scop promovarea pacii si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a principiilor democratiei si a statului de drept.
In declaratia referitoare la principiile dreptului international privind relatiile de prietenie si cooperare intre state, cooperarea este definita ca o exigenta majora a raporturilor dintre state 
Increderea reciproca intr-un cadru institutional bine reglementat, a fost "stalpul" principal ce a stat la baza aparitiei si dezvoltarii cooperarii internationale.
Formele incipiente de cooperare judiciara internationala in materie penala la inceputul constituirii Uniunii Europene erau reprezentate in principal de cererile de extradare si comisiile rogatorii internationale.
Cooperarea judiciara internationala in materie penala reprezinta doar un domeniu in cadrul activitatilor specifice de cooperare intre statele lumii,domeniu extrem de important care s-a impus cu necesitate inca de la inceputul secolului trecut. 
Cooperarea judiciara internationala in materie penala nu este o notiune inventata in secolul trecut,fiind cunoscuta din cele mai vechi timpuri.Inca de la inceput cooperarea judiciara se rezuma la rezolvarea intereselor,de multe ori personale ale monarhilor in lupta acestora cu opozantii lor politici. 
Dezvoltarea fara precedent a relatiilor internationale in societatea contemporana a fost insotita de o crestere,de asemenea fara precedent, a criminalitatii internationale,prin proliferarea unor forme ale criminalitatii organizate pe teritoriul mai multor state 
Cresterea criminalitatii transfrontaliere, a impus adoptarea unor instrumente juridice internationale, zonale si regionale ce avea ca unic scop unificarea eforturilor statelor lumii in prevenirea si combaterea criminalitatii, impiedicand astfel dezvoltarea criminalitatii transfrontaliere cu toate formele acesteia, pe teritoriul altor state.
Teorismul, traficul si consumul de droguri, traficul de armament, munitii si substante radio-active,traficul de carne vie reprezinta principalele forme de manifestare a crimei organizate transfrontaliere in epoca contemporana, statele incercand astfel impiedicarea evolutiei si dezvoltarii rapide, perfectionandu-si metodele de combatere a acestui fenomen periculos.
Metodele de combatere cele mai principale si anume: perfectionarea si adaparea la nevoile actuale a cadrului legislativ,cu accent pe incriminarea unor fapte recent aparute in arhitectura criminalitatii tranfrontaliere; perfectionarea activitatii de cooperare in plan bilateral,regional sau mondial ,prin semnarea unor tratate,acorduri,conventii; organizarea in plan institutional si asigurarea unei logistici performante institutiilor cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii tranfrontaliere. In prezent cooperarea judiciara internationala in materie penala reprezinta o necesitate asumata de toate statele lumii, ce poate duce la rezultate favorabile in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere.
In cadrul Uniunii Europene au fost create structuri specializate in identificarea ,prinderea si tragerea la raspundere penala a autorilor unor infractiuni, cat si pentru prevenirea si combaterea criminalitatii transfrontaliere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Rogatorie Internationala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!