Cercetarea făptuitorilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Subiect activ al infractiunii de furt sau talharie poate fi orice persoana care indeplineste conditiile generale ale raspunderii penale.

Agravanta participarii la furt a doua sau mai multor persoane opereaza atunci cand se constata prezenta tuturor participantilor la locul faptei, in momentul savarsirii acesteia.

Furtul savarsit de un major impreuna cu un minor constituie furt calificat chiar daca minorul nu raspunde penal, dar, in acelasi timp, constituie si o agravanta prevazuta de art. 75 lit. c. C. pen. savarsirea infractiunii de catre un infractor major impreuna cu un minor. In situatia in care unii dintre inculpati au amenintat victima, iar altii au deposedat-o de bunuri, toti sunt coautori ai infractiunii de talharie.

Pentru a se retine si infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, trebuie sa existe o intovarasire de oarecare durata, in vederea realizarii unui scop infractional comun, si nu o simpla intelegere, intamplatoare si spontana.

Cunoasterea acestor cauze si imprejurari permite organelor de urmarire penala realizarea actului preventiv prin alegerea celor mai eficiente metode de combatere a unor astfel de infractiuni. Amintim: insuficienta preocupare pentru folosirea sistemelor de paza si alarmare; neasigurarea cu incuietori corespunzatoare, gratii la geamuri; neglijenta si lipsa de raspundere din partea personalului de paza; pastrarea in locuinte sau unitati comerciale a unor sume importante de bani, valuta sau bijuterii; posibilitatea valorificarii cu usurinta a bunurilor provenite din furturi sau talharii in talciocuri, consignatii, case de amanet, targuri etc., fara a exista o reglementare legala stricta etc.

2. Unele particularitati ale investigarii furtului si talhariei 2. 1. Cercetarea locului faptei a. Cercetarea locului faptei este necesara si obligatorie in toate cazurile de furt si talharie, chiar cand infractiunea este reclamata dupa 2 3 saptamani (la externarea victimei talhariei), atat pentru stabilirea cercului de suspecti, cat si pentru identificarea martorilor oculari.

b. Prin loc al faptei se intelege: locul in care s-au aflat bunurile si valorile sustrase; itinerarul parcurs de infractor pentru a ajunge la locul faptei; locul in care faptuitorii s-au ascuns si au pandit victima; itinerarul parcurs de infractor dupa comiterea faptei; locurile in care au fost ascunse obiectele corp-delict sau obiectele si valorile provenite din savarsirea infractiunii; locurile in care s-au ascuns infractorii pentru a scapa de urmarire.

c. Prin cercetarea sistematica a locului faptei se stabilesc date privind: numarul faptuitorilor; perioada in care au operat; caile de acces ale infractorilor; mijloacele si metodele folosite; bunurile sustrase.

d. La locul faptei vor fi descoperite urme de maini si de picioare; urme ale instrumentelor de spargere folosite; urme biologice (pete de sange, fire de par), care pot conduce la identificarea faptuitorilor; urme ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetarea faptuitorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 387 cuvinte
Nr caractere:
8 178 caractere
Marime:
13.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
talharie, faptuiri
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!