Cetățenia europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cetatenia europeana este o creatie unica a unei organizatii care iese si ea din tiparele clasice. Este vorba de prima cetatenie interdependenta de alte nationalitati. Cetatenia comunitara isi are fundamentul in nationalitatile statelor membre pe care nu le inlocuieste ci se suprapune acestora, si le completeaza.

Ideea a prins contur abia in anii 1990. Ea a fost definita si introdusa pentru prima data in dreptul comunitar in 1992 prin tratatul de la Maastricht. Conceptul a fost mai apoi completat de tratatul de la Amsterdam in 1997 si cel de la Nisa din 2000. Incluzand drepturi, obligatii si participarea la viata politica, cetatenia europeana vizeaza consolidarea imaginii si a identitatii Uniunii Europene si implicarea mai profunda a cetateanului in procesul de integrare europeana.

Articolul 17 al Tratatului de constituire a Comunitatii Europene stipuleaza ca este cetatean al Uniunii Europene orice persoana avand nationalitatea unuia dintre statele membre, conform legilor in vigoare in statul respectiv. Cetatenia Uniunii Europene vine in completarea cetateniei nationale (ea se suprapune, fara a se substitui, cetateniei nationale), facand posibila exercitarea unora dintre drepturile cetateanului Uniunii pe teritoriul statului membru in care locuieste (si nu numai in tara din care provine, asa cum se intampla inainte). De aici decurg doua concluzii practice: este mai intai necesar ca o persoana sa aiba cetatenia unui stat membru pentru a putea beneficia de cetatenia Uniunii; cetatenia europeana va completa si se va adauga la drepturile conferite de cetatenia statala. O Declaratie anexata Trataului de la Maastricht subliniaza ca "problema daca o persoana poseda cetatenia unui stat membru va fi determinata numai prin referire la legislatia nationala a statului membru respectiv", Asadar, in ultima instanta ii revine fiecarui stat membru sa indice care persoane sunt cetatenii sai, deputatii din Parlamentul European, indiferent de domiciliul avut pe teritoriul UE.

Creata pentru a favoriza dezvoltarea unei identitati europene intre 12 natiuni, conceptul trebuie astazi adaptat noii realitati. In prezenta a 27 de state si milioane de imigranti care doresc sa acceada la aceasta cetatenie, organizatia europeana isi pune intrebari cu privire la viitorul cetateniei.

Cetatenia europeana are la baza principiile comune ale statelor membre, incluse in Tratatul de la Amsterdam: principiul libertatii, principiul democratiei, principiul respectarii drepturilor omului si al libertatilor fundamentale si principiul statului de drept, si decurge din drepturile fundamentale ale omului si drepturile specifice acordate cetatanului european (drepturi de libera circulatie si drepturi civice), descrise in Tratat. Tratatul de la Amsterdam, intrat in vigoare la 1 mai 1999, intareste protectia drepturilor fundamentale, condamna orice forma de discriminare si recunoaste dreptul la informatie si protectia consumatorilor.

Cu privire la dreptul la informatie, in Tratatul de la Amsterdam este specificat ca orice cetatean european si orice persoana fizica sau juridica, avand sediul intr-un stat membru are

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cetatenia europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 100 cuvinte
Nr caractere:
6 826 caractere
Marime:
13.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
legi, persoane, cetatenie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!