Cardurile Bancare

Extras din referat Cum descarc?

CARDURILE BANCARE
Lucrarea de fata, ce urmeaza a fi prezentata, se intituleaza Cardurile Bancare si reprezinta o incercare de a prezenta instrumentul care sta la baza fenomenului de civilizatie, denumit card, in cadrul aparitiei si expansiunii lui pe piata romaneasca in aceste vremuri de schimbare si de racordare la tehnologiile occidentale. Tema acestei lucrari a prezentat inca de la inceput pentru mine un interes deosebit, datorita caracterului de noutate al acestuia. Piata cardurilor, atat cea internationala cat si cea autohtona este o piata extrem de dinamica, intr-o permanenta schimbare si ameliorare, caracterizata in principal de noutate si inovatie. 
Cardurile au intrat de la o vreme in viata noastra de zi cu zi. Le folosim sa primim salariile sau sa ne facem cumparaturile. Ce se ascunde in spatele micilor deptunghiuri de plastic vom incerca sa aflam astazi.Primul lucru care trebuie stiut despre carduri este faptul ca ele nu sunt decat o interfata, o legatura intre noi si banii nostri. Pentru a avea un card este nevoie sa existe contul din spatele acestuia. Practic atunci cand depunem cererea de eliberarea a unui card solicitam si constituirea contului de card. Cele doua elemente lucreaza impreuna si sunt inseparabile.De fiecare data cand facem o tranzactie cu cardul de fapt dam o comanda pentru contul de card aferent. Practic le zicem banilor cum sa se miste.
In aceasta lucrare mi-am propus sa urmaresc in principal urmatoarele aspecte : card -concept, aparitia si dezvoltarea cardurilor, operatiuni posibile,clasificarea cardurilor precum si avantajele utilizarii cardului . 
CAP 1 CARD-CONCEPT
Cardul este definit ca fiind ,, un suport de informatie standardizat, securizat si individualizat, care semnaleaza ca detinatorul sau ar putea avea succes la dreptul de a-l folosi pentru plata, conferit de emitent; un card este acceptabil de catre comerciant ca mijloc de plata, de catre detinator, a obligatiilor asumate de catre utilizator la procurarea de marfuri, consumul de servicii sau obtinerea de avansuri in numerar de la comerciant, in termenele si in conditiile legii, a obligatiilor reciproce si a altor reglementari aplicabile ." 
Cardul are urmatoarele elemente obligatorii: numarul cardului, numele si prenumele detinatorului, data emiterii si expirarii valabilitatii, denumirea si sigla emitentului, o banda magnetica si o rubrica pentru semnatura titularului.
Cardul permite retragerea de numerar de la ghiseele automate bancare si se emite pentru o perioada anumita, de regula 1-3 ani. La expirarea termenului de valabilitate a cardului, el este prelungit.
CAP 2 APARITIE SI DEZVOLTARE
Primele carduri care au aparut au fost cele de credit, care nu erau nici bancare, nici de plastic. Scopul lor era de a confirma credibilitatea detinatorului in afara bancii. Au aparut in SUA si au inregistrat o dezvoltare vertiginoasa la sfarsitul sec. XIX. Deja in anul 1914 unele magazine eliberau carduri speciale pentru a-si mentine clientii cei mai bogati si permanenti. In anul 1928, compania Farrington Manufacturing din Boston a emis primele placute de metal, care se eliberau clientilor de incredere si pe care era scris in relief adresa. Vanzatorul introducea placuta intr-o masina speciala numita imprinter si informatia de pe placa se imprima pe cec. In anii urmatori s-au inventat creditarea fara dobanda, categorii ale schemei creditor-financiare, rate minime de rambursare a creditului, etc. 
Se considera ca John S.Biggins, specialist in domeniul creditului de consum este cel care a initiat inceputul creditelor bancare. In anul 1946 Biggins a organizat activitatea dupa schema de credit numita "Charge-it". Schema prevedea chitante date de catre clientii magazinelor pentru cumparaturi marunte. Dupa ce cumparaturile aveau loc, magazinul preda chitantele respective la banca, iar aceasta le achita din contul cumparatorilor. Lantul clasic de decontari utilizat in prezent in domeniul bancar de carduri de pretutindeni a fost incercat pentru prima data in Flatsbush.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardurile Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!