Cercetarea Urmelor Accidentelor

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE..................3
CAPITOLUL I ........3
CONSIDERATII PRELIMINARE PRIVIND CERCETAREA ACCIDENTELOR NAVALE, FEROVIARE SI AERIENE... 6
1.1. Importanta si rolul cercetarii urmelor accidentelor navale, aeriene si feroviare... 6
1.2. Masuri legislative.... 7
1.3. Conceptul de accident de navigatie, feroviar si aerian 10
CAPITOLUL II .13
PRINCIPALELE PROBLEME CE TREBUIE CLARIFICATE PRIN CERCETAREA URMELOR ACCIDENTELOR 13
2.1 Masuri tehnice si organizatorice de prevenire a accidentelor.......... 13
2.1.1. Masuri tehnice si organizatorice de prevenire a accidentelor navale...13
2.1.2. Masuri tehnice si organizatorice de prevenire a accidentelor feroviare. 13
2.1.3. Masuri tehnice si organizatorice de prevenire a accidentelor aeriene.15
2.2. Principalele accidente ce se pot produce si cauzele acestora.... 17
2.3. Competenta de cercetare a accidentelor de navigatie, aeriene si feroviare 20
2.3.1. Moduri de sesizare........ 28
CAPITOLUL III .......37
CERCETAREA URMELOR ACCIDENTELOR DE NAVIGATIE, FEROVIARE SI AERIENE..... 37
3.1. Cercetarea la fata locului.... 37
3.1.1. Masuri pregatitoare.......... 42
3.1.2. Cercetarea in faza statica...... 48
3.1.3. Cercetarea in faza dinamica...... 50
3.1.4. Consemnarea rezultatelor cercetarii la fata locului.... 52
3.1.5. Ridicarea de inscrisuri si alte mijloace materiale de proba.... 57
3.1.6. Constatarea tehnico-stiintifica........ 59
3.1.7. Expertiza tehnica.... 60
3.2. Efectuarea unor acte de urmarire penala 60
3.2.1. Ascultarea invinuitului sau inculpatului....... 62
3.2.2. Ascultarea martorilor........ 74
3.2.3. Confruntarea.... 87
CAPITOLUL IV90
COMISIA ROGATORIE SI DELEGAREA.90
4.1. Comisia rogatorie efectuata in Romania..... 90
4.2. Comisia rogatorie in strainatate....... 93
CONCLUZII. 95
ANEXE.97
BIBLIOGRAFIE.....105


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupati pentru pregatirea cetatii, a drepturilor si intereselor lor, luand masuri pertinente epocii respective impotriva acelora care atentau la aceste valori, care prin faptele lor nesabuite, le puneau in primejdie. O prima forma de protectie a societatii a reprezentat-o edictarea unor legi care prevedeau sanctiuni pentru cei vinovati. Pe parcursul trecerii timpului, viata a demonstrat insa ca numai normele de drept nu erau suficiente, fiind nevoie de crearea unui mod de actiune care sa permita descoperirea actului ilicit si a celor care-l comiteau. Aceasta, cu atat mai mult cu cat secolele XIX si XX au cunoscut si o accentuare a fenomenului infractional. Incepand cu formele empirice de lupta cu criminalitatea, conceputa cu inteligenta si abilitate de intaiul patron al Sigurantei politiei pariziene, E.F. Vidoq, contemporanul lui Napoleon, treptat aveau sa-si faca aparitia primele elemente ale unei stiinte chemate sa slujeasca aflarii adevarului in justitie.
Inca de la aparitia criminalisticii ca stiinta de sine statatoare (Hans Gross, cu lucrarea sa "Manualul judecatorului de instructie"), oamenii de stiinta din Romania au elaborat si introdus in procesul judiciar elemente de criminalistica. Astfel, in anul 1847 (pe vremea domniei lui Nicolae Sutu) apare la Iasi lucrarea intitulata "Reguli ce urmeaza a se pazi in privegherea si cercetarea vinovatilor" cuprinzand unele elemente de ordin tactic si metodologic .
In 1879, in Romania incepe sa fie practicata fotografia judiciara, ceea ce a situat tara noastra pe unul dintre primele locuri in Europa in domeniul criminalisticii. In anul 1895 ia fiinta primul serviciu de identificare judiciara, iar in 1920, pe baza cercetarilor proprii, prof. dr. Mina Minovici obtine primele rezultate in descoperirea infractorilor dupa urmele de maini. 
Alaturi de dezvoltarea dactiloscopica, se intreprind studii vizand initierea unor metode de cercetare criminalistica de falsuri in inscrisuri si de identificare a persoanelor dupa scris. Sunt demne de amintit, in acest sens, lucrarea dr. Stefan Minovici: "Falsul in documente si fotografia in serviciul justitiei" (1900) sau "Tratatul de grafologie si expertiza in falsuri " (1910) al criminalistului Mihai Moldoveanu. In anul 1904, prof. dr. Nicolae Minovici elaboreaza primul tratat romanesc de medicina legala care a servit si promovarii unor elemente de criminalistica, intrucat o parte a lucrarii se referea la procesul de identificare pe baza fotografiei, semnalmentelor, a urmelor digitale si a urmelor de picioare. Dupa primul razboi mondial, doi oameni de stiinta, Henri Stahl si Mihail Kenrbach , se apleaca cu foarte multa atentie asupra posibilitatilor de perfectionare a expertizei grafice si a falsului in inscrisuri.
Totodata, o serie de juristi si de criminalisti practicieni, incep sa se preocupe de stabilirea unor metodologii privind cercetarea la fata locului, ridicarea unor categorii de urme, fixarea si documentarea rezultatelor cercetarii, precum si introducerea de reguli tactice privind ridicarea de obiecte, reconstituirea, deplasarea la fata locului, etc.
In primii ani dupa razboi iau fiinta institute si laboratoare de specialitate: 
- 1956 - Institutul de Criminalistica al Procuraturii Generale;
- 1958 - Laboratorul Central de Expertize Criminalistice de pe langa Ministerul Justitiei;
- 1968 - Institutul de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Militiei.
In Facultatile de Drept din tara noastra, primele notiuni de criminalistica au fost predate prin intermediul cursurilor de medicina legala introduse la staruinta fratilor Minovici, in Bucuresti (1904) si Iasi (1913) . In cadrul organelor de politie au luat fiinta "Scoala de Politie Stiintifica" (1920) si "Scoala de Politie Tehnica" (1929), iar in Bucuresti -1931 - a luat fiinta "Scoala Superioara de Arhivistica si Paleografie". In cadrul acestor scoli s-au predat cu succes notiuni de criminalistica mai ales in domeniul tacticii si metodicii criminalistice.
In anul 1937, dr. Constantin Turai publica lucrarea "Elemente de politie tehnica", in care sunt abordate probleme vizand cercetarea stiintifica in traseologie, dactiloscopie, balistica judiciara. Profesorul Camil Suciu redacteaza si preda studentilor de la Facultatea de Drept din Bucuresti in anul 1951, primul curs de criminalistica. Primul manual de criminalistica elaborat 
tot de regretatul profesor Camil Suciu apare in 1963. Ulterior, au fost redactate si alte cursuri de criminalistica la Facultatile de Drept din tara (Iasi, Cluj-Napoca).


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea Urmelor Accidentelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!