Cercetarea la fata locului

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 
2.Definitia cercetarii la fata locului 
3. Trasaturile caracteristice ale cercetarii la fata locului
4. Importanta momentului efectuarii cercetarii la fata locului
5. Sarcinile cercetarii la fata locului
6. Concluzie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Eficacitatea intregului arsenal de descoperire si cercetare a infractiunilor este conditionata de oportunitatile si dezvoltarea completa a actiunilor de ancheta precum si a felului in care decurge operatia de investigare in faza incipienta a cercetarilor.
O mare importanta in acest sens o are realizarea corecta si calitativa a cercetarii locului faptei, activitate in urma careia se depisteaza si se colecteaza practic cea mai importanta ca volum, dar si ca importanta informatie criminalistica autentica, acest lucru detine practic faza cea mai importanta a unei investigatii deoarece serveste ca baza a majoritatii dosarelor penale.
Datele transmise de aceste cercetari reprezinta temelia construirii versiunilor in care a avut loc infractiunea si la planificarea si realizarea actiunilor procesuale ulterioare. Timpul consumat la infaptuirea analizelor ale urmelor si starilor de fapt este unul relativ mic in comparatie cu timpul pe care ar trebui sa il petreaca anchetatorii pentru stabilirea faptasului si descoperirea infractiunii in lipsa acestor dovezi. 
Efectuarea cercetarilor la fata locului sunt de o necesitate imperativa, deoarece multe din urmele infractiunilor se sterg sau se pierd in timp.
Definitia cercetarii la fata locului 
In literatura de specialitate s-a considerat necesara o distinctie neta intre cercetarea la fata locului (denumita in occident si scena infractiunii), si locul savarsirii faptei, intrucat cercetarea la fata locului are o sfera mai larga, incluzand atat zonele apropiate locului propriu-zis al comiterii infractiunii, cat si alte locuri purtatoare de urme, care se refera la pregatirea si urmarile faptei, inclusiv caile de acces si de retragere a infractorilor.
Codul de procedura penala nu precizeaza intelesul expresiei ,,fata locului", dar la materia competentei teritoriale a organelor judiciare penale a definit notiunea de ,,locul savarsirii infractiunii" - care acopera aproximativ integral intelesul expresiei ,,fata locului". Astfel, art.30 din Codul de procedura penala prevede: ,,prin locul savarsirii infractiunii se intelege locul unde s-a desfasurat activitatea infractionala in totul sau in parte, ori locul unde s-a produs rezultatul acesteia". 
Luand ca punct de plecare notiunea de ,,locul savarsirii infractiunii", art. 30 Cod de procedura penala si tinand seama de diversitatea situatiilor legate de locul comiterii infractiunii se impune concluzia ca prin notiunea de ,,fata locului" trebuie sa se inteleaga nu numai o suprafata determinata in care s-a desfasurat activitatea infractionala, ci si locul unde s-au produs consecintele faptei savarsite, precum si acel loc ce conserva intr-un fel sau altul: date, informatii, urme in legatura cu fapta comisa. Prin ,,locul faptei" se intelege perimetrul in limitele caruia se afla probele materiale create cu ocazia savarsirii infractiunii. 
Trasaturile caracteristice ale cercetarii la fata locului
Cercetarea la fata locului detine o multitudine de caractere distincte ce o deosebesc de celelalte activitati desfasurate de organele de urmarire penala. Este considerata a fi o activitate initiala deoarece are loc la inceputul anchetei penale, cu alte cuvinte, reprezinta debutul cercetarii infractiunilor. "Infractiuni ca: omor, distrugere, talharie sau furt, accidente de circulatie, catastrofe aeriene, feroviare, navale sau fluvial, accidente grave de munca, etc. sunt fapte a caror solutionare este de neconceput fara cercetarea la fata locului." Cercetarea la fata locului este o activitate ce necesita a fi executata sau elaborata imediat, deoarece orice intarziere ar putea duce la schimbarea ori distrugerea urmelor sau locului savarsirii infractiunii, lucru care ar putea avea urmari extrem de daunatoare pentru o desfasurare corcta si exacta a cercetarilor in cauza. 
"Importanta cercetarii la fata locului este subliniata in literatura de specialitate, atat procesual penala cat si criminalistica, marea majoritate a autorilor fiind de acord ca ne aflam in fata unui procedeu probator cu adanca semnificatie in aflarea adevarului ". 
Totodata, cercetarea la fata locului este o activitate cu caracter obligatoriu, deoarece perceperea nemijlocita a situatiei de la locul faptei nu poate fi inlocuita prin nici o alta activitate. Ascultarea martorilor, a persoanei vatamate ori a invinuitilor, efectuarea reconstituirii sau orice alta activitate de urmarire penala pot oferi celui ce instrumenteaza cauza o imagine mai mult sau mai putin precisa despre situatia de la fata locului, insa nu in masura in care o realizeaza perceperea nemijlocita a acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea la fata locului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!