Ce este Europa - Ce înseamna a fi European

Extras din referat Cum descarc?

,,Uniti in diversitate." 
( Motto-ul UE)
Ce este Europa? Ce inseamna a fi european?
Cuvantul Europa are o vechime de 2500 de ani. Etimologia sa este de origine indoeuropeana. Denumirea vine de la cuvantul ,,hirib" ceea ce inseamna apus de soare. Europa este un continent, care ocupa partea de Vest a Eurasiei. Uniunea Europeana este o uniune economica si politica unica in lume, care reuneste 28 de tari europene si acopera aproape tot continentul. Valorile UE sunt comune tuturor statelor membre, intr-o societate in care au intaietate toleranta, justitia, solidaritatea si combaterea discriminarii. Aceste valori sunt parte integranta din modul european de viata. Care e semnificatia termenului european? Conform DEX-ului, european semnifica ,,persoana care face parte din populatia Europei." In zilele noastre, ideea de a fi european este asociata cu ideea de a fi modern. A fi european inseamna a impartasi valori europene.
Europa devine o comunitate de state, ce cultiva un set de valori comune si un ideal politic, toate acestea fiind reprezentate prin motto-ul Uniunii Europene : ,,Unitate in diversitate !", care simbolizeaza faptul ca, prin intermediul Uniunii Europene, populatia europeana este unita in promovarea pacii si prosperitatii, si ca diversitatea culturala, de traditii si limbi a Europei constituie un element pozitiv pentru acest continent, idealul european fiind in sine, o realitate in devenire, care va continua sa infloreasca in ciuda obstacolelor sortii !
Uniunea Europeana este o forta pe arena internationala, care are influenta asupra deciziilor strategice internationale si care poate oferi raspunsuri de valoare la provocarile globalizarii.
Asa cum Edmund Husserl afirma: "Europa spirituala isi are un loc de nastere bine determinat. Cu aceasta nu am avut in vedere o tara in sens geografic, cu toate ca este vorba si de un anumit teritoriu, ci un loc de nastere spiritual intr-o natiune, respectiv in oameni individuali si grupuri umane ale acestei natiuni. Este natiunea greaca antica, apartinind secolelor VIII si VII i. Chr. In ea se infiripa o atitudine de un fel deosebit, una exemplara, fata de lumea inconjuratoare, se realizeaza in mod consecvent o bresa in directia unui tip cu totul nou de configuratii spirituale, luind repede proportiile unei forme culturale sistematic inchisa; Grecii au numit-o filosofie." (Edmund Husserl, Criza umanitatii europene si filosofia, Ed Paideia, 2003)
In zilele noastre, ideea de a fi european este asociata cu ideea de a fi modern. Europa, cu civilizatiile ei reprezinta in sine un factor de modernism. Daca atunci cand ne referim la Asia, ne gandim la un continent reticent la tot ce este nou, Europa este considerat drept un continent al prezentului, dar mai degraba al viitorului. Pentru fiecare tara din zona, daca este considerata ca fiind europeana, acest lucru este considerat drept o apreciere deosebita la adresa ei. Astazi Europa se prezinta ca un conglomerat de tari unite, stranse sub stindardul acelorasi idealuri. Tari unite politic, economic, militar. Principalul obiectiv al Uniunii Europene si al NATO este mentinerea pacii.
Platon a fost primul ganditor care a sustinut ideea pacii prin organizarea de confederatii, dar o contributie importanta a avut si Ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman. Ideea lui Platon s-a concretizat doar in a doua jumatate al secolului XX. Ideea de unitate europeana nu este insa ceva nou, o creatie a noii gandiri europene, ci are radacini adanci la nivelul istoriei continentului. La inceputuri ea a fost abordata din perspectiva gasirii unei solutii pentru evitarea conflictelor dintre statele batranului continent si prin consecinta pentru o viataa mai buna a populatiei. Astfel s-a creat ceea ce numim Uniunea Europeana. Ea a fost initiata in anul 1958, avand 6 tari fondatoare. Apoi, acestora li s-au adaugat inca zece. Un val masiv de integrari in UE, zece la numar, avut loc in anul 2004. Romania a aderat la UE in anul 2007, odata cu Bulgaria. Astazi Uniunea Europeana numara 27 de state, lor urmand sa li se alature in urmatorii doi ani si Croatia. Pe lista de asteptare este inscrisa si Turcia. Si Republica Moldova se straduieste sa indeplineasca conditiile de a fi acceptata in Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce este Europa - Ce inseamna a fi European.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://europa.eu/european-union/about-eu/eu-in-brief_ro#ue-%C3%AEn-lume;
2. http://prodidactica.md/wp-content/uploads/2017/07/Elev_RO.pdf;
3. http://istorie.ucdc.ro/en/arhiva/16.%20Facultate.%209%20mai.%20Europa/Ce%20inseamna%20sa%20fii%20European.pdf;
4. http://istorie.ucdc.ro/en/arhiva/16.%20Facultate.%209%20mai.%20Europa/Citate%20celebre.pd;
5. https://adevarul.ro/moldova/actualitate/republica-moldova-ue-avantaje-dezavantaje-1_5538b59bcfbe376e35788110/index.html;
6. https://gov.md/europa/ro/content/ce-%C3%AEnseamn%C4%83-pentru-tine-integrarea-european%C4%83.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!