Cauzele Criminalitatii in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Peste tot in lume se produce o suma impresionanta de acte ilegale, de combinatii si constructii infractionale in zona subterana a societatii, zona in care serviciile de informatii patrund foarte greu pentru a sesiza si a constata cu adevarat ce se intampla.
Toate societatile, mai mult sau mai putin avansate democratic, au componenta lor paralela, nevazuta si nearatata publicului, care se dezvolta prin multiple canale ilegale si a carei dimensiune este de natura s produce serioase dezechilibre in planul general.
In atare context, functioneaza teama autoritatilor fata de aceasta zona a necunoscutului, teama care se incearca a fi invinsa doar in momente sau situatii cand raul devine vizibil si nu mai poate fi contestat 
Se exprima opinia ca politizarea activitatilor de lupta contra criminalitatii este cauza fundamentala a reactiei slabe fata de pericolul acesteia, elementul care determina puternica consolidare a ei in societatea de azi. Intr-un asemenea climat, pe teren prielnic, structurile care actioneaza in domeniul criminalitatii afacerilor si-au construit , dezvoltat si perfectionat un management performant, caracterizat de eficienta maxima, specializare riguroasa, logistica ultramoderna, mult superioara celei aflate in dispozitia organelor legii.
Rata inalta a criminalitatii are drept cauza principala publicitatea deosebit de grava, care, pentru a fi socanta, in scopul obtinerii unor profituri fabuloase, romanteaza crimele si jafurile cele mai odioase. Teama crimei s fost din totdeauna o sursa de profit important pentru cinematografie, pentru televiziune, pentru presa scrisa. Mizand pe o cerere mare, cu atat mai mare cu cat constituie o tema tabu inainte de 1989 in tara noastra, mass-media a supralicitat oferta. Selectia cazurilor, agresivitatea titlurior, modul de prezentare pe care unele publicatii - cu mare audienta la public - le practica nu fac decat sa amplifice acest fenomen.
O raspundere la fel de insemnata in propagarea violentei revine unui anumit gen de literatura, care a invadat librariile, precum si filmelor proiectate pe marele ecran. Se stie, exista cinematografie specializata in proiectii de filme numite ,,de groaza" Nu rareori spectatorii ies ingroziti din sala datorita scenelor de o violenta inspaimantatoare. Nu mai surprinde pe nimeni cand autorii unor atacuri de mana inarmata, violuri, indeosebi tineri, recunosc ca s-au ,,inspirat" in actiunile lor din literatura, presa sau secvente proiectate pe micul sau marele ecran.
O alta cauza a delicventei trebuie cautata in structura sociala a fiecarei tari, care aduna la un pol bogatie, bunastare, iar la polul opus suferinta, saracie si mizerie. Sentimentul insingurarii, ai lipsei de perspectiva, nesiguranta zilei de maine determina debusolarea unei bune parti a cetatenilor, in majoritate tineri, care isi cauta refugiul si salvarea in consumul de droguri, in acte ilicite 
O alta explicatie a fenomenului poate fi gasita in numarul mare de grupuri de infractori care actioneaza atat pe plan intern, cat si pe plan international. 
Un loc inportant in cresterea procentajului criminalitatii il ocupa coruptia.
In domeniul cauzalitatii si conditionarii actelor de coruptie, nu pot fi omise:
- Efectuarea cu mari intarzieri a verficarilor economico-financiare de catre organele competente, indeosebi in cauzele complexe, cu prejudicii foarte mari;
- Dezordine contabila regasita la marea majoritate a agentilor economici, neefectuarea sau efectuarea superficila a verificarilor de gestiune si financiar contabil precum si neimplicarea ori implicarea formala in administrarea patrimoniuluia celor investiti cu aceste atributii;
- Neurmarirea de catre ministerele de resort si institutiile bancare a modului de utilizare a creditelor si subventiilor guvernamentale, precum si modul de organizare si derulare a licitatiilor si operatiunilor de fixing bancar.
Toate aceste imprejurari trebuie luate in considerare la elaborarea conceptiei de lupta impotriva coruptiei 
In tara noastra, pe fondul existentei factorilor favorizanti asociati procesului de tranzit, germenii preexistenti de crima organizata au cunoscut o dezvoltare deosebita si au condus la cresterea exponentiala de ansamblu a acestei 
Cauzele principale ale acestei situatii rezida din conditiile actuale specifice societatii romanesti. Astfel, cadrul legislativ intern lacunar (sau ambiguu) nu acopera integral domeniul faptelor ilicite, sanctiunile prevazute neavand caracter descurajant necesar si neasigurand protectia societatii civile la nivelul standardelor europene impotriva fenomenului infractional extern. Cadrul institutional si orgaizatoric de prevenire si contracarare a fenomenului insuficient adaptat conditiilor actuale nu asigura o riposta ferma si eficienta datorita: existentei unor paralelisme; absenta unor specializari stricte; situatia precara a mijlocelor si materialelor disponibile. Incalcarile repetate ale deontologiei profesionale datorita coruperii unor functionari din administratia de stat de la nivele decizionale tot mai ridicate au loc pe fondul precaritatii standardului general de viata al populatiei,


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele Criminalitatii in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!