Comerciantul Persoana Fizica

Extras din referat Cum descarc?

COMERCIANTUL PERSOANA FIZICA
Notiunea de comerciant si categoriile comerciantilor
Conceptia Codului Comercial roman privind subiectele raporturilor comerciale. Potrivit Codului comercial roman, subiecte ale raportuilor comerciale pot fi atat comerciantii, cat si necomerciantii.
Intr-adevar, Codul comercial roman are la baza sistemul obiectiv. Reglementarea sa se aplica oricarei persoane care savarseste anumite fapte de comert obiective prevazute de art.3 C.com., indiferent daca persoana care le savarseste are sau nu calitatea de comerciant. 
Definitia comerciantului: Codul comercial nu da o definitie a comerciantului, ci precizeaza cine are calitatea de comerciant. Art. 7 C.com. prevede ca "Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert avand comertul ca profesiune obisnuita, si societatile comerciale."
Deci, au calitaea de comerciant persoanele fizice care savarsesc fapte de comert ca profesiune obisnuita si societatile care au ca obiect activitatea comerciala.
Categoriile de comercianti
Potrivit art. 7 C.com., comerciantii se impart in doua categorii: comerciantii persoane fizice (comerciantii individuali) si societatile comerciale (comerciantii colectivi). 
Comerciantii persoane fizice au calitatea de comerciant daca savarsesc fapte de comert cu caracter profesional. In conceptia Codului comercial, comerciantul persoana fizica este definit nu prin apartenenta sa la un anumit grup profesional, ci prin actele si operatiunile, adica prin faptele de comert pe care le savarseste in mod profesional.
Potrivit conceptiei subiective (specifica dreptului german), o persoana fizica este comerciant daca exercita cu titlu de profesie o activitate de comert si are numele sau firma inregistrate in Registrul Comertului.
Prin inregistrarea firmei se creeaza o prezumtie absoluta cu privire la calitatea de comerciant a persoanei in cauza, indiferent daca savarseste sau nu fapte (acte) de comert. Consecinta practica este ca persoana respectiva suporta procedura falimentului, fara a avea posibilitatea de a contesta calitatea de comerciant Conditiile impuse comerciantului - persoana fizica
Natura juridica a faptelor pe care le savarseste persoana fizica nu este suficienta pentru definirea comerciantului.
Persoana fizica dobandeste calitatea de comerciant daca indeplineste in mod cumulativ mai multe conditii.
In literatura de specialitate, aceste conditii au fost grupate in doua categorii:
a) conditii referitoare la persoana, care, la randul lor, sunt de doua feluri:
- conditii necesare protejarii persoanei care vrea sa faca comert (capacitatea juridica de folosinta si de exercitiu);
- conditii necesare protejarii intereselor generale (incapacitatii si incompatibilitatii).
b) conditii referitoare la activitate, care presupun necesitatea indeplinirii faptelor de comert cu titlu de profesie.
Pornindu-se de la principiul libertatii de a se face comert, libertate recunoscuta de legiuitor, in principiu, oricarei persoane, unii autori stabilesc limitele legale si, uneori, conventionale ale acestui principiu.
In categoria limitelor legale sunt incluse:
- incapacitatile care tind a proteja interesele incapabilului, impotriva unei activitati comerciale cu consecinte pagubitoare pentru patrimoniul sau (minorii, alienatii mintali);
- interdictiile, decaderile, incompatibilitatile si alte reglementari care sunt prevazute de legiuitor cu scopul protejarii intereselor generale.
Limitele conventionale se refera la:
- diferitele clauze de non-concurenta;
- obligatia de garantie contra evictiunii din partea vanzatorului unui fond de comert sau a locatorului in cazul contractului de locatie de gestiune a fondului de comert;
- obligatia de non-concurenta, stipulata in contractul de munca sau in contractul de reprezentare comerciala etc.
Sintetizand aceste idei, consideram ca o persoana poate sa dobandeasca calitatea de comerciant daca indeplineste urmatoarele conditii:
- persoana fizica, cetatean roman, sa aiba capacitatea juridica ceruta de lege, atat capacitate de folosinta, cat si capacitate de exercitiu;
- persoana fizica trebuie sa exercite in mod obisnuit, cu titlu de profesie, fapte de comert;
- comertul trebuie desfasurat in nume propriu;
- activitatea sa se finalizeze intr-un castig, din care sa-si asigure cel putin existenta, excluzandu-se, in principiu, o activitate nelucrativa;
- persoana fizica - comerciant sa actioneze pe riscul sau si cu raspundere nelimitata;
- obtinerea autorizatiilor prevazute de lege.
Capacitatea persoanei fizice ceruta pentru a fi comerciant
Cu privire la capacitate, trebuie facuta distinctie intre capacitatea persoanei fizice de a face acte de comert izolate si capacitatea ceruta pentru a fi comerciant.
Codul comercial nu cuprinde dispozitii speciale privind capacitatea de a face acte de comert izolate. In consecinta pentru incheierea acestor acte se cer a fi indeplinite conditiile generale ale dreptului civil referitoare la incheierea actelor juridice.
In temeiul dispozitiilor Codului comercial si ale Decretului nr. 31/1954 privind persoanele fizice si juridice, o persoana fizica are capacitatea de a fi comerciant daca are capacitate deplina de exercitiu. Avand o asemenea capacitate, persoana fizica poate sa-si exercite drepturile si sa-si asume obligatii savarsind acte juridice. Concluzia este in concordanta cu conceptia Codului comercial. Intr-adevar, art. 10 C.com. stabilea varsta minima de 18 ani pentru recunoasterea capacitatii de a fi comerciant unui minor emancipat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comerciantul Persoana Fizica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!