Cauzele de nulitate ale căsătoriei

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I INTRODUCER
CAPITOLUL II NOTIUNI GENERALE
SECTIUNEA 2.1 NOTIUNEA DE FAMILIEI
SECTIUNEA 2.2 NOTIUNEA DE CASATORIEI
SECTIUNEA 2.3 NULITATEA CASATORIEI
CAPITOLUL III CAUZELE DE NULITATE ALE CASATORIEI
SECTIUNEA 3.1 CONSIDERATII GENERALE
SECTIUNEA 3.2 CAUZELE DE NULITATEA ABSOLUTA A CASATORIEI
SUBSECTIUNEA 3.2.1 Lipsa diferentierii de sex .8
SUBSECTIUNEA 3.2.2 Lipsa consimtamantul .8
SUBSECTIUNEA 3.2.3 Incalcarea dispozitiilor legale privind varsta matrimoniala 9
SUBSECTIUNEA 3.2.4 Fictivitatea casatoriei ...9
SUBSECTIUNEA 3.2.5 Incheierea casatoriei de catre o persoana casatorita ..10
SUBSECTIUNEA 3.2.6. Casatoria incheiata intre rude in grad prohibit de lege .10
SUBSECTIUNEA 3.2.7 Casatoria incheiata de catre alienatul mintal sau debilul mintal ..10
SUBSECTIUNEA 3.2.8 Lipsa solemnitatii celebrarii casatoriei ..11
SUBSECTIUNEA 3.2.9 Lipsa de publicitate (casatoria clandestina) ..11
SUBSECTIUNEA 3.2.10 Necompetenta ofiterului de stare civila ...12
SUBSECTIUNEA 3.2.11 Frauda de lege .12
SECTIUNEA 3.3 CAUZELE DE NULITATEA RELATIVA A CASATORIEI ... .12
SUBSECTIUNEA 3.3.1 Lipsa incuviintarilor sau autorizarii in cazul casatoriei minorului ...12
SUBSECTIUNEA 3.3.2 Viciile de consimtamant 12
SUBSUBSECTIUNEA 3.3.2.1 Eroare . .12
SUBSUBSECTIUNEA 3.3.2.2 Dolul ...13
SUBSUBSECTIUNEA3.3.2.3.Violenta . ...13
SUBSECTIUNEA 3.3.3 Lipsa discernamantului .13
SUBSECTIUNEA 3.3.4 Casatoria incheiata intre tutore si minorul aflat sub tutela 13
CONCLIZIE .. ...14
BIBLIOGRAFIE ...15


