Cercetarea Paternității În Dreptul American Aspecte Generale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Des intalnita in practica, problema paternitatii isi gaseste solutia si in dispozitiile cu privire la aceasta problema din Statele Unite ale Americii, intrucat si aici, ca si oriunde in lume, exista si vor exista copii a caror paternitate nu este stabilita.

Potrivit Legilor Statului Massachusetts cu privire la un copil nascut in timpul casatoriei parintilor lui, se aplica prezumtia ca acesta este fiul biologic al sotului mamei. Prezumtia, una dintre cele mai vechi si mai puternice, a luat adesea aparenta unei reguli evidente in dreptul anglo-american, cu exceptia situatiei in care sotul si sotia marturiseau lipsa relatiilor sexuale in timpul conceptiei. Si in dreptul american, ca si in dreptul anglo-saxon, prezumtia este cunoscuta ca Regula Lordului Mansfield - nobil englez care a sintetizat-o prin numele decenta, moralitate si politica pentru a preveni aparitia bastarzilor.

De-a lungul timpului, pentru a se justifica cercetarea paternitatii, s-a avut in vedere interesul public de a-i proteja pe copii impotriva pierderii drepturilor de mostenire, grija parinteasca.

Raspunsul la intrebarea cine este tatal nu este asa de simplu, precum s-ar putea crede. Exista unele diferente legale importante intre diferitele situatii relative la paternitate. In dreptul american se face distinctie intre tatal recunoscut, tatal presupus (prezumtiv), tatal necasatorit, tatal vitreg. Astfel: Tatal recunoscut este orice tata biologic al unui copil nascut din parinti necasatoriti, dar a carui paternitate a fost stabilita ori prin recunoasterea tatalui, ori prin intelegerea parintilor. Un tata recunoscut trebuie sa plateasca sprijin material pentru copil. Un barbat este presupus a fi tatal unui copil, in cazul in care mama nu dovedeste contrariul in tribunal, daca oricare din urmatoarele ipoteze este adevarata: el a fost casatorit cu mama in perioada cand copilul a fost conceput sau nascut, chiar daca unele state nu considera ca un barbat este presupus tatal copilului in cazul in care cuplul s-a despartit; el a incercat sa se casatoreasca cu mama (chiar daca mariajul nu a fost validat) si copilul a fost conceput sau nascut in timpul mariajului; el s-a casatorit cu mama dupa nasterea copilului si a fost de acord ori sa isi puna numele pe certificatul de nastere, ori sa sprijine material copilul; el a primit copilul in casa lui si l-a intretinut ca si cand ar fi fost al lui. Un barbat necasatorit, care lasa insarcinata o femeie, este denumit tata necasatorit. Tatal necasatorit are putine drepturi in ceea ce priveste copilul. De exemplu, nu are dreptul sa-i pretinda mamei sa faca avort, iar daca mama decide sa patreze copilul, el va trebui sa plateasca sprijin material copilului, daca instanta a decis acest lucru, sau daca el recunoaste ca este tatal copilului. Are drept de vizita si poate solicita custodia. Un tata vitreg nu este obligat sa intretina copiii femeii cu care este casatorit, cu exceptia cazului in care le adopta ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetarea Paternitatii In Dreptul American Aspecte Generale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 348 cuvinte
Nr caractere:
6 195 caractere
Marime:
13.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!