Cauza Șerban Marinescu împotriva României

Cuprins referat Cum descarc?

1. Prefata . ..pag. 3
2. Procedura . .pag. 4
3. In fapt . pag. 4
4. In drept . ..pag. 5
5. Prejudiciu ..pag. 6
6. Concluzie . ...pag. 6


Extras din referat Cum descarc?

1. Prefata.
Adoptata la Roma in 1950, Conventia Europeana a Drepturilor Omului (Conventia) cuprinde 59 de articole si i-au fost adaugate 6 protocoale. Textul Conventiei este structurat in 2 titluri, primul fiind dedicat drepturilor si libertatilor persoanelor aflate sub jurisdictia statelor-parti la Conventie, iar cel de-al doilea titlu se refera la infiintarea unei curti internationale competenta in judecarea cauzelor care au ca obiect incalcari ale Conventiei: Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
CEDO a fost instituita pentru a monitoriza actiunea statelor-membre la Conventie, exercitand o competenta de revizuire, intrucat modelul urmarit de autorii conventiei a fost acela ca fiecare stat sa respecte Conventia, iar respectarea aceasta sa fie supravegheata la nivel european.
De-a lungul timpului, o serie de instrumente internationale au interzis tortura si relele tratamente, printre care:
-  Declaratia Universala a Drepturilor Omului (1948);
-  Cele patru Conventii de la Geneva (1949);
-  Conventia europeana a drepturilor omului (1950);
-  Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (1966);
-  Conventia ONU pentru prevenirea torturii si altor tratamente sau pedepse crude, inumane ori degradante (1984);
-  Conventia europeana pentru prevenirea torturii si tratamentelor sau pedepselor inumane ori degradante (1987);
-  Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale (1998).
Textul Conventiei supuse analizei este cuprins in art. 3, are ca denumire marginala Interzicerea torturii, iar formularea sa este: Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. Dupa cum se poate observa, nu exista o definitie prevazuta pentru tortura si pentru tratamente inumane ori degradante, insa CEDO a venit un aport esential, judecand ceea ce constituie tortura, tratament inuman si tratament degradant.
Articolul 3 din Conventie face referire la tortura, tratament inuman si tratament degradant. Deoarece textul este imprecis cu privire la definirea acestor 3 tipuri de tratament, Curtea a fost nevoita sa intervina pentru a clarifica aceste notiuni si a aratat ca intre acestea nu exista o deosebire de natura, ci de intensitate. Practic, orice tortura constituie in acelasi timp si tratament inuman si degradant, iar orice tratament inuman este in mod obligatoriu si degradant. tratamentul degradant injoseste individul in ochii sai ori in ochii altor persoane si nu include suferinta fizica. Tratamentul inuman provoaca suferinte fizice sau psihice deosebite, iar tortura revolta constiinta umanitatii, incluzand suferinte fizice si psihice. 
2. PROCEDURA . 
La originea cauzei se afla cererea nr. 68842/13 indreptata impotriva Romaniei, prin care un resortisant al acestui stat, domnul Serban Marinescu (,,reclamantul"), a sesizat Curtea la 21 octombrie 2013, in temeiul art. 34 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (,,Conventia").
II. Hotararea CEDO din 15 decembrie 2015 in cauza "Serban Marinescu impotriva Romaniei (Cererea nr. 68842/13) subliniaza incalcarea prevederilor regasite in articolul 3 al Conventiei Drepturilor Omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauza Serban Marinescu impotriva Romaniei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!