Cauzalitatea criminalitatii

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins pag.1
Capitolul I Introducere pag.2-3
Capitolul II Identificarea cauzelor criminalitatii pag.4-5
Sectiunea I Notiunea de cauza pag.4-5
Sectiunea II Clasificarea cauzelor in literature de specialitate pag.5-7
Capitolul III Analiza juridico - comparativa a factorilor ce conduc la geneza criminalitatii pag.8 
Sectiunea I Factori psihologici pag.8-10
Sectiunea II Factori economici pag.11-13
Sectiunea III Factori demografici pag.13-15
Sectiunea IV Factori geografici pag.15-16
Sectiunea V Factori ereditari ( antropologici ) pag.16-18
Sectiunea VI Factori politici pag.18
Sectiunea VII Factori socio- culturali pag.19-25
Biblografie pag. 26


Extras din referat Cum descarc?

Actualiatea temei investigate. Modificarile ce se infaptuiesc astazi in Republica Moldova si pe care le simtim, fiind de ordin social, economic, politic, influenteaza nu doar sistemul de drept, ci si intreaga viata, sociala, realitatea.
Actualitatea problemei date este conditionata de cresterea exponentiala a numarului de infractori , fapt ce provoaca ingrijorare in planul pericolului degradarii speciei umane si nu numai.
Cauzalitatea constituie cea mai importanta problematica a criminologiei , de tip traditional, adica a criminologiei trecerii la ,, act stefani " si ,, levasseur ", subliniind importanta cauzalitatii in campul cercetarii criminologice , definesc chiar aceasta stiinta ca fiind aceea care studiaza delincventa pentru a-i descoperi cauzele, geneza, procesualitatea si consecintele, pe scurt, ca ,,studiu al cauzelor delincventei".
Astfel, fenomenul criminalitatii, a fost constatat si reprimat in toate societatile ( atit cele bazate pe cutuma, cit si cele bazate pe lege), urmarindu-se adoptarea unor metode de combatere a comportarii delincventiale.
Gradul de studiere a temei investigate. Pentru combaterea fenomenului criminalitatii , in primul rind , trebuie studiate conditiile care determina actul criminogen, urmind a se propune o noua regula de restringere a fenomenului deviant. Crima trebuie sa fie studiata in esenta sa , ca fenomen social , in conexiune cu persoana criminalului si anume studierea criminalului sub aspect clinic , antecedentele, influentele exercitate de structura sociala, deficientele fizice si morale, consecintele sociale asupra persoanei criminale.
Pentru ca acceptarea ideii de cauzalitate presupune ipse facto acceptarea ideii de determinare - cauzalitatea nefiind altceva decat o latura a procesualitatii de determinare - este, de la sine inteles, ca implicarea ei in studiul criminologiei presupune mai intai legitimarea ideii mai generale de determinare. Sub acest aspect, o prima constatare ce se impune este aceea ca nu toate conceptiile si teoriile care au frecventat domeniul criminologiei au acceptat ideea unei determinari endo sau exogen a comportamentului criminal, acesta fiind atribuit uneori capacitatii de decizie si optiune libera a individului. In aceasta privinta, citam ca reprezentative : scoala clasica de inspiratie becariana, teoria rezistentei la frustrati pusa in circulatie de W. Recless si teoria noii criminologii - toate socotind criminalitatea ca un produs al liberei vointe a individului.
Majoritatea zdrobitoare a conceptiilor si teoriilor care au dominat sau continua sa stea in atentia specialistilor - oferind sau incercand sa ofere si solutii de predictie sau profilaxie a crimei - au insa la baza ideea ca infractiunea se constituie ca un act de comportament determinat de anumite cauze, ceea ce implica recunoasterea caracterului cauzal, procesual al criminalitatii, conditionarea sa mai mult sau mai putin complexa.
