Cariera funcționarilor publici

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea de cariera a functionarului public.2
2. Functionarii publici debutanti.3
2.1 Organizarea perioadei de stagiu.3
2.2. Evaluarea activitatii functionarului public debutant.6
2.3. Drepturile si indatoririle specifice ale functionarilor publici.7
3. Evaluarea performantelor profesionale ale functionarilor publici definitivi. Promovarea functionarilor publici si avansarea in gradele de salarizare.8
3.1. Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici.8
3.2 Promovarea functionarilor publici.10
3.3. Avansarea in gradele de salarizare.11
3.4. Sistemul de promovare rapida in functia publica.11
4. Evidenta functiilor publice si a functionarilor publici.11
Abrevieri.13
Bibliografie.14


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de cariera a functionarului public
Conceptul de cariera este folosit in dreptul public contemporan pentru a evoca dezvoltarea in timp a situatiei juridice a functionarului, de la recrutare pana la sfarsitul activitatii profesionale, deci de la emiterea actului din care se naste raportul de functie publica, pana la emiterea celui prin care se pune capat acestui raport.
Extrapoland elementele acestei definitii, vom defini cariera functionarului public european, ca reprezentand elementele care concretizeazasituatia juridica a functionarului public, din momentul in care autoritatea investita cu puterea de numire, emite actul de numire pana in momentul in care, un alt act juridic, sau un fapt juridic ( exemplu decesul ), pune capat calitatii de functionar public european. 
Cariera in functia publica cuprinde ansamblul situatiilor juridice si efectele produse, care intervin de la data nasterii raportului de serviciu pana in momentul incetarii acestui raport, in conditiile legii.
Modalitatile de dezvoltare a carierei in functia publica sunt promovarea intr-o functie publica superioara si avansarea in gradele de salarizare.
Principiile care stau la baza organizarii si dezvoltarii carierei in functia publica sunt urmatoarele:
a) competenta, principiu potrivit caruia persoanele care doresc sa acceada sau sa promoveze intr-o functie publica trebuie sa detina si sa confirme cunostintele si aptitudinile necesare exercitarii functiei publice respective;
b) competitia, principiu potrivit caruia confirmarea cunostintelor si aptitudinilor necesare exercitarii unei functii publice se face prin concurs sau examen;
c) egalitatea de sanse, prin recunoasterea vocatiei la cariera in functia publica a oricarei persoane care indeplineste conditiile stabilite potrivit legii;
d) profesionalismul, principiu potrivit caruia exercitarea functiei publice se face cu respectarea principiilor prevazute de lege;
e) motivarea, principiu potrivit caruia, in vederea dezvoltarii carierei, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa identifice si sa aplice, in conditiile legii, instrumente de motivare morala si materiala a functionarilor publici, precum si sa sprijine initiativele privind dezvoltarea profesionala individuala a acestora;
f) transparenta, principiu potrivit caruia autoritatile si institutiile publice au obligatia de a pune la dispozitie tuturor celor interesati informatiile de interes public referitoare la cariera in functia publica.
Managementul carierei in functia publica se asigura de catre:
a) Agentia Nationala a Functionarilor Publici, prin elaborarea cadrului legal si a instrumentelor necesare organizarii si dezvoltarii carierei in functia publica;
b) autoritatile si institutiile publice, prin aplicarea principiului egalitatii de sanse si a motivarii;
c) functionarul public, prin aplicarea consecventa a principiilor competentei si al profesionalismului, in vederea dezvoltarii profesionale individuale.
Stabilirea posibilitatilor de cariera in functia publica se realizeaza anual prin planul de ocupare a functiilor publice.
Planul de ocupare a functiilor publice se elaboreaza de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, pe baza propunerilor autoritatilor si institutiilor publice cu privire la numarul functiilor publice vacante si modalitatea de ocupare a acestora, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative la nivel national, si se supune spre aprobare Guvernului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cariera Functionarilor Publici.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!