Categorii de Pensii

Extras din referat Cum descarc?

Intelesul de baza al cuvantului pensie in toate limbile de origine latina inseamna provizie pentru mancare si locuinta. Acelasi cuvant este folosit pentru a desemna mentinerea unei persoane in cadrul unei institutii, sau plata pentru cazarea unei persoane la hotel sau in alt loc similar.
La romani, cuvantul desemna o alocatie periodica platita veteranilor de armata. In semn de recunostinta pentru serviciile aduse, ea era oferita si peste granitele Imperiului asigurand persoanei respective o locuinta si un venit. Totusi acolo unde locuintele nu erau disponibile, se putea incasa o alocatie regulata in numerar sau un echivalent valoric pentru tot restul vietii. Asadar, primele pensii au fost cele ale militarilor.
In literatura juridica , pensiile de asigurari sociale de stat au fost definite ca drepturi banesti acordate salariatilor la expirarea unei perioade determinate de activitate si la implinirea varstei prevazute de lege ori in cazul pierderii, totale sau in cea mai mare parte a capacitatii de munca, precum si urmasilor acestor persoane.
Cea mai recenta definitie a pensiei este formulata la art. 7 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
,,(1) In sistemul public prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului, denumite in continuare riscuri asigurate.
(2) Prestatiile de asigurari sociale se acorda sub forma de: pensii, indemnizatii, ajutoare, alte tipuri de prestatii prevazute de lege, corelative cu obligatiile privind plata contibutiei de asigurari sociale".
Asa cum reiese din definitiile de mai sus, dar si din formularea expresa a legii, rezulta urmatoarele categorii de pensii reglementate in sistemul asigurarilor sociale de stat: 
- pensia pentru limita de varsta;
- pensia anticipata;
- pensia anticipata partiala;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmas.


Fisiere in arhiva (1):

  • Categorii de Pensii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!