Cetatenia

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Teorii despre cetatenie .. 4
Cap. 2 Notiunea de cetatenie .. 4
Cap. 3 Principiile reglementarii cetateniei romane .. 6
Cap. 4 Modurile de dobandire si modurile de pierdere a cetateniei romane .. 8
Cap. 5 Dovada cetateniei romane .. 13
Bibliografie .. 14


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 2 NOTIUNEA DE CETATENIE

Organizarea concreta a statului nu se poate realiza decat in raport cu populatia si cu teritoriul. Populatia isi gaseste reflectare in stiinta dreptului constitutional sub aspectul cetateniei. Cetatenia a fost considerata ca fiind ,,acea calitate a persoanei fizice ce exprima relatiile permanent social - economice, politice si juridice dintre persoana fizica si stat, dovedind apartenente sa la statul roman si atribuind persoanei fizice posibilitatea de a fi titularul drepturilor si indatoririlor prevazute de Constitutia si legile Romaniei".
At. 5, alin 1 din Constitutie precizeaza doar ca ,,cetatenia romana se dobandeste, se pastreaza sau se pierde in conditiile prevazute de legea organica".
Cetatenia este o institutie de drept constitutional, intrucat:
- Ea este o expresie a suveranitatii puterii politice. Statul, pe temeiul suveranitatii lui, stabileste statutul juridic al cetatenilor sai;
- Numai cetatenii romani au dreptul de a participa la exercitarea puterii in formele institutionalizate ale democratiei directe (sufragiul, referendum-ul) sau in cele ale democratiei reprezentative (alegerea si exercitarea prerogativelor ca membru al consiliului local, ca primar, ca deputat sau senator, ca Presedinte al Romaniei).
Calitatea de cetatean primeaza fata de celelalte situatii in care se poate afla o persoana (cetatean strain, apatrid) prin deplinatatea drepturilor conferite, pe cand la celelalte persoane drepturile recunoscute si asigurate de stat sunt numai drepturi civile. Mai precis cetateanul beneficiaza in plus de drepturi politice: de a alege, de a fi ales, de a exercita functii publice, libertatea de asociere si intrunire. Aceste drepturi si libertati ale cetateanului sunt strans legate de datoria sacra de loialitate fata de tara si implicit obligatia de a contribui la apararea tarii.
Cu privire la natura juridica a cetateniei, in literatura juridica au fost exprimate numeroase si contradictorii puncte de vedere:
- Potrivit unei opinii, cetatenia exprima legatura ce uneste un individ, un grup de indivizi sau anumite bunuri cu un anumit stat. Este o conceptie nestiintifica, intrucat ea porneste de la ideea ca raporturile juridice ar putea lua nastere intre bunuri si persoane, pe de o parte, iar pe de alta, pentru ca pune pe plan de egalitate persoanele cu bunurile. Omul este subiect nu numai pentru ca el este supus legilor naturii si legilor de dezvoltare a societatii, ci si pentru ca el este producator si purtator al relatiilor sociale;
- Intr-o alta opinie, cetatenia este pur si simplu un element constructiv al statului. Intr-adevar, organizarea puterii de stat se realizeaza in raport cu populatia si cu teritoriul. Dar cetatenia nu trebuie redusa doar la semnificatia unuia dintre elementele constructive ale statului. Ca apartenenta a unei persoane la un anumit stat, cetatenia este o legatura juridica din care decurg drepturi si obligatii specifice, reciproce, intre acea persoana si acel stat.
- In sensul unei pareri, cetatenia ar fi un raport politic de ,,dominatiune si supusenie", din care izvorasc drepturi si obligatii, ,,atat in ceea ce priveste pe individ fata de stat, cat si pe stat fata de individ". Acest raport nu este deci de natura voluntara. Uneori ,,raportul de cetatenie" este totusi un raport voluntar (de exemplu, cazul dobandirii cetateniei la cerere). Alteori, cetatenia nu poate fi calificata ca ,,raport", deoarece prin notiunea de raport juridic nu se desemneaza totalitatea drepturilor si obligatiilor participantilor la acea relatie juridica;
- Potrivit altei conceptii, cetatenia ar fi un ,,statut personal", cum este clasa sociala, varsta, sexul etc. si consta in supusenia la o anumita putere de stat.;
- Cetatenia a fost considerata un element al capacitatii juridice, asa cum apare capacitatea numai in unele ramuri ale dreptului, adica nedisociata in capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu. Daca este adevarat ca distinctia intre cele doua forme ale capacitatii este lipsita de insemnatate practica si teoretica, in unele ramuri ale dreptului in care capacitatea de exercitiu a persoanei se naste o data cu capacitatea de folosinta si in aceleasi conditii cu ea, nu este mai putin adevarat ca, tocmai in aceste conditii, capacitatea juridica nu este decat posibilitatea de a fi subiect de drept si in consecinta, de a avea drepturi si obligatii subiective.
- Cetatenia a fost calificata si ca apartenenta a persoanei la stat, in virtutea careia persoana are fata de stat drepturile stabilite prin lege, precum si obligatiile corespunzatoare drepturilor statului fata de ea. Aceasta conceptie se reflecta si in ,,Legea cetateniei romane": ,,Cetatenia romana exprima apartenenta unei persoane la statul roman" (Art. 1, alin 1).
Din toate aceste trasaturi rezulta ca:
a. Cetatenia exprima un ansamblu organic de drepturi si obligatii, iar sistemul acestora formeaza ,,statutul juridic" sau ,,situatia juridica" a cetateanului.
b. Aceste drepturi si obligatii, predeterminate prin lege, trebuie evaluate in cadrul raporturilor generale existente intre stat si cetatenii sai, raporturi care au, fara indoiala, un caracter juridic. Deci cetatenia este situatia juridica care rezulta din raporturile juridice statornice care intervin intre o persoana fizica si statul roman, exprimand apartenenta persoanei la stat, situatie caracterizata prin plenitudinea drepturilor si obligatiilor reciproce predeterminate de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!