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
INTRODUCERE
Casatoria este uniunea intre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a intemeia o familie, si care este reglementata de normele imperative ale legii. Actul juridic prin care se incheie casatoria nu poate fi considerat un contract, deoarece in cazul unui contract fiecare parte urmareste un scop diferit pe cand in cazul casatoriei ambele parti urmaresc un scop comun, acela de a intemeia o familie.
Se face distinctia dintre nulitatea casatoriei si divort. Cu toate ca ambele institutii pun capat casatoriei, intre ele exista deosebiri structurale de cauza si efect. Casatoria incheiata cu nerespectarea cerintelor de valabilitate anterioare sau concomitente celebrarii casatoriei este sanctionata cu nulitatea, iar efectele sale se produc retroactiv.
Termenul "nulitate" provine din cuvantul din limba latina nuli(nule) cu semnificatia de ceva care nu valoreaza nimic sau care nu se manifesta in niciun fel. 
Nulitatea este o sanctiune de drept civil, care afecteaza numai actele juridice si intervine atunci cand sunt nesocotite dispozitii legale care reglementeaza diferite cerinte pentru incheierea valabila a actului juridic. Consta in lipsirea actului juridic de efectele care contravin normelor juridice prevazute pentru incheierea lui valabila sau, altfel spus, nulitatea, de regula, nu priveste actul juridic in totalitatea lui, ci numai in parte. El este raportata la dispozitiile legale in vigoare la data incheierii actului juridic, conform principiului tempus regit actum. 
In functie de "natura interesului ocrotit" prin dispozisiile legale nesocotite la incheierea actului juridic, sunt:
-nulitatii absolute, cand normele incalcate ocrotesc un interes general. In acest sens sunt lipsite de echivoc dispozitiile art 1247 alin (1) C.civ. 
-nulitatii relative, cand normele incalcate incalcate ocrotesc un interes particular. In acest sens sunt prevederile art 1248 alin. (1) C.civ. 
CAPITOLUL II
NOTIUNI GENERALE
SECTIUNEA 2.1
NOTIUNEA DE FAMILIEI
Etimologic,termenul ,,familie" provine din cuvantul latin familia(ae), cu semnificatia de totalitatea membrilor dintr-o casa sau ginta. Din punct de vedere juridic, in lipsa unui text legal care sa-i stabileasca semnificatia, doctrina romana a consacrat ,,familiei" diverse definitii. Astfel familia este principala forma de organizare a vietii in comun a oamenilor legati prin casatorie sau rudenie. 
Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora, precum si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea si educarea copiilor lor. 
Altfel spus, amiliea este un mod de organizare a vietii in comun a oamenilor, bazat pe lagaturile stabilite prin casatorie si pe legaturile de rudenie, care indeplineste multiple functii; biologice, economice, educative, spirituale, si care datorita importantei sale, ca nucleu social elementar, are un statut juridic propriu. De-a lungul istoriei societatii , familia a fost, in mod direct si profund, influentata de trasaturile fundamentale ale fiecarui orinduiri social-economic, in ceea ce priveste constituirea si functiile ei, precum si raporturile dintre membrii ei. In Romania, statul ocroteste casatoria si familia, sprijina, prin masuri economice si sociale dezvoltarea si consolidarea familiei, apara interesele mamei si copilului, manifesta o grija deosebita pentru cresterea si educarea tinerei generatii. Familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti, care se bucura de drepturi egale in relatiile lor reciproce, precum si in exercitiul drepturilor fata de copii. Drepturile parintesti se exercita numai in interesul copiilor. Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde anul altuia sprijin moral si material. Nesocotirea acestei indatoriri firesti atrage raspunderea juridica sub diverse forme, inclusiv raspunderea penala. Principalele prevederi legale referitoare la relatiile de familie sunt cuprinse in Codul familiei .


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele de nulitate ale casatoriei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  LEGISLATIA:
o Noul Cod Civil si 9 legi uzuale, Editura Hamangiu, 2014
-  DOCTRINA:
o Prof. univ. dr. TEODOR BODOASCA, ,,DREPTUL FAMILIEI"-Editia a III-a revazuta si adaugita, Universul Juridic, Bucuresti, 2015
o Dan Lupascu, Cristiana Mihaela Craciunescu, ,,Dreptul familiei"- Editia a II-a, emendata si actualizata, Universul Juridic, Bucuresti, 2012
o Marieta Avram, ,,Drept civil-Familia"-Editura Hamangiu, 2013
o Emese Florian, ,,Dreptul familiei-Editia a 3-a"-Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2010
o Lector univ. dr. Laura Cetean-Voiculescu, ,,Dreptul familiei- Note de curs si manual de seminar"-Editura Hamangiu, 2012
o Dr. Gabriela Cristina Frentiu, Bogdan Dumitru Moloman, ,,Elementele de dreptul familiei si procedura civila"-Editura Hamngiu, 2015
o Prof. univ. dr. Sanda Ghimpu, dr. Gheorghe Brehoi, dr. Gheorghe Mohanu, dr. Andrei Popescu, dr. Iosif Urs ,,Dictionar juridic"-Editura Albatros, Bucuresti
-  SURSE ELECTRONICE:
o https://dexonline.ro/definitie/stricto+sensu
o http://www.notiunidedrept.ro/tempus-regit-actum 
o http://www.dexx.ro/index.php?a=term&d=Dictionar+explicativ+roman&t=expressis+verbis
o http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_315908/cum-se-traduce-expresis-verbis.html
o http://www.rasfoiesc.com/legal/drept/DESFIINTAREA-CASATORIEI-Cauzel39.php
o https://ro.scribd.com/doc/92688300/referat-dreptul-familiei-
o http://www.rasfoiesc.com/legal/drept/DESFIINTAREA-CASATORIEI-Cauzel39.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!