Scopul si obiectivele lucrarii.Scopul prezentei lucrari il constituie solutionarea problemelor privind determinarea cauzelor a criminalitatii, stabilirea naturii juridice a cauzelor respective, precum si formularea recomandarilor de perfectionare si de prevenire a acestor cauze 
Pentru a realiza acest scop, au fost stabilite urmatoarele obiective:
- analiza juridica a cauzelor ce conduc la geneza criminalitatii
- cercetarea , in plan conceptual a notiunii de "cauzalitate"
- examinarea fenomenului de cauzalitate prin analiza esentei si a evolutiei istorice a acestuia
- delimitarea cauzelor ce duc la aparitia criminalitatii.
Obiectul cerecetarii il constituie analiza juridica a cauzelor ce stau la baza stiintei criminogene.
Baza teoretico-metodologica a studiului. Printre autorii , care au contribuit intr-un fel sau altul, la investigarea problematicii cauzalitatii criminalitatii si ale caror lucrari constituie baza teoretica a prezentului studiu trebuie mentionati T.Amza, G.Neagu, R.M.Stanoiu, I.Ciobanu, V.Bujor, O.Pop, G.Gladchi, A.Ungureanu, I.Tanasescu, G.Politic, I.Oancea, D.Banciu, S.M.Radulescu, V.Teodorescu, G.Tanasescu si altii.
Investigatia de fata vine sa intregeasca studiile intreprinse anterior in domeniu, evidentiind unele tendinte si aspecte noi, specifice pentru actuala etapa de dezvoltare a societatii.
Cat priveste baza metodologica a studiului, pentru realizarea scopului si obiectivelor lucrarii, ca metode de cercetare au fost utilizate metoda logica, metoda istorica si metoda comparativa.
Semnificatia teoretica si valoarea aplicativa a lucrarii.Aplicativitatea acestei lucrari consta in urmatoarele:
1.conceptiile stiintifice expuse in cadrul lucrarii prezinta un real interes pentru criminologie, cit si pentru cetateanul de rind.
2.analiza a cauzelor ce constituie ca temei pentru aparitia criminalitatii,efectuata in lucrare, are o semnificatie cognitiva in vederea perceperii naturii juridice si sociale a fenomenului 3K.
3.interpretarea, prin prisma conexiunii dintre cauza si crima intilnite in societate,
a prevederilor privind protectia societatii impotriva acestui fenomen.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzalitatea criminalitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Ciobanu Igor " Criminologie" vol.2, ed. Cartdidact, Chisinau 2004
2.Bejan Octavian " Dictionar de Criminologie
3.Gladchi Gheorghe " Crminologie generala" ed. Museum 2001
4.Bujor Valeriu, Pop Octavian "Cauzalitatea in criminologie" ed. Mirton Timisoara 2002
5.Nistoreanu Gh., Paun C. " Criminologie" , ed. Didactica si Pedagogica R. A., Bucuresti 1995
6.Oancea Ion " Probleme de criminologie" ed. ALL BECK Educational S.A , Bucuresti 1998
7.Kuznetova H. F., "Problemi kriminologhicescoi determinatii". Mockva, 1984
8.Ungureanu Augustin " Prelegeri de Criminologie", ed. Cugetarea, Iasi 1999 
9.Stanoiu Rodica Mihaela "Criminologie " ed. Oscar Print , Bucuresti 1999 
10.Margineanu N. "Psihologia persoanei" Universitatea din Cluj
11.Rosca Alexandru "Motivele actiunilor umane " ed. Univers , Cluj
12.Politic Gabriela "Criminologie - note de curs" ed.Fundatiei CHEMAREA Iasi 1996
13.Banciu Dan, Radulescu Sorin M., Teodorescu Vasile " Tendinte actuale ale crimei si crim. in Romania" ed.Lumina Lex Bucuresti 2002
14.Monica Dudian "Bazele economiei 
15.Minovici Mina "Ereditatea in criminologie" Bucuresti
16.Nicola Ioan - "Tratat de pedagogie scolara", Ed. Aramis, 2003, 
17.Mateut Gheorghita "Criminologie" note de curs, Arad 1993
18.Octavian Pop, Neagu Gheorghe " Criminlogie generala " Chisinau 2005, 
19.Reteaua internet www


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!