Comisia Europeanaa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand deci un caracter cu adevarat supranational. Sediul Comisiei: Berlaymont, Bruxelles. Comisarii actioneaza exclusiv la dispozitia Uniunii si nu a tarilor de origine.

Istoric

Tratatul de la Paris, cel prin care s-a instituit Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) a creat patru institutii :

- Inalta Autoritate;

- Consiliul Special de Ministri;

- Adunarea Comuna;

- Curtea de Justitie.

Inalta Autoritate avea o pozitie de independenta fata de guvernele statelor membre ale CECO. Ea avea si competente foarte intinse in domeniul administrarii productiei de carbune si otel. Putem cita dintre atributiile sale:

- strangerea de informatii pentru cei interesati in scopul facilitarii activitatilor lor;

- organizarea de consultatii in materie;

- definirea obiectivelor comune;

- acordarea de imprumuturi sau de garantii pentru imprumuturile contractate de intreprinderi.

Este de notat ca Inalta Autoritate putea sa intervina in materie de preturi si chiar sa instituie cote de productie, programe de fabricatie s.a. Institutia avea in componenta sa noua membri, care erau numiti prin comun acord de cele sase guverne. Acestia erau recrutati dupa competenta lor profesionala si nu actionau ca reprezentanti ai tarilor carora le apartineau, ci in spirit european.La 10 august 1952, Inalta Autoritate, prezidata de Jean Monet, si-a inceput prima sedinta la Luxembourg.

In baza Tratatelor de la Roma s-au creat Comisii separate, toate avand sediul la Bruxelles, atat pentru CEE cat si pentru EURATOM. Ele erau formate tot din noua membri, numiti de catre guvernele nationale pentru o perioada de patru ani. Dat fiind faptul ca in anii ce au trecut de la crearea CECO entuziasmul integrarii a devenit mai slab, emblematica in acest sens fiind neconcretizarea propunerilor de formare de comunitati europene in domeniul apararii si politic, Comisia CEE, spre deosebire de inalta Autoritate, nu adopta decizii, ci punea in aplicare hotararile Consiliului de Ministri, asigurand si executarea dispozitiilor prevazute de Tratat.

Ulterior Comisia CEE a trecut in prim plan, primul ei presedinte fiind profesorul german de drept Walter Hallstein. Denumirea de Comisie Europeana este cunoscuta dupa Tratatul de Fuziune de la Bruxelles din 1965, in acesta prevazandu-se unirea celor trei Comisii existente la acel moment intr-o singura institutie, Comisia Comunitatilor Europene. Tratatul de fuziune stipuleaza independenta Comisiei fata de guvernele statelor membre, dar stabileste raspunderea politica a acesteia fata de Parlamentul European, care poate adopta o motiune de cenzura impotriva ei.

Din 1967, cand s-a cristalizat Comisia Europeana prin fuziunea celor trei Comisii, functia de presedinte a fost detinuta de urmatoarele personalitati: belgianul Jean Rey, pana in 1970, italianul Franco-Maria Malfatti care, fara sa-si incheie mandatul, a fost inlocuit de socialistul olandez Sicco Mansholt, francezul Xavier Ortoli intre 1973-1977, englezul Roy Jenkins, intre 1977-1981, luxemburghezul Gaston Thorn, intre 1981-1985, pentru un deceniu apoi, Jaques Delors (1985-1995), in perioada 1995-1999 Jacques Santer, in perioada 2000-2004 italianul Romano Prodi, iar din noiembrie 2004 de portughezul Jose Manuel Barroso.

Prin Actul Unic European anumite puteri de decizie au fost transferate de la Consiliu atre Comisie. Prin Tratatul de la Maastricht, articolul P, paragraf 1, au fost abrogate articolele de la 10 la 19 din tratatul de fuziune de la Bruxelles referitoare la compunerea si organizarea Comisiei, in locul acestora fiind inserate in cele trei tratate comunitare dispozitii avand un continut identic . Principalele inovatii aduse de Tratatul de la Maastricht poarta asupra desemnarii si duratei mandatului Comisiei, respectiv de la 4 la 5 ani, situand-o astfel intr-o anumita dependenta fata de Parlamentul European . Prin Tratatul de la Amsterdam, Comisia a ramas cu aceleasi atributii, modificarile aduse de tratat nefiind esentiale, astfel :

Bibliografie:

- Irina Moroianu Zlatescu, Radu C. Demetrescu, Drept institutional european, Editura Olimp, Bucuresti, 1999

- Nicolae Paun, Institutiile Uniuni Europene, Editura Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj-Napoca, 2004

- Christopher Booker, Richard North, Uniunea Europeana sau marea amagire. Istoria secreta a constructiei europene, Editura Antet, Filipestii de Targ, Prahova, 2004

- Nicoleta Diaconu, Sistemul institutional al Uniunii Europene, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2001

- Charles Zorgbibe, Constructia europeana. Trecut, prezent, viitor, Editura TREI, Bucuresti

- Corina Leicu, Ioan Leicu, Institutiile comunitare, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1996

- http://ro.wikipedia.org/wiki/Comisia_Europeana

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comisia Europeanaa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 371 cuvinte
Nr caractere:
18 245 caractere
Marime:
23.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
stat, institutie, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!