Cetatenia Romana

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de cetatenie
Intrucat unul dintre elementele constitutive ale statului este populatia, apare justificata analiza raporturilor existente intre acestea si stat, mai precis intre fiecare individ, ca membru al populatiei si statul respectiv.
Populatia unui stat se prezinta ca o entitate eteroclita sub aspectul specificului raporturilor politice si juridice pe care le are fiecare membru al populatiei cu statul pe teritoriul caruia traieste populatia respectiva. Din acest punct de vedere, populatia unui stat este formata din cetatenii acestuia, la care se adauga strainii si, dupa caz, apatrizii.
Este evident faptul ca intre populatie si stat se incheaga o multitudine de raporturi de natura diversa.
O asemenea legatura nu este intamplatoare, ea s-a format de la sine, printr-un proces indelungat in care atat populatia cat si forta publica au constientizat legaturile lor reciproce, de interconditionare. Locuind pe un anumit teritoriu si, mai tarziu, organizandu-se politic pe acesta, populatia se identifica atat cu teritoriul respectiv, cat si cu forma de organizare politica, adica cu statul. In cadrul acestui proces de conexiuni reciproce, populatia capata cu timpul constiinta de sine (constiinta nationala), care include constiinta apartenentei la un teritoriu determinant, solidaritatea cu o anumita forta publica, careia ii confera prin vot legitimitatea.
Elementele organice ale natiunii reflectate in constiinta nationala, cum sunt limba comuna, traditiile, cultura comuna, religia, specificul organizarii vietii social-economice si politice, formeaza fondul conceptual si operational al ideologiei nationale.
Legatura intima dintre stat si intreaga populatie care vietuieste pe teritoriul sau - indiferent de nationalitate - sta la baza drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, dar si la baza indatoririlor lor fata de stat.
In dreptul constitutional modern, o asemenea legatura este exprimata prin termenul de cetatenie. Se cuvine mai intai precizat ca notiunea de cetatenie are conotatii multiple in functie de natura raporturilor juridice in care se manifesta: raporturi de drept international, raporturi de drept constitutional, raporturi de drept administrativ, raporturi de dreptul familiei. Asadar, termenul juridic de cetatenie are un caracter complex, generat de multitudinea si de natura ramurilor de drept care ii confera o haina juridica specifica. Profesorul Ion Deleanu apreciaza cetatenia cu o institutie complexa, integrand elemente specifice mai multor ramuri ale dreptului.
Cetatenia romana a fost apreciata ca acea calitate a persoanei fizice ce exprima relatiile permanente social-economice, politice si juridice dintre persoana fizica si stat, dovedind apartenenta sa la statul roman si atribuind persoanei fizice posibilitatea de a fi titularul tuturor drepturilor si indatoririlor prevazute de Constitutia si de legile Romaniei.
Cetatenia romana exprima legatura principala si statornica intre statul roman si o persoana fizica, in baza careia aceasta participa la diferite proceduri legale prin care prin care se exprima vointa suverana a poporului si beneficiaza de drepturile si libertatile fundamentale pe care i le garanteaza statul, care, in acelasi timp, ii impune anumite indatoriri fundamentale.
Cetatenia romana este prevazuta in art. 5 din Constitutia Romaniei.
Natura juridica a cetateniei
In explicarea naturii juridice a cetateniei nu se poate ignora faptul ca aceasta exprima un raport politic si juridic intre doua subiecte de drept: statul si persoana fizica, fiecare dintre ele fiind titulare de drepturi si obligatii. Din acest punct de vedere, persoanele fizice pot avea calitatea de cetatean sau de persoana cu dubla cetatenie. Prin excludere, strainii si apatrizii nu au vocatia de a li se recunoaste si garanta toate drepturile cetatenesti, dar nici nu li se poate pretinde sa infaptuiasca toate indatoririle fundamentale ce revin cetatenilor romani, intrucat nu au calitatea de subiecte, de parti in raporturile de cetatenie.
Exista o relativa dificultate in desprinderea naturii juridice a cetateniei. Aceasta deoarece apartenenta unei persoane la un anumit stat poate avea mai multe cauze; nasterea, adoptiunea, autorizarea cererii adresate autoritatilor statale competente de catre o persoana fizica. Trebuie remarcat faptul ca toate teoriile care s-au sustinut cu privire la natura juridica a cetateniei au ca punct comun aprecierea acesteia ca o legatura de apartenenta intre doua subiecte de drept. Articolul 1 din Legea cetateniei romane prevede, in acest sens, ca ,,cetatenia romana exprima apartenenta unei persoane la statul roman".
Izvorul juridic al cetateniei este fie faptul natural al nasterii, careia legiuitorul ii predetermina efecte juridice in ceea ce priveste raportul de cetatenie intre cel nascut si stat, fie, chiar, faptul juridic al adoptiunii sau repatrierii unei persoane ori acordarea cetateniei la cererea ei. Indiferent care ar fi izvorul cetateniei, aceasta este in esenta sa un raport juridic al carui mod de nastere si de incetare sunt prevazute expres de lege. De asemenea, continutul raportului (drepturile si indatoririle fundamentale ale cetateanului si procedurile prin care cetatenii participa la exprimarea vointei suverane a poporului) este prevazut in Constitutie si in diferite alte legi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia Romana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!