Clauza de Neconcurenta

Extras din referat Cum descarc?

Clauza de neconcurenta este o clauza specifica a contractului indiviudual de munca, alaturi de alte clauze cum ar fi: clauza cu privire la formarea profesionala, clauza de mobilitate, clauza de confidentialitate.
Potrivit art. 21 din Codul Muncii, clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau, angajatorul fiind obligat sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara.
Clauza are prevederi foarte stricte. Dupa cum precizeaza Codul Muncii, pentru a produce efecte, clauza de neconcurenta trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
- activitatile care sunt interzise;
- cuantumul indemnizatiei lunare de neconcurenta;
- perioada pe care produce efecte clauza de neconcurenta;
- tertii in favoarea carora se interzice prestarea.
In schimbul obligatiei sale de neconcurenta, salariatul are dreptul la plata unei indemnizatii, iar cuantumul acesteia trebuie sa fie prevazut in cuprinsul clauzei. Conform Codului Muncii, cuantumul lunar al indemnizatiei de neconcurenta se negociaza si este cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioarei datei de incetare a contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum doi ani de la data incetarii contractului individual de munca.
Daca salariatul, dupa ce a semnat clauza de neconcurenta, constata ca este prea restrictiva, poate cere in instanta diminuarea efectelor. Codul Muncii prevede ca aceasta clauza nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei sau a specializarii salariatului. In cazul unei clauze abuzive, salariatul sau inspectoratul teritorial de munca pot sesiza instanta competenta, aceasta din urma putand anula total sau partial clauza, diminuand efectele clauzei de neconcurenta la limitele legale admise.
Clauza de neconcurenta poate fi prevazuta chiar la incheierea contractului individual de munca sau, dupa o perioada de timp, pe parcursul executarii contractului, se poate completa contractul individual de munca printr-un act aditional.
2. Comentarea textului 
Clauza de neconcurenta trebuie sa respecte principiul statuat prin art. 41 din Constitutia Romaniei conform caruia dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.
Salariatul trebuie sa cunoasca faptul ca aceasta clauza se negociaza si cuprinde atat o negociere referitoare la perioada de neconcurenta, cat si la indemnizatia pe care o va primi.
Pentru valabilitatea clauzei nu este suficienta numai enumerarea angajatorilor la care salariatul poate fi angajat, ci trebuie precizate expres, pe langa celelalte elemente obligatorii, si activitatile interzise salariatului. In precizarea acestor activitati trebuie avut in vedere caracterul concurential al acestora prin raportare la obiectul de activitate al angajatorului. Spre exemplu, in cazul unui director de vanzari angajat intr-o companie producatoare de soft de gestiune ii poate fi interzis sa presteze activitatea de vanzare a altor soft-uri de gestiune concurente. Stipularea activitatilor prohibite salariatului nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei acestuia sau a specializarii pe care o detine. Luand acelasi exemplu cu directorul de vanzari, nu i se poate interzice acestuia sa nu mai desfasoare activitate de vanzari la modul general, sau sa nu mai vanda nici un fel de aplicatie soft.
Odata indeplinite conditiile de valabilitate, clauza de neconcurenta are ca efect: 
- obligatia salariatului de a nu presta, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau 
- obligatia salariatului de a nu presta o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau .
Salariatul are avantajul de a primi pe o perioada determinata o suma de bani de la fostul sau angajator, fara insa a presta o anumita activitate.
In lege sunt prevazute sanctiuni numai in cazul nerespectarii clauzei de catre salariat, situatia inversa nefiind reglementata de Codul Muncii. In cazul nerespectarii cu vinovatie a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului. Evaluarea prejudiciului se face de catre instanta judecatoreasca.
In cazul in care angajatorul nu-si respecta obligatia de a plati intocmai si la timp indemnizatia datorata salariatului, acesta are posibilitatea de a se adresa Inspectiei Muncii sau instantei judecatoresti.
In ceea ce-l priveste pe angajator, invocarea clauzei de neconcurenta il avantajeaza din doua puncte de vedere: 
o banii dati ca despagubire salariatului in considerarea efectului limitarii dreptului la munca i se deduc din impozitul pe profit, 
o in cazul nerespectarii cu vinovatie a clauzei de neconcurenta, salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Codul Muncii prevede sanctiuni numai in cazul nerespectarii clauzei de catre salariat, situatia inversa nefiind reglementata expres. Obligatia angajatorului fiind aceea de plata a indemnizatiei lunare, neindeplinirea sau indeplinirea cu intarziere a acesteia atrage aceleasi consecinte legale pe care le provoaca neplata sau plata cu intarziere a drepturilor salariale. 
Fata de sanctiunea stipulata de Codul Muncii in cazul nerespectarii clauzei de neconcurenta, fostul salariat ar mai putea fi sanctionat contraventional sau ar putea raspunde penal in cazul in care face concurenta fostului sau angajator. Astfel, in temeiul Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, acesta poate fi sanctionat contraventional pentru urmatoarele fapte: 
a) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legaturilor stabilite cu aceasta clientela in cadrul functiei detinute anterior la acel comerciant;
b) atragerea unor salariati ai unui comerciant in scopul infiintarii unei societati concurente care sa capteze clientii acelui comerciant sau angajarea salariatilor unui comerciant in scopul dezorganizarii activitatii sale.
3. Prezentarea clauzei de neconcurenta din legislatia franceza
Clauza de neconcurenta reprezinta o dispozitie scrisa, prezenta in contractul de munca individual sau colectiv, al carei obiect este de a interzice unui fost salariat, ca dupa parasirea organizatiei sa exercite o activitatea profesionala concurenta cu interesele fostului sau angajator.
Clauza de neconcurenta este prevazuta in articolul L. 121-1 din Codul Muncii, care indica faptul ca contractul de munca este supus regulilor dreptului general (prevazute in Codul civil). Acest lucru implica absenta viciului de consimtamant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clauza de Neconcurenta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!