Caracteristica generală componentei de infracțiune

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 3
II. Notiunea de componenta de infractiune 3
III. Importanta componentei de infractiune 4
IV. Structura componentei infractiunii 4
V. Clasificarea componentelor de infractiune 5


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Infractiunea este o actiune ilegala, o fapta ce prezinta un pericol social sporita si consta in savirsirea cu vinovatie a unei abateri de la legea penala, care este sanctionata de lege.
Infractiunea este singurul temei pentru raspundearea penala.
Conform Codului Penal al Republicii Moldova:
Articolul 52. ComponentaNoVRaMinfractiunii
(1) Se considera componenta a infractiunii totalitatea semnelor obiective si subiective, stabilite de legea penala, ce califica o fapta prejudiciabila drept infractiune concreta.
(2) Componenta infractiunii reprezinta baza juridica pentru calificarea infractiunii potrivit unui articol concret din prezentul cod.
II. Notiunea de componenta de infractiune
In vederea urmaririi penale, organele de drept trebuie sa indice exact care infractiune a fost comisa si ce norma prevede infractiunea data. In Art.51 Cod Pena al Republicii Moldova se prevede ca baza reala a raspunderii penale este fapta prejudiciabila savarsita, iar componenta infractiunii prevazuta de legea penala reprezinta temeiul juridic a raspunderii penale.
Prin componenta infractiunii intelegem ansamblul conditiilor impuse de o norma de drept penal pentru existenta unei anumite infractiuni. Partea speciala a Codului penal descrie semnele specifice unei componente concrete a infractiunilor prin care este delimitata de alte componente penale. 
III. Importanta componentei de infractiune
Factorii componentei de infractiune sunt:
-  Componentei de infractiune reprezinta unicul temei juridic a raspunderii_penale;
In lipsa componentei de infractiune nu poate fi deschis un dosar penal, persoana nu poate fi trasa la raspundere daca ea nu a savirsit nimic.
-  Componentei de infractiune reprezinta baza juridica pentru calificarea infractiunii;
In functie de fapta savirsita, infractiunile se pot clasifica in infractiuni usoare, grave, foarte grave, deoseit de grave.
-  Componentei de infractiune reprezinta temeiul de staiire de catre instant de judecata a tipului si pedepsei penale aplicabile; __________
Pentru fiecare infractiune savirsita nu este stabilita o pedeapsa exacta, ci este o pedeapsa care variaza in dependenta de circumstantele savirsirii infractiunii: starea psihologica(starea de afect), numarul faptasilor (singur sau in grup), 
-  Componenta infractiunii constituie o garantie a drepturilor si libertatilor persoanei ,contribuie la respectarea legalitatii si ordinii de drept in societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica generala componentei de infractiune.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://facultateadrept.wordpress.com/drept-penal-parte-generala-i/curs-8-componenta-de-infractiuni/
https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=109495&lang=ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!