Clauza penala

Extras din referat Cum descarc?

CLAUZA PENALA
"Atat in raporturile contractuale de drept civil, cat si in cele de drept comercial, partile au posibilitatea ca - in cuprinsul contractului - sau printr-o conventie separata, ulterioara momentului incheierii contractului, dar inainte de producerea prejudiciului - sa determine cuantumul daunelor-interese datorate de debitor ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale. Aceasta conventie, numita clauza penala, este expresia principiului libertatii contractuale si prezinta o deosebita utilitate practica." 
Deoarece clauza penala este o conventie, penalitatile vor aparea numai in cazul in care partile contractuale au prevazut in contractul de vanzare- cumparare sau in alt document separat penalitatile ce urmeaza a fi platite in cazul nerespectarii prevederilor contractual. "In cazul in care, datorita nerespectarii obligatiilor din contractual de vanzare- cumparare, a fost cauzat un prejudiciu partea in culpa este obligate sa plateasca despagubiri, in conditiile prevazute de Codul civil" 
Raspunderea in cazul nerespectarii obligatiilor ce decurg din contractual de vanzare-cumparare consta in plata daunelor, a despagubirilor pentru acoperirea prejudiciului.
In cazul stabilirii prin contract a unei clauze penale, raspunderea pentru nerespectarea obligatiei pentru care s-a stabilit aceasta clauza consta in plata penalitatilor convenite.
"Stipularea unei clauze penale pentru o anumita abatere de la prevederile contractului are drept consecinta transarea definitive a raspunderii pentru acea abatre, deoarece, prin clauza penala se determina anticipat despagubirea pe care debitorul o va plati in cazul nerespectarii obligatiei respective.In consecinta, creditorul nu mai are dreptul sa pretinda despagubiri, chiar daca prejudicial ar fi mai mare decat cuantumul penalitatilor." 
Avantajele stipularii clauzei penale constau in:
o evitarea unui eventual proces intre parti, a unui litigiu care ar avea ca obiect stabilirea despagubirilor datorate pentru prejudicul cauzat creditorului prin neexecutarea obligatiilor contractuale si, in consecinta, obligarea debitorului la plata sumelor de bani, reprezentand daunele-interese. 
o scutirea partilor de orice proba cu privire la existenta si intinderea prejudiciului si, implicit, a cuantumului daunelor-interese datorate de debitor.
o in ipoteza in care idemnizatia stabilita este mai mica decat valoarea reala a prejudiciului, responsabilitatea debitorului este micsorata prin jocul clauzei penale. 
Daca prin clauza penala se determina un cuantum mai ridicat de penalitate in raport de intinderea prejudiciului, debitorul va fi interesat sa-si execute obligatiile asumate.
Din punct de vedere teoretic, utilitatea clauzei penale rezulta din functiile pe care le indeplineste in cadrul raporturilor contractuale.
Functiile clauzei penale, cu privire speciala asupra functiei de evaluare si de reparare a prejudiciului
Functiile clauzei penale nu rezulta doar dintr-o singura prevedere legala, ele sunt rezultatul unui amplu proces de abstractizare si presupun luarea in consideratie a unui ansamblu de dispozitii normative. Cu toate aceste functiile clauzei penale se pot determina din cuprinsul art. 1066 Codul civil:
1. Functia de garantie "prin clauza penala debitorul da asigurare creditorului un lucru pentru executarea unei obligatii." 
2. Functia de mobilizare a debitorului in executarea obligatiilor contractuale in special atunci cand plata unei penalitati ar parea pentru acesta mai oneroasa decat plata de daune-interese pentru neexecutare. Aceasta functie se poate explica si prin "stabilirea unor penalitati progressive in cazul intarzierii in executare" 
3. Functia sanctionatoare. Fiind o modalitate de stabilire anticipata a raspunderii penale, clauza penala are o valoare mai mare decat valoarea daunelor-interese.
4. Functia compensatorie " de evaluare si de reparare a prejudiciului, este cu atat mai eficienta cu cat penalitatea coventionala corespunde intinderii prejudiciului. Astfel, prejudicial care urmeaza sa fie reparat- eventus damni- trebuie sa cuprinda atat pierderea efectiva( damnum emergens), cat si castigul nerealizat pe care l-ar fi putut realiza creditorul in situatia cand debitorul si-ar fi executat obligatiile ( lucrum cessans) "


Fisiere in arhiva (1):

  • Clauza penala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Belu Magda Mona-Lisa, Contracte comerciale traditionale si modern, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti 1996
2. Ion Tutuianu, Contracte Comerciale-curs universitar, Ed. Edusoft, Bacau, 2008
3. Smaranda Anghenii, Magda Valonciu, Camelia Stoica, Drept commercial pentru invatamantul economic, Ed. Universitara, Bucuresti 2005
4. Stanciu D. Carpenaru, Liviu Stanciulescu, Vasile Nemes, Contracte civile si comerciale, Ed. Hamarugiu, Bucuresti, 2009
5. Alex Weill, citat de C. Barsan in Clauza penala in Contractele Comerciale international, de Victor Babiuc, Ion Rucareanu, Dragos Sitaru, Institutul de Economie Mondiala, Bucuresti, 1985
6. Tudor Radu Popescu Drept civil roman, Ed 1945


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!