Cercetarea la Fata Locului

Cuprins referat Cum descarc?

1.Semnificatia si importanta cercetarii la fata locului 3
2. Pregatirea cercetarii la fata locului 5
2.1. Pregatirea efectuata la sediul organului judiciar 5
2.2. Pregatirea efectuata la locul faptei 8
3.Efectuarea cercetarii la fata locului 10
3.1. Fazele cercetarii la fata locului 11
4. Procesul verbal de cercetare la fata locului 13
5. Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Cercetarea la fata locului
1.Semnificatia si importanta cercetarii la fata locului
Cercetarea la fata locului se inscrie printre activitatile ce cotribuie in mod esential la realizarea scopului procesului penal. 
In acceptiunea legii penale, cercetarea la fata locului constituie un procedeu probatoriu care serveste la administrarea sau aflarea unor mijloace de proba.
Acestei activitati i se atribuie o semnificatie deosebita, de ea depinzand direct aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, inclusiv cu privire la persoana faptuitorului. 
In opinia specialistilor, cercetarea la fata locului poate fi definita ca acea activitate initiala de urmarire penala si de tactica criminalistica care consta in cunosterea nemijlocita a locului unde sa savasit infractiunea sau a locului unde au fost descoperite urmele acesteia.
Aceasta activitate este: initiala, in sensul ca precede orice alta investigatie, imediata, adica nu poate fi amanata, si nu in ultimul rand irepetabila, daca avem in vedere posibilitatea modificarii cu sau fara voie a aspectului locului faptei.
Cercetarea la fata locului este necesara pentru descoperirea, fixarea urmelor biologice si a imprejurarilor in care sa savarsit fapta. 
Cercetarea la fata locului constituie o activitate complexa care solicita exactitate si calm, perseverenta si prudenta, eforturi si chiar si sacrificii din partea echipei care o efectueaza.
Prin cercetare la fata locului organul de urmarire penala stabileste fapta, identifica faptuitorul sau delimiteaza sfera persoanelor banuite, aduna conserva si examineaza probele materiale descoperite
Codul de procedura in vigoare nu precizeaza semnificcatia expresiei ,,fata locului",. Prin locul faptei se intelege perimetrul in limitele caruia se afla probele materiale create cu ocazia savarsirii de infractiuni si nu numai locul propriu zis unde infractiunea a avut loc, ci si locurile unde s-au descoperit probele acesteia, sau locurile in care s-au extins urmarile ei.
Astefel el cuprinde: terenul sau incaperea in care s-a comis infractiunea, locul unde s-a produs rezultatul, imprejurarile acestor locuri, daca sunt purtatoare ale urmelor create cu prilejul savarsirii faptei cercetate.
In cazul infractiunilor comise prn actiuni fizice, cu urmari concretizate obiectiv in mediul ambiant, cercetarea la fata locului este deschizatoare de drumuri pentru activitatile tactice de cercetare criminalistica.
De aceea in procesul cercetarii la fata locului, se impune necesitatea efectuarii unei examinari minutioase, portiune cu portiune, a locului respectiv, astfel incat nici o zona sa nu ramana necercetata. 
Daca una dintre zone ar fi omisa cu ocazia cercetarii, ar putea ramane nevalorificate diferite urme pretioase pentru stabilirea modului de comitere a faptei si de identificare a autorului ei, ceea ce ar fi de natura sa duca, in cele din urma, chiar la imposibiliatatea stabilirii adevarului in cauza respectiva. 
Avand in vedere prevederile legale si practica judiciara se poate concluziona ca, locul savarsirii faptei difera de la caz la caz, este in raport cu natura infractiunii savarsite, cu metodele si mijloacele folosite in acest scop, cu urmarile activitatii ilicite desfasurate de autor.
Cercetarea la fata locului este o activitate procedurala:
a) Initiala: se incearca descoperirea, fixarea si ridicarea urmelor, concomitent cu perceperea locului unde a fost savarsita infractiunea;
b) Obligatorie;
c) Imediata: trebuie efectuata in cel mai scurt timp posibil dupa descoperirea infractiunii;
d) Irepetabila: 
2. Pregatirea cercetarii la fata locului
In conditiile specifice cercetarii la fata locului, pregatirea activitatii presupune parcurgerea a doua etape:
a. la sediul organului judiciar;
b. la locul faptei.
Fiecare etapa consta in anumite masuri proprii, necesare pentru atingerea scopului urmarit.
Vorbind despre cele doua etape s-ar putea crede ca activitatile pregatitoare, ca exceptie, nu ar avea un caracter unitar. Este necesar sa subliniem ca activitatile pregatitoare au fost grupate in doua entitati, din ratiuni ce tin de particularitatile fiecareia dintre ele si de o anumita ordine cronologica, in care acestea se desfasoara. 
Privita in ansamblu, pregatirea cercetarii la fata locului are un caracter unitar, fiecare dintre activitati succedandu-se intr-o ordine logico-operativa, de modul in care se realizeaza si rezultatele uneia depinzand de caracteristicile celei ce va urma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea la Fata Locului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!