Cetatenia Uniunii Europene - Drepturile si obligatiile cetatenilor

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere  2
Aspecte conceptuale privind cetatenia Uniuniii Europene 3
Drepturile oferite de cetatenia europeana 5
Rolul Parlamentului European 12
Concluzii 13
Surse bibliografice 14


Extras din referat Cum descarc?

Actualitatea temei: Dezvoltarea proceselor integrationiste este una dintre caracteristicile de baza ale economiei mondiale contemporane. Integrarea economic permite tarilor folosirea mai rationala a resurselor de materie prima combustibili si resurse umane, precum si de a imbunatati diviziunea teritoriala a muncii. Problema cetateniei europene este una foarte actual in special acum cind majoritatea statelor lumii se asociaza in diferite uniuni economice cu scopul sustinerii reciproc avantajoase in utilizarea eficienta a resurselor umane. 
Scopul temei constituie cercetarea aspectelor teoretice privind Cetatenia Uniunii Europene precum si drepturile si obligatiile cetatenilor.
Pentru realizarea scopului propus au fost fixate urmatoarele obiective:
1.Analiza aspectelor conceptuale privind cetatenia europeana;
2.Caracterizarea drepturilor special oferite de cetatenia europeana;
3.Identificarea rolului Parlamentului European in exercitarea dreptului cetateniei europene
Metodologia cercetarii: In studiul efectuat am utilizat citeva metode de cercetare cum ar fi: analiza, sinteza, particularizarea si descrierea analitica.
Cuvinte cheie: Uniunea Europeana, Cetatenia Europeana, drepturile si obligatiile europene.
ASPECTE CONCEPTUALE PRIVIND CETATENIA UNIUNIII EUROPENE
Inscrisa in tratate (articolul 20 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene - TFUE si articolul 9 din Tratatul privind Uniunea Europeana - TUE), cetatenia europeana reprezinta primul instrument in procesul de formare a identitatii europene. Cetatenia europeana se deosebeste de cetatenia statelor membre, pe care o completeaza, prin faptul ca drepturile pe care le confera cetatenilor nu sunt insotite de indatoriri.
In spiritul libertatii de circulatie a persoanelor, inscrisa in tratate, in anii 1960 a aparut ideea instituirii unei cetatenii europene insotita de drepturi si indatoriri definite in mod precis. Ca urmare a lucrarilor pregatitoare realizate de la mijlocul anilor 1970, Tratatul privind Uniunea Europeana, adoptat la Maastricht in 1992, mentioneaza ca obiectiv al Uniunii Europene ,,consolidarea protectiei drepturilor si intereselor resortisantilor (statelor membre) prin instituirea unei cetatenii a Uniunii Europene. O parte noua din Tratatul CE este consacrata acestei cetatenii.
In raport cu cetatenia unui stat, cetatenia Uniunii Europene desemneaza un raport intre cetatean si Uniune caracterizat prin drepturi, datorii si participare la viata politica. Aceasta legatura trebuie sa permita estomparea separarii datorate faptului ca cetatenii Comunitatii sunt din ce in ce mai interesati de masurile comunitare, in timp ce exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor, precum si participarea la procesele democratice, au loc aproape exclusiv la nivel national. Este vorba de a face astfel incat cetatenii sa se identifice mai mult cu Uniunea Europeana si sa se dezvolte o opinie publica, o constiinta politica si o identitate europene.
De asemenea, este important sa se consolideze protectia drepturilor si a intereselor resortisantilor statelor membre.
Realizari
A.Definirea cetateniei Uniunii Europene
In conformitate cu articolul 9 din TUE si articolul 20 din TFUE, este cetatean al Uniunii orice persoana care are cetatenia unui stat membru ce decurge din aplicarea dispozitiilor proprii acelui stat. Cetatenia Uniunii, care completeaza cetatenia nationala, dar nu o inlocuieste, se compune dintr-un ansamblu de drepturi si de indatoriri care se adauga drepturilor si indatoririlor legate de cetatenia unui stat membru.
B.Continutul cetateniei
Statutul cetateniei Uniunii Europene inseamna pentru orice cetatean al Uniunii:
- dreptul la libera circulatie si dreptul de sedere pe teritoriul statelor membre;
- dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European, precum si la alegerile locale in statul membru unde isi au resedinta, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat (pentru normele privind participarea la alegerile locale: a se vedea Directiva 94/80/CE


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia Uniunii Europene - Drepturile si obligatiile cetatenilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Bardan V., Integrare economic si economie europeana, Note de curs., Chisinau: Tehnica-UTM, 2014.
2.Paun C., Economia Integrarii Europene, Bucuresti: Hyperion, 2010. 
3.http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=alegeri_eu_09
4.http://www.tecit.ecit.pl/ro/OBYWATELSTWO_ro/5.html
5.www.ec.europa/eures.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!