Carta Sociala a Europei

Extras din referat Cum descarc?

Carta sociala europeana constituie un instrument politic care contine "obligatii morale" al caror obiect este acela de a garanta ca intr-o anumita tara sunt respectate anumite drepturi sociale. Acestea se refera in primul rand la piata muncii, formarea profesionala, egalitatea sanselor, mediul de lucru. Carta contine, de asemenea, o cerere explicita adresata Comisiei de a inainta propuneri pentru a transpune continutul Cartei sociale in legislatie.
Carta sociala europeana a fost semnata in Italia la Torino la 18 octombrie 1961 si a intrat in vigoare la 26 februarie 1965 fiind o conventie internationala obligatorie pentru toate statele care au ratificat-o.
Ulterior, Carta sociala europeana a fost completata prin trei protocoale :
- Protocolul aditional din 5 mai 1988 prin care se garanteaza noi drepturi grupate in patru articole
- Protocolul de amendare din 21 octombrie 1991 prin care se restructureaza procedura de control
- Protocolul aditional din 9 noiembrie 1995 care stabileste proceduara de reclamatii colective
Carta sociala europeana instituie un sistem european pentru protectia drepturilor economice si sociale reprezinta un aparator al drepturilor fundamentale in domeniul muncii, angajarii, relatiilor sociale si securitatii sociale.
Carta sociala europeana stabileste drepturile si libertatile si procedurile de control, garantand respectarea lor de catre statele membre. Carta sociala europeana revizuita din 1996 a intrat in vigoare in 1999 si inlocuieste treptat tratatul din 1961.
Conform Cartei, toti europenii utilizeaza aceste drepturi care afecteaza orice aspect al vietii zilnice, inclusiv locuirea, sanatatea ,educatia, locurile de munca, libera circulatie a persoanelor si nediscriminarea.
Comitetul european al drepturilor sociale CEDES (CEDS) verifica daca statele membre si-au onorat obligatiile conform Cartei. Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei alege cei 15 membri independenti si impartiali pentru o perioada de 6 ani care se poate reinnoi o singura data. CEDES apreciaza daca legislatia si practica in statele membre sunt conforme cu recomandarile Cartei.
Carta sociala europeana revizuita a fost adoptata la 3 mai 1996 si a fost ratificata si de Romania prin Legea 74 din 3 mai 1999. 
Carta sociala europeana revizuita contine doua parti , una care enunta in mod declarativ un numar de 31 de drepturi considerate ca fundamentale si cea de a doua parte care dezvolta aceste dpreturi printr-o serie de paragrafe


Fisiere in arhiva (1):

  • Carta Sociala a Europei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!