Combaterea Evaziunii Fiscale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul I
Conceptiile generale prind evaziunea fiscala
- 1 Definirea evaziunii fiscale si caracterizarea ei 3
- 2 Clasificarea evaziunii fiscale: 5
a) Legala 6
b) Ilegala 7
Capitolul II 
Modalitati de combatere a evaziunii fiscale
- 1 Cauzele ce genereaza evaziunea fiscala 8
- 2 Forme de manifestare a evaziunii fiscale 13
- 3 Masuri de combatere a evaziunii fiscale 21
Concluzii 27
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Evaziunea fiscala este una dintre cele mai raspindite si periculoase incalcari fiscale, fiind unul din fenomenele economico-sociale complexe de maxima importanta cu care statele de astazi se confrunta si ale carei consecinte nedorite cauta sa le limiteze si mai mult, desfiintarea fiind practic imposibila. Evaziunea fiscala este "marea gaura" in legislatia nationala care cauzeaza mari deficituri la bugetul national de stat. Tolerarea acestui fenomen din partea statului poate cauza un haos in economie si va crea probleme in dezvoltarea normala a activitatii de intreprinzatori pe principiile legale. Problema evaziunii fiscale este o problema vesnic actuala care isi gaseste reflectare in orice domeniu in orice perioada de timp. De aceea se efectueaza cit mai multe cercetari si studii pentru a putea descrie cit mai detaliat fenomenul de evaziune fiscala, bazindu-se pe ideea ca cu cit mai multe cunosti despre inamic, cu atit mai usor va fi combaterea ei. Pe aceasta idee m-am bazat si eu la momentul alegerii tematicii pentru studiu individual, care imi va permite sa realizez motivul tentatiei cu care se lupta marii evazionisti. 
Problematica cu care se confrunta practica judiciara, precum si organele competente in vederea realizarii activitatii profesionale este neconcordanta legislatiei penale si a celei fiscale, lipsa unor comentarii calificative in aceasta materie, ofera posibilitate contribuabililor de a se eschiva de la obligatiile legale, interpretind legea in favoarea lor. Mentinindu-se in literatura de specialitate ca fiind rezultanta logica a defectelor si inadvertentelor unei legislatii imperfecte, a metodelor defectuoase de aplicare, precum si a unei neprevederi si nepriceperi a legiutorului a carui fiscalitate excesiva e tot atit de vinovata ca si cei care sunt provocati prin aceasta la evaziune, evidentiind astfel o strinsa legatura intre cota excesiva a impozitului si evaziunea fiscala. Aceste neconcordante legale, lacune, lipsa unei practici judiciare unanime conduc spre jefuirea statului de fata organelor fiscale ce conduce la prejudicierea bugetului de stat, astfel inrautatind situatia conditiilor de viata a populatiei responsabile platitoare de impozite.
Pe parcursul acestei lucrari voi descoperi si analiza cauzele generatoare a evaziunii fiscale si formele de manifestare a acestora, pentru a putea propune masuri eficiente de combatere, care vor preintimpina aparitia cauzelor generatoare si vor impiedica realizarea formelor de desfasurare. Pentru aceasta ne propunem a descoperi si analiza:
- cauzele ce provoaca aparitia evaziunii, 
- evenimentele ce-i impulsioneaza pe subiectii impunerii la eschivare,
- faptele juridice ce-i faciliteaza in comitea eschivarilor de la platile fiscale, 
- domeniile de activitate a evazionistilor,
- zonele offshore si paradisurile fiscale care ofera posibilitatea unei evaziuni fiscale, ocolind prevederile legale, 
- impedimentele legale precum si omisiunile legale in vederea contracararii fenomenului de evaziune fiscala
- identificarea problemelor cu care se confrunta organele fiscale in momentul cercetarii infractiunii de evaziune fiscala
- determinarea problematicii de depistare a circumstantelor care ar proba vinovatia subiectilor la comiterea evaziunii fiscale ilegale
In urma realizarii a tuturor sarcinilor vom fi capabili sa formulam propuneri si recomandari in vederea prevenirii si combaterii evaziunii fiscale bazate pe rezultatele obtinute in urma cercetarii atit a legislatiei nationale, cit si a celei din alte tari. Astfel in teza sunt inaintate propuneri si recomandari privind caile de combatere a evaziunii fiscale, precum si sugestii de a ajusta prevederile legale la necesitatile actuale acomodate la specificul mentalitatii cetatenilor.
Necesitatea contracararii acestui fenomen de evaziune fiscala legala sau ilegala este inevitabila, deoarece acesta va putea atenta in viitor la stabilitatea economiei, creind astfel situatii nefavorabile pentru dezvoltarea si prosperarea tarii. Drept consecinta este obiectul de studiu al mai multor cercetatori ce doresc sa descopere noi modalitati de prevenire precum si de depistare a unor astfel de activitati, care sunt foarte greu de urmarit. Doctrina servind drept un suport indirect de interpretare si explicare a legislatiei fiscale, deoarece aceasta contine foarte multe neclaritati si necesita posedarea unor cunostinte specializate de baza pentru a-i putea intelege adevarata intentie a legiuitorului.
Structura acestei lucrari va cuprinde 5 capitole care vor analiza evaziunea fiscala sub mai multe aspecte, ce ne vor permite in final sa obtinem cunostinte de baza fata de specificul evaziunii fiscale si sa putem analiza formele de manifestare a acesteia comparativ cu tarile vecine, sau pe plan international. Pentru inceput vom incerca sa concluzionam o definitie reusita a evaziunii fiscale si sa vedem cum continutul acesteia variaza de la o lege la alta, notiunea nefiind normata legal, oferind spatiu pentru interpretari si eschivari, precum si vom face o importanta delimitare intre frauda fiscala si evaziunea fiscala, adesea confundate si utilizate incorect de doctrinari. Vom analiza cauzele aparitiei evaziunii fiscale, pentru ca ulterior sa putem formula propuneri in vedea combaterii si prevenirii unor astfel de circumstante. De asemenea vom delimita cele mai des utilizate forme de evaziune fiscala, observind modul cum acestea se desfasoara si evolueaza, in baza ingeniozitatii contribuabilului si nepriceperea legiuitorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Combaterea Evaziunii Fiscale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!