Categorii de Funcționari Publici a Căror Activitate este Reglementată de Statute Speciale

Extras din referat Cum descarc?

CATEGORII DE FUNCTIONARI PUBLICI A CAROR ACTIVITATE ESTE REGLEMENTATA DE STATUTE SPECIALE
Sectiunea 1
Consideratii generale
Conform art. 5 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, pot beneficia de statute speciale functionarii publici care isi desfasoara activitatea in cadrul urmatoarelor servicii publice:
- structurile de specialitate ale Parlamentului Romaniei;
- structurile de specialitate ale Administratiei Prezidentiale;
- structurile de specialitate ale Consiliului Legislativ;
- serviciile diplomatice si consulare ;
- autoritatea vamala;
- politia si alte structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor;
- alte servicii publice stabilite prin lege.
Raportul dintre reglementarea cuprinsa in Legea nr. 188/1999 si cea din actele normative care au ca obiect activitatea functionarilor publice in cadrul serviciilor publice mentionate este cel de la general la special.
Intr-adevar, art. 5 alin. (2) din Statutul functionarilor publici, republicat, modificat si completat, arata ca ,,Prin statutele speciale prevazute la alin. (1) se pot reglementa:
- drepturi, indatoriri si incompatibilitati specifice, altele decat cele prevazute de prezenta lege;
- functii publice specifice".
Pentru prima data se clarifica transant continutul posibil al statutelor speciale. Dat fiind faptul ca art. 5 alin. (2) lit. a) cuprinde o enumerare exhaustiva se ridica problema daca legiuitorul, in statutele speciale, ar putea reglementa si alte aspecte decat cele prevazute in articolul citat. Strict juridic raspunsul este negativ. Prin norme speciale nu se poate deroga de la legea cadru, decat daca insasi legea cadru ar permite acest lucru.
Un argument si un exemplu in acest sens este textul art. 5 alin. (3) din Legea nr. 188/1999 republicata, modificata si completata, care dispune ca ,,in cazul statutelor speciale aplicabile serviciilor diplomatice si consulare, precum si politistilor si altor structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor, dispozitiile speciale pot reglementa prevederi de natura celor prevazute la alin. (2), precum si cu privire la cariera".
In prezent, astfel de reglementari speciale sunt consacrate pentru:
- politisti (Legea nr. 360/2002 );
- functionarii publici din Politia Comunitara (Legea nr 371/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Politei Comunitare );
- personalul diplomatic si consular (Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei );
- vamesi (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 10/2004 privind Statutul personalului vamal);
- personalul Garzii Financiare care exercita prerogative de putere publica (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Garzii Financiare);
- functionarii publici din sistemul administratiei penitenciare (Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor);
- managerii publici (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 56/2004 privind crearea statutului special al functionarului public denumit manager public);
- functionarii publici din structurile de specialitate ale Parlamentului (Legea nr. 7/2006 privind Statutul functionarului public parlamentar).
In concluzie, Legea nr. 188/1999 se constituie intr-o lege-cadru, reprezentand dreptul comun pentru toate categoriile de functionari publici, inclusiv pentru cei a caror activitate face obiectul de reglementare al unor statute speciale.
Sectiunea 2
Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei
Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei este reglementat Legea nr. 269/2003 . Legea cuprinde dispozitii referitoare la: gradele si functiile diplomatice sau consulare, modul de acordare, echivalare si pastrare, admiterea in Corpul diplomatic si consular, drepturile si obligatiile membrilor Corpul diplomatic si consular, trimiterea in misiune permanenta la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, incompatibilitati si interdictii, incetarea calitatii de membru, raspunderea juridica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Categorii de Functionari Publici a Caror Activitate este Reglementata de Statute Speciale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!