Cetatenia

Extras din referat Cum descarc?

I Notiunea de cetatenie 
Din cele mai vechi timpuri si pana astazi intre stat si locuitori sai s-au legat o multime de raporturi de o variata natura. O asemenea legatura este cetatenia ea s-a format printr-un lung process in care atat populatia cat si statul au realiyat legaturile reciproce pe care le au. Locuind intr-o anumita yona geografica formand sisteme de guvernamant pe acestea, populatia se identifica cu teritoriul. Cu ajutorul acestui process populatia capata constiinta nationala. 
Notiunea de cetatenie este utilizata atat intr-un sens juridic cat si unu politic. Pentru dreptul constitutional ne intereseaza sensul ei juridic. 
In literature de specialitate cetatenia este definita ca legatura intima intre stat si intreaga populatie care vietuieste pe teritoriul sau, indifferent de nationalitate. 
O alta definitie ar fi apartenenta unei personae fizice la un anumi stat , insa apartenenta nu exprima o legatura o legatura unilaterala ci una reciproca. 
In definirea cetateniei romane trebuie sa analizam faptul ca ea este expresia relatiilor social-economice, politice si juridice dintre persoanele fizice si statul roman.
Asadar putem defini cetateni romana ca fiind calitatea persoanelor fizice ce exprima relatii permanente social-economice,politice si juridice dintre persoana fizica si stat, dovenind apartenenta sa la statul roman si atribuind persoanelor posibilitatea de a fi titularul tuturo drepturilor si indatoririlor prevazute in Constitutia Romaniei.
Alti autori considera cetatenia romana ca exprimarea legaturii principale si statornice intre statul roman si o persoana fizica in baza careia aceasta participa la diferite proceduri legale prin care se exprima vointa suverana a poporului si beneficiaza de drepturile si libertatile oferite dar si de indatoririle fundamentale. 
II Dobandirea cetateniei romane 
In general in lume cetatenia se poate dobandi prin 2 moduri ius sangvinis (dreptul sangelui) si ius soli (dreptul pamantului,dreptul locului). 
1. Statul Roman a optat doar pentru prima varianta aceasta inseamna ca acordarea cetateniei romane unei personae primeza legatura de sange pe care aceasta o are cu parintii sai, deasemenea copilul devine cetatean roman doar daca unul dintre parinti are cetatenia romana. Pe langa dreptul sangelui legea cetatenie romane ne stabileste alte 3 moduri de dobandire a cetateniei. 
2. Alt mod de a dobandi cetatenia romana este metoda repatrierii. Acest mod de a dobandi cetatenia ajuta persoanelor care au pierdut-o ca urmare a stabilirii in strainatate dar doresc sa se reintegreze in societatea romaneasca., astfel cetatenia romana se poate redobandi prin repatriere si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinera acestuia in strainatate daca este exprimata aceasta dorinta. 
Intrucat repatrierea ridica o serie de probleme privind familia, legea reglementeaza aceste situatii, asadar sotul cetatean strain poate cere dobandirea cetateniei romane conform legii. In cea ce priveste minorul pana la varsta de 14 ani asupra cetateniei lui decid parintii iar odata varsta implinita este necesar consimtamantul acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!