Comisia Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Comisia Europeana a fost la origine Inalta Autoritate, infiintata prin Tratatul de la Paris privind constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). In calitate de organ executiv al Comunitatii, cu sediul la Luxemburg, aceasta autoritate raspundea de punerea in aplicare a hotararilor luate de CECO. La 10 august 1952, Inalta Autoritate, prezidata de Jean Monnet, si-a inceput prima sedinta la Luxemburg.
Inalta Autoritate era independenta de guverne si insarcinata cu administrarea productiei carbunelui si otelului, de altfel si principala actiune a noi infiintate comunitati. Ea detinea puterea executiva. Printre principalele sale atributii se mai numarau: definirea obiectivelor comune, acordarea de imprumuturi, interventie asupra preturilor, cotelor de productie. Institutia era formata din noua membri, numiti prin comun acord de guvernele statelor membre CECO. 
Cele sase state semnatare numeau direct un numar opt membri, al noualea fiind ales de Inalta Autoritate. Hotararile membrilor Inaltei Autoritati se luau cu majoritate simpla de voturi. In 1967 Inalta Autoritate a CECO fuzioneaza cu organul executiv al celorlalte Comunitati Europene CEE (Comunitatea Economica Europeana) si CEA (Comunitatea Europeana a Atomului), devenind Comisia Comunitatii Europene.
2. Constituirea Comisiei Europene
Comisia reprezinta organul executiv comunitar, avand un caracter supranational, ce a evoluat odata cu progresul constructiei europene. Comisia a fost prevazuta ca organ comunitar in fiecare din cele trei tratate constitutive ale Comunitatilor europene, exprimand interesul comun, independent de compozitia statala a acestor organe.
Comisia Europeana , cea mai originala dintre institutiile comunitare, este formata in prezent din 27 de comisari desemnati de guvernele statelor membre, pe baza competentei lor generale, profesionale.
Numarul membrilor Comisiei poate fi modificat de Consiliu statuand in unanimitate. In perspectiva primirii de noi membri in cadrul Uniunii Europene, problema modificarii numarului membrilor Comisiei ramane deschisa. In literatura de specialitate s-a exprimat opinia conform careia fiecare stat membru ar trebui sa aiba doar un comisar.
Reuniunea de la Nisa incheiata la 11 decembrie 2000, a examinat printre alte probleme legate de viitoarea extindere a Uniunii Europene si problema componentei Comisiei. In legatura cu aceasta s-a convenit ca statele membre care au doi comisari sa renunte la cel de al doilea pana in anul 2005 in favoarea statelor nou primite, dar numarul comisarilor sa nu depaseasca 27 de membri.
Calitatea de comisar poate fi detinuta numai de catre cetateni ai statelor membre, Comisia trebuind sa cuprinda cel putin un cetatean al fiecarui stat membru, fara ca numarul comisarilor avand cetatenia aceluiasi stat sa fie mai mare decat doi .
In prezent cinci state au cate doi membri in cadrul Comisiei, respectiv Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si Spania, iar celelalte state au cate un singur membru. 
Tratatul de la Maastricht a adus modificari in privinta modalitatii de desemnare a membrilor Comisiei. Astfel, Guvernele statelor membre desemneaza de comun acord, dupa consultarea Parlamentului European, personalitatea pe care intentioneaza sa o numeasca presedinte al Comisiei. In acest mod, desemnarea Presedintelui Comisiei primeste din partea Parlamentului European o legitimitate democratica directa. Guvernele statelor membre, in consultarea cu presedintele desemnat al Comisiei, desemneaza celelalte personalitati pe care urmeaza sa le numeasca membri ai Comisiei.
Tratatul de la Amsterdam a adus o modificare de continut in legatura cu modul de desemnare al presedintelui Comisiei, constantandu-se cresterea rolului Parlamentului European in cadrul acestei proceduri. Desemnarea de catre statele membre a personalitatii avute in vedere ca presedinte al Comisiei este supusa aprobarii Parlamentului. Prin urmare, simpla consultare a Parlamentului European prevazuta prin Tratatul de la Maastricht se inlocuieste cu necesitatea aprobarii de catre aceasta institutie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!