Cercetarea Falsului prin Imitarea Inscrisului

Cuprins referat Cum descarc?

Bibliografie  3
Introducere 4
Caracteristicile grafice generale ale scrisului  5
Modificarea scrisului in mod intentionat  6
Falsul prin imitarea scrisului 7
Posibilitati de stabilire a autorului unui fals realizat prin imitarea scrisului 9


Extras din referat Cum descarc?

Spre deosebire de dreptul civil, in dreptul penal si in dreptul procesual penal notiunea de inscris este privita atat in calitatea sa de mijloc de proba cat si de obiect material al infractiunii.
Investigarea criminalistica a inscrisurilor, ca domeniu distinct al tehnicii criminalistice are urmatoarele obiective principale:
- cercetarea tehnica a actelor scrise destinata in special descoperirii falsului ori a contrafacerilor de documente, inclusiv a  inscrisurilor dactilografiate, dar si contrafacerea de  monede, bancnote, timbre, cecuri, opera de arta, si de picturi;
- cercetarea criminalistica a scrisului de mana care are drept scop stabilirea autenticitatii scrisului unei persoane ori identificarea persoanei scriptorului, inclusiv a unor falsuri de tipul imitarii sau deghizarii;
Scrisul - care este definit ca find un sistem de comunicare, de reproducere prin semne grafice a gandurilor si a vorbirii - constituie un complex de reflexe conditionate, format printr-un proces de invatare 
Identificarea dupa scrisul de mana are ca fundament stiintific existenta unor elemente particulare prezente in scrisul fiecarei persoane, elemente dependente de specificul activitatii nervoase la nivelul scoartei cerebrale. Scrisul are o proprietate fundamentala si anume individualitatea sa, proprietate care se manifesta atat in forma cat si in continut.
O alta proprietate a scrisului o constituie stabilitatea caracteristicilor grafice, stabilitate relativa date fiind mai multe modificari mai mult sau mai putin semnificative.
Principalele cauze ale modificarilor survenite in scrisul unei persoane sunt in esenta urmatoarele :
- necesitatea scrierii rapide;
- starile patologice;
- conducerea mainii de o alta persoana;
- starile de intoxicatie cu alcool, diverse substante tranchilizante sau stupefiante, cu substante otravitoare;
- existenta unor conditii improprii de scris.
Potrivit dispozitiilor legale falsul in inscrisuri poate fi: de natura materiala sau intelectuala.
Falsul material, atat cel in inscrisuri oficiale cat si cel in inscrisuri sub semnatura privata este consecinta contrafacerii sau alterarii sale in orice mod, de natura sa produca efecte juridice.
Falsul intelectual consta in falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia de catre un functionar ori alt salariat aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari neadevarate in inscrisul astfel intocmit.
Principalele procedee de realizare a falsului in inscrisuri le reprezinta: inlaturarea sau acoperirea  unui text, adaugarea de text, modificarea unui semn grafic, imitarea unuiu scris sau semnaturi, deghizarea propriului scris 
In falsificarea unui inscris poate fi folosita numai una dintre aceste modalitati, dupa cum pot fi intrebuintate concomitent mai multe procedee, cum ar fi: inlaturarea unui text urmata de adaugarea altuia, in care s-a imitat scrisul initial.
CARACTERISTICILE GRAFICE GENERALE 
ALE SCRISULUI
Caracteristicile generale ale scrisului sunt "dominantele grafice"care prin ansamblul combinarilor determina aspectul general al scrisului unei persoane. Enumerarea care urmeaza cuprinde zece elemente  a caror unitate si diversitate face ca , in baza unor corecte aprecieri, sa


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea Falsului prin Imitarea Inscrisului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Fratila, Adrian si Pasescu Gheorghe, Expertiza criminalistica a semnaturii, Ed. National, Bucuresti, 1997
2. Ionescu, Lucian, Despre identificarea autoruluisemnaturilor false, in Probleme de medicina judiciara si de criminalitate, vol. IV, Bucuresti, Ed. Medicala, 1965
3. Ionescu, Lucian, Expertiza criminalistica a scrisului, Ed. Junimea, Iasi, 1973
4. Mircea, Ion, Criminalistica, Ed. Fundatiei Chemarca, Iasi, 1994
5. Stancu, Emilian, Criminalistica, Ed. Tempus SRL, Buc. 1992


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!