Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

2. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prin prisma Tratatul de la Lisabona 2
3. Obiectivele Cartei 4
4. Continutul Cartei 5
5. Domeniul de aplicare al Cartei 7
a. Domeniul de aplicare din punct de vedere al persoanelor 7
b. Domeniul material de aplicare 8
6. Scopul Cartei 9
7. Concluzii 10
8. Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Carta drepturilor fndamentale a Uniunii Europene
1. Scurt istoric al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
In iunie 1999 Consiliul European de la Koln a ajuns la concluzia ca drepturile fundamentale aplicabile la nivelul UE ar trebui sa fie consolidate intr-o carta pentru a le oferi o mai mare vizibilitate. 
Sefii de stat sau de guvern au considerat ca statutul ar trebui sa contina principiile generale stabilite si formulate in cadrul Conventiei Europene sau rezultate din traditiile constitutionale comune ale statelor membre. De asemenea, Carta sociala europeana, prin enuntarea drepturilor economice si sociale ale cetatenilor europeni, a avut un rol important alaturi de Carta comunitara a drepturilor sociale fundamentale ale lucratorilor. Totodata, documentul reflecta si principiile derivate din jurisprudenta Curtii de Justitie si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Carta a fost elaborata de o conventie alcatuita dintr-un reprezentant al fiecarui stat membru si al Comisiei Europene, precum si din membri ai Parlamentului European si ai parlamentelor nationale. Asadar, documentul a fost proclamat, in mod oficial, la Nisa in decembrie 2000 de Parlamentul European, Consiliu si Comisie, iar semnarea acestui document reprezentand unul dintre cele mai importante momente pe drumul integrarii europene, reafirmand convingerea semnatarilor ca respectul drepturilor omului, al valorilor fundamentale, constituie regula esentiala pe care se intemeiaza colaborarea statelor europene. Semnificatia deosebita a acestui document, dar si continutul prevederilor sale, au determinat, inca din acel moment, pe unii specialisti sa vada in adoptarea sa un pas in vederea elaborarii Constitutiei Uniunii Europene. 
In decembrie 2000, Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene a fost anexata Tratatului de la Nisa, fara a i se conferi valoare juridica, dar cu o insemnata valoare politica. Inca de la inceput Carta a fost chemata sa raspunda unor problematici, precum asigurarea unui rol mai activ al Uniunii Europene in lume ca aparatoare a drepturilor omului, fapt ce angaja UE ca un tot, in conditiile in care sistemul hibrid anterior s-a dovedit nefunctional in a asigura un rol practic si simbolic la nivelul global al Uniunii Europene, in special in ceea ce priveste pregatirea conditiilor impuse de adaptarea politicilor in domeniul drepturilor omului.
Dupa cum este mentionat in cadrul paragrafului 2 al art. 6 din Tratatul de la Maastricht: ,,Uniunea respecta drepturile fundamentale, asa cum sunt ele garantate de Conventia europeana a drepturilor omului si libertatilor fundamentale, semnata la Roma, la 4 noiembrie 1950 si asa cum rezulta ele din traditiile constitutionale comune statelor membre, in calitate de principii generale de drept comunitar". Aceste prevederi s-au pastrat si in cadrul Tratatului de la Amsterdam, insa, din acest moment, competenta Curtii de Justitie arata dorinta autorilor Tratatului de a dezvolta, cel putin simbolic, protectia drepturilor omului. 
Prin reglementarea statutului sau in Tratatul constitutional, Carta, al carei continut nu a fost modificat in raport cu textul elaborat de Conventia condusa de Roman Herzog, ar fi dobandit atat valoare juridica obligatorie, cat si valoare constitutionala, aceasta prevedere avand caracter de noutate. 
2.Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene prin prisma Tratatul de la Lisabona 
Potrivit acestuia, Uniunea Europeana se substituie Comunitatii Europene si dobandind personalitate juridica, devine fundamentata pe dispozitiile a doua tratate: Tratatul asupra Uniunii Europene si Tratatul asupra functionarii Uniunii. Intregul ansamblu al dispozitiilor comunitare se subordoneaza unei singure organizatii interguvernamentale, Uniunea Europeana, disparand cei trei piloni, dar mentinandu-se specificitatea cooperarii in domeniul politicii de aparare, externe si de securitate comune12. De asemenea, Carta drepturilor fundamentale dobandeste forta juridica obligatorie, devenind in acest mod accesibila tuturor cetatenilor europeni. Desi aceasta figureaza in cuprinsul tratatului doar sub forma unui articol ce face trimitere la textul sau si la dispozitiile sale, Carta poate sa contribuie in mod direct la consolidarea politicii Uniunii in materia protectiei drepturilor fundamentale. Pe langa recunoasterea dreptului de initiativa a cetatenilor, tratatul confera competente sporite deopotriva parlamentelor nationale si celui european, extinde domeniile in care actele urmeaza a fi adoptate prin procedura codeciziei si intareste controlul politic exercitat de catre Parlamentul European.


Fisiere in arhiva (1):

  • Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!