Coeziunea Economică și Socială

Extras din referat Cum descarc?

Politica regionala a UE a debutat in 1975 cu crearea FEDR, chiar daca mecanisme de solidaritate precum FSE si FEOGA existau dupa semnarea Tratatului de la Roma. Finantata de mai multe instrumente printre care FEDR, pachetul Delors I, pachetul Delors II si Agenda 2000, aceasta politica are drept scop reducerea distantelor dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni. 
TEMEI JURIDIC
Articolele 158-162 din Tratatul CE (titlul XVII), create prin Actul Unic European.
OBIECTIVE
1. Scopuri esentiale
Astfel cum este definita la articolul 158, coeziunea economica si sociala, esentiala ,,dezvoltarii armonioase a ansamblului Comunitatii", cere reducerea ,,decalajelor dintre diferitele regiuni", adica ,,a ramanerii in urma a regiunilor defavorizate" care sunt, printre altele, zonele rurale.
2. Mijloace de actiune
Pentru a atinge obiectivele propuse, tratatul prevede:
-- coordonarea politicilor economice;
-- punerea in aplicare a politicilor comunitare, in special piata interna;
-- utilizarea fondurilor structurale existente (Fondul European de Orientare si Garantare Agricola, sectiunea Orientare; Fondul Social European; Fondul European de Dezvoltare Regionala) si crearea unui Fond de coeziune.
REALIZARI
A. Evolutia istorica
Tratatul de la Roma nu prevede nicio politica regionala, ci doar mecanisme de solidaritate, sub forma a doua fonduri structurale: Fondul Social European (*4.8.2.) si Fondul European de Orientare si Garantare Agricola, sectiunea Orientare.
Politica regionala a fost pusa in aplicare doar dupa prima extindere a Comunitatii (in 1973), plecand de la crearea Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in 1975. Insa dotarile acesteia au ramas mult timp modeste, impiedicand-o astfel sa aiba un impact real.
B. Extinderea politicii regionale (1988-1999)
1. Efectul stimulator al Actului Unic
Actul Unic (1986) face din coeziunea economica si sociala o noua competenta a Comunitatii si ii stabileste obiectivele si mijloacele. Printre mijloace, acesta retine inainte de toate o utilizare sistematica a fondurilor structurale si prevede pentru aceasta o reforma a normelor de functionare.
Reforma este introdusa prin Regulamentul 2052/88 al Consiliului [dispozitiile de aplicare facand obiectul Regulamentului (CEE) nr. 4253/88]. Principiile fondatoare ale noilor norme sunt:
-- concentrarea fondurilor pe obiectiv si pe regiune;
-- parteneriatul intre Comisie, statele membre si autoritatile regionale pentru planificarea, punerea in aplicare si supravegherea interventiilor;
-- programarea interventiilor;
-- aditionalitatea contributiilor comunitare si nationale.
Noua reglementare a fost insotita de un efort financiar important. In cursul aceluiasi an 1988, Consiliul European si-a dat acordul de principiu la o serie de masuri economice numite ,,Pachetul Delors I", care prevad o dublare a dotarii fondurilor structurale pentru urmatorii cinci ani (a se vedea tabelul recapitulativ de la sfarsitul documentului).
2. Evolutiile ulterioare Tratatului de la Maastricht
a. Contributia tratatului
Tratatul de la Maastricht prevede:
-- un raport trienal al Comisiei catre Consiliu si Parlament privind progresele coeziunii economice si sociale (articolul 130b alineatul al doilea)
-- posibilitatea de ,,actiuni specifice" in afara fondurilor structurale (articolul 130b alineatul al treilea);
-- crearea unui Fond de coeziune (articolul 130d alineatul al doilea);
Pe de alta parte, acesta reformeaza procedurile de decizie, introducand avizul conform pentru votarea regulamentului general (articolul 130d primul alineat).
b. O noua crestere substantiala a dotarii fondurilor structurale
Imediat dupa semnarea Tratatului de la Maastricht, Comisia a propus o crestere considerabila, cunoscuta sub denumirea de ,,Pachetul Delors II". Consiliul European, reunit la Edinburgh in decembrie 1992, retine doar o parte dintre propuneri si prevede defalcarea cheltuielilor in timp. Efortul consimtit ramane totusi considerabil. Bugetul alocat ansamblului actiunilor structurale pentru sase ani (1994-1999) este fixat la 208 miliarde ECU.
c. O reforma majora a fondurilor structurale
Hotarata in iulie 1993 de catre Consiliu [Regulamentul (CEE) nr. 2081/93 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2052/88], reforma raspunde unei duble preocupari: integrarea tuturor interventiilor cu caracter structural in strategia globala de lupta impotriva somajului si dezvoltarea celor mai defavorizate regiuni. Aceasta comporta urmatoarele modificari:
-- adaptarea obiectivelor prioritare ale fondurilor la transformarile economice in curs si revizuirea Fondului Social European avand drept obiect definirea de orientari politice si adoptarea unei abordari strategice;


Fisiere in arhiva (1):

  • Coeziunea Economica si Sociala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!