Cetatenia Europeana

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Crearea unei cetatenii europene este unul dintre obiectivele politice ale Uniunii Europene prin care se doreste promovarea progresului social-economic, crearea unui spatiu fara frontiere interne si intarirea protectiei drepturilor si intereselor cetatenilor statelor membre.
In spiritul libertatii de circulatie a persoanelor inscrisa in tratate, in anii 1960 s-a nascut ideea de a stabili o cetatenie europeana inzestrata cu drepturi si datorii definite precis. In urma dezbaterilor pregatitoare indeplinite de la mijlocul anilor 1970, Tratatul asupra Uniunii Europene, adoptat la Maastricht in 1992, ii da Uniunii drept obiectiv sa intareasca protejarea drepturilor si intereselor cetatenilor ( din statele membre ) prin instaurarea unei cetatenii a Uniunii.
In paralel, tratatele de dupa Maastricht au incercat sa consolideze drumul spre un Homo europeus inaintand principiul unei cetatenii europene armonizate cu noile prerogative: drept de vot si eligibilitatea la alegerile municipale si europene in statul de rezidenta, protectie diplomatica din partea unui cu totul alt stat membru in aceleasi conditii ca si nationalii acestui stat, deschiderea unui recurs pe langa un mediator pentru proasta administrare si dreptul de petitie in fata Parlamentului European. 
Cetatenia Uniunii poate fi definita ca fiind totalitatea drepturilor politice, economice si sociale garantate de catre Uniunea Europeana complementare celor de care se bucura cetatenii UE in calitatea lor de cetateni ai statelor membre. Una dintre caracteristicile cetateniei europene este faptul ca aceasta este inseparabila de cetatenia nationala care ramane primara si originara. 
Cetatenia Uniunii se prezinta ca o "cetatenie satelit ", in sensul ca dobandirea sau pierderea sa este conditionata de dobandirea sau pierderea cetateniei unuia dintre statele membre ale Uniunii. In acest sens, dispozitia din art. 17 al TCE este foarte clara: " Este cetatean al Uniunii orice persoana care are cetatenia unui stat membru." 
Cetateanul Uniunii nu mai este, din punct de vedere material, un strain in raporturile sale cu alti cetateni ai celorlalte state din UE. Acesta are, atat un statul national, cat si unul transnational, asemanator celui national. In acest fel, el impartaseste cu ceilalti cetateni ai UE un pachet de drepturi si libertati suplimentare, garantate de catre un sistem juridic unic, cel comunitar. 
Cetatenia ca si concept are un continut atat politic ( definind statutul personal al unui individ ) cat si juridic ( referitor la ansamblul de drepturi subiective pe care un individ le poate invoca ). Conditia existentiala a cetateniei este capacitatea de a avea drepturi si de a le putea pune in aplicare. Pe cale de consecinta, cetatenia europeana exista in masura in care titularii sai se pot bucura de drepturile care deriva din acest statut. 
Prin Tratatul de la Lisobona se promoveaza o Europa a drepturilor, valorilor, libertatii, solidaritatii si sigurantei, iar prin introducerea Cartei drepturilor fundamentale in dreptul primar european, sunt prevazute noi mecanisme de solidaritate, asigurand o mai buna protectie a cetatenilor europeni.
2. Drepturile si obligatiile cetatenilor europeni
Dezbaterea asupra cetateniei europene s-a inscris, incepand cu anii '70, in cea mai ampla dezbatere asupra Uniunii Europene. Notiunea de cetatenie europeana implica o viziune federalista asupra unificarii europene, aceasta conferindu-le indivizilor drepturi si obligatii proprii, dincolo de drepturile si indatoririle lor nationale. 
Articolul 17 TCE ( actualul articol 20 TFUE ) mentioneaza ca, prin dispozitiile Tratatului, cetatenii Uniunii se bucura de anumite drepturi, dar, in mod egal, acestia au o serie de obligatii, fara insa a le specifica, de unde se poate deduce ca obligatiile sunt corelative drepturilor dobandite.
Articolele 17-22 TCE ( actualele art. 20-25 TFUE ) definesc limitele statutului de cetatean european si imprima o mai mare dinamica situatiilor juridice de care indivizii se bucura deja. In parte, substanta drepturilor conexe cetateniei europene a consacrat, in mod oficial, un anumit acquis comunitar si a consolidat drepturi, deja, prezente in dreptul derivat sau in practica ( dreptul la libera circulatie sau dreptul de petitie la Parlamentul European ). O noutate absoluta consta in aceea ca cetatenilor li s-au recunoscut drepturi politice importante, precum dreptul de vot si de a fi alesi pentru alegerile europene si municipale.
Printre modificarile aduse de Tratatul de la Amsterdam se numara si consacrarea unei norme negative, cu privire la principiul nediscriminarii pe baza de cetatenie/ nationalitate, potrivit careia Consiliul, hotarand cu unanimitate de voturi, pe baza unei propuneri din partea Comisiei si cu consultarea prealabila a Parlamentului european, poate lua deciziile necesare cu privire la lupta impotriva discriminarii intemeiate pe sex, rasa sau origine etnica, religie ori convingeri personale, handicap, varsta sau orientari sexuale. Este vorba aici despre un alt temei juridic prin care Curtea de Justitie, pe de o parte, si celelalte instutitii ale UE, pe de alta parte, vor putea sa combata discriminarea, inca prezenta, intre persoanele de cetatenii/ nationalitati diferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!