Cazurile de Revizuire

Extras din referat Cum descarc?

Raportul juridic este o relatie sociala reglementata de norma de drept, relatie susceptibila de a fi aparata pe calea coercitiei statale. Raporturile juridice care apar in cadrul procesului penal si sunt reglementate de norme procesual penale sunt denumite raporturi juridice procesual penale. Au existat pareri care negau autonomia rapoartelor procesual penale, pretinzand ca acestea decurg din raporturile de drept penal material, fara a constitui un raport juridic distinct. Altii considera procesul penal o situatie juridica derivata in mod necesar din raportul juridic penal, desi pot exista uneori raporturi juridice procesuale si in afara acestui raport. De exemplu: cand inculpatul este achitat pentru inexistenta faptei s-au manifestat raporturi procesuale, desi raportul penal nu a existat, infractiunea fiind presupusa si nu savarsita in realitate.
Asupra intinderii si complexitatii raportului juridic procesual penal s-au exprimat puncte de vedere diverse, pornindu-se indeosebi de la modul diferentiat de a se aprecia calitatea de subiect al raporturilor procesuale pentru diferitii participanti in cauzele penale.
Intr-o opinie mai veche s-a sustinut ca in procesul penal exista un raport procesual unic; in doctrina d data mai recenta domina parerea multitudinii de raporturi procesuale. Exista si opinii eclectice dupa care raportul procesual unic se subdivide in mai multe raporturi minore .
Relatiile juridice intre subiectii implicati in conflictul penal si eventualul litigiu civil derivat din acesta constituie grupa raporturilor procesuale penale principale dintre subiectii procesuali principali ( statul prin organele judiciare si partile).
Dintre raporturile juridice procesual penale principale se detaseaza raportul procesual fundamental existent intre organele judiciare, ca reprezentante al statului si invinuit sau inculpat. Celelalte raporturi principale apar in masura in care in cauza sunt implicate si alte persoane in calitate de parte vatamata, parte civila si parte responsabila civilmente.
In procesul penal pot apare si multe raporturi juridice, in care alaturi de subiectii amintiti participa si ale persoane, ca de exemplu: martori, experti, interpreti, aparatori, agenti procedurali etc.. Raporturile procesuale in care participa asemenea subiecti procesuali ocazionali constituie raporturi juridice procesuale accesorii, fiind in afara raportului juridic de conflict, formand obiectul procesului penal, dar pe care il completeaza. Fiecarui raport accesoriu ii corespunde o situatie procesuala proprie, in sfera careia subiectii au pozitii individuale precise. 
Se pot observa asemanari si deosebiri intre raporturile juridice de drept procesual penal si practic orice alt raport juridic de drept al unei ramuri a sistemului dreptului din tara noastra. Unele dintre acestea fiind mai reduse in implicatii si fiind intalnite cu o frecventa mai rara in legatura cu raporturile juridice procesual penale, vom realiza comparatia intre cele mai importante raporturi juridice si raportul procesual penal.
Teoria generala a raportului juridic este aplicabila raporturilor procesuale, ca si celorlalte raporturi juridice, acestea avand o structura comuna: subiectii, obiectul si continutul.
Raportul juridic procesual penal - raportul juridic penal
Legatura indisolubila dintre cele doua ramuri de drept este evidenta sui cunoscuta de multa vreme. In doctrina juridica, pornindu-se de la interdependenta acestora, s-a manifestat conceptia potrivit careia, dreptul procesual poate fi privit in mod figurat si dintr-un anumit punct de vedere ca un drept penal in actiune . 
Stiut fiind ca drepturile si obligatiile subiectilor din cadrul raportului juridic penal se realizeaza prin intermediul raportului procesual penal,s-a sustinut pe buna dreptate ca sub acest aspect dreptul penal substantial nu este de aplicatie imediata, ci se transpune in viata prin intermediul procesului penal. 
S-a aratat ca dreptul penal apare ca un drept substantial care-si indeplineste functia sociala pin intermediul dreptului procesual penal. 
La randul lui, dreptul procesual penal ar fi steril si fara continut, deoarece dreptul penal stabileste care fapte sunt considerate infractiuni si ce sanctiuni penale se pot aplica celor trasi la raspundere penala. 
Ambele raporturi juridice nu apar prin acorduri de vointa, ci prin exprimarea imperativa a vointei statale. Nasterea, modificarea sau stingerea raporturilor juridice penale sunt impuse de lege, apararea valorilor sociale la care se refera nefiind lasata la aprecierea destinatarilor legii penale. 
Raporturile juridice penale pot fi: raporturi juridice de conformare, avand un caracter educativ, formativ, in scopul declarat de a preveni savarsirea unor infractiuni, si raporturi juridice de conflict, care iau nastere prin savarsirea infractiunii. Daca dobandirea calitatii de subiect al raportului juridic penal de conformare nu depinde de exprimarea vointei destinatarului sau, raportul de tip conflictual decurge in cele mai multe cazuri, din fapte comise cu vointa, dintr-o manifestare expresa a vointei acestruia. 
Subiectii raportului juridic penal sunt participantii la raport. Din acest punct de vedere, atat in cazul raporturilor juridice penale de conformare, cat si al celor de conflict, statul, ca titular al functiei de aparare sociala, va aparea intotdeauna ca subiect investit cu dreptul de a organiza aceasta aparare prin mijloace de drept penal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cazurile de Revizuire.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!