Codul de Conduita a Functionarilor Publici

Extras din referat Cum descarc?

"Codul de conduita a functionarilor publici in contextul actual" reprezinta o parte din tema mai vasta de cercetare "Exercitarea deontologica a functiei publice" si, totodata, un important izvor al deontologiei functionarului public.
Din definitiile intalnite in literatura de specialitate pentru cod, ne raliem celei de "document scris ce enunta si enumera valorile, normele si tipurile de conduita pe care o intreprindere, o companie, o institutie sau autoritate publica, urmaresc sa fie respectate atat in interior, cat si in exterior". 
Prin intermediul unui atare cod in exercitarea functiei publice, putem deduce obligatiile ce le incumba functionarilor publici, si anume, obligatia de a avea un comportament profesionist, de a asigura, in conditiile legii, transparenta administrativa in scopul castigarii si mentinerii increderii publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea autoritatilor si ionstitutiilor publice.
Stricto sensu, Codul de conduita a functionarilor publici reglementeaza normele de conduita profesionala a functionarilor publici. Mentionam ca aceste norme sunt obligatorii atat pentru functionarii publici, cat si pentru persoanele care ocupa temporar o functie publica in adrul autoritatilor si institutiilor publice.
2. Reglementarea juridica a conduitei functionarilor publici
Ab initio, precizam ca ne raliem opiniei regasite in literatura juridica de specialitate , potrivit careia, realizarea deciziilor politice, ca si obtinerea unor rezultate cat mai bune in domeniul economic si social sunt dependente, intr-o mare masura, de calitatea administratiei.
In Romania, primele reglementari privind conduita profesionala a functionarilor publici s-au concretizat prin H.G. nr. 667 din 1991 privind unele masuri pentru asigurarea prestigiului social al functionarilor publici. 
Inca din titlul acestei hotarari reiese scopul urmarit de Guvern, si anume, asigurarea prestigiului social al functionarilor publici si al autoritatilor administratiei publice in fata cetatenilor ca beneficiari ai serviciilor publice.
In cuprinsul hotararii mentionate se stipula ca functionarii publici sunt obligati, in conformitate cu atributiile ce revin autoritatilor administratiei publice, sa-si indeplineasca cu fidelitate si in mod constiincios indatoririle de serviciu si sa se abtina de la orice fapt care ar putea sa aduca un prejudiciu institutiei in care isi desfasoara activitatea. Totodata, acestia erau datori sa-si consacre activitatea profesionala pentru exercitarea atributiilor functiei in care au fost numiti, in scopul realizarii obiectivelor institutiei si servirii binelui public.
Subliniem faptul ca H.G. nr. 667 din 1991 consacra, din punct de vedere legal, primele indatoriri ale functionarilor publici. Exempli gratia : sa aduca la indeplinire, in termen si in mod corect, sarcinile incredintate, cu respectarea stricta a dispozitiilor legale; sa pastreze secretul profesional; sa furnizeze publicului, in cadrul serviciului, informatiile solicitate, cu respectarea prevederii anterioare (secretul profesional n.n.); sa se ajute intre ei in aducerea la indeplinire a obligatiilor de serviciu si sa se suplineasca in serviciu, in cadrul specialitatii lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Codul de Conduita a Functionarilor Publici.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!