Ce Aduce Nou Tratatul de la Amsterdam

Extras din referat Cum descarc?

Inca de la sfarsitul negocierilor Tratatului de la Maastricht, s-a convenit ca acesta sa fie revizuit pana la sfarsitul deceniului. 
Conferinta interguvernamentala convocata pentru a analiza rezultatele aplicarii Tratatului de la Maastricht s-a transformat intr-o dezbatere asupra modificarilor pe care trebuie sa le sufere UE din perspectiva primirii de noi membri (cele 10 state din Europa Centrala si de Est care au incheiat Acorduri de asociere, plus Cipru, Malta si Turcia). Ea a durat mai mult de un an, fiind deschisa la Torino pe 26 martie 1996 si s-a incheiat la Amsterdam pe 17 iunie 1997 printr-un acord politic la nivel inalt cu privire la un nou Tratat, semnat pe 2 octombrie 1997.
Tratatul de la Amsterdam a fost adoptat de catre statele membre ale UE la 2 octombrie 1997, intrand in vigoare la 1 mai 1999.
Tratatul de la Amsterdam, prevedea patru obiective majore: 
- eficientizarea arhitecturii institutionale a UE in vederea viitoarei extinderi;
- plasarea aspectelor legate de crearea de noi locuri de munca si a celor legate de drepturile cetatenilor intre preocuparile majore ale UE;
- suprimarea ultimelor obstacole in calea liberei circulatii a persoanelor si intarirea securitatii;
- sa permita Europei sa-si consolideze pozitia pe plan mondial.
Tratatul de la Amsterdam a avut urmatoarea contributie: 
1. Adoptarea unor reglementari in ceea ce priveste politica sociala si forta de munca, in principal statelor membre; este consacrat principiul general al nediscriminarii; este intarit principiul egalitatii intre sexe la locul de munca, cu posibilitatea aplicarii unei discriminari pozitive fata de femei.
2. Modificarea conceptiei cu privire la ritmul si obiectivele integrarii, prin inscrierea principiului ,,flexibilitatii" in ceea ce priveste conceperea procesului de integrare a noilor state candidate in functie de nivelul lor de dezvoltare.
3. Precizarea raportului dintre cetatenia nationala si cetatenia Uniunii, in sensul ca ultima doar o completeaza pe cea nationala, nu o inlocuieste.
4. Introducerea unor reglementari noi privind regimul de vize, libera circulatie a persoanelor si regimul vamal. In acest sens, au fost introduse in Tratat (cu unele derogari pentru unele state) prevederile Acordului Schengen, semnat in iunie 1985, in mica localitate luxemburgheza cu aceeasi denumire, de catre Belgia, Olanda, Luxemburg, RF Germana si Franta si prevedea abolirea graduala a controalelor la frontierele comune.
Acordul Schengen a aparut ca rezultat al colaborarii interguvernamentale, nu al celei comunitare, din dorinta statelor respective de a realiza un avans mai rapid in directia integrarii, intr-un moment in care conditiile politice nu erau reunite in interiorul sistemului decizional comunitar.
Ulterior, si celelalte state membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei, au semnat acordul Schengen, precum si Norvegia si Islanda, care nu sunt membre ale UE.
In conditiile in care integrarea politica s-a alaturat celei economice in constructia comunitara, intreg acquis-ul Schengen a putut fi integrat Uniunii prin cuprinderea sa in Tratatul de la Amsterdam.
Principalele sale prevederi se refera la: 
- cooperarea intre statele membre inauntrul cadrului juridic si institutional al UE, Comitetul executiv fiind inlocuit de catre Consiliul de ministrii;
Tratatul de la Amsterdam recunoaste un regim special pentru Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, care nu au semnat acordul. Aceste state pot mentine controalele la frontierele lor, dar pot sa decida si participarea la acord, in totalitate sau doar sub anumite aspecte;
- acquis-ul Schengen trebuie acceptat in totalitate de catre toate statele care doresc sa adere la UE.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce Aduce Nou Tratatul de la Amsterdam.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!