Caracteristică generală a dreptului comerțului internațional - subiectele de drept al comerțului internațional

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I: Caracteristica generala a Dreptului Comertului International. 4
1.1 Notiuni generale a Dreptului Comertului International 4
1.2 Obiectul Dreptului Comertului International. 5
1.3 Metoda reglementarii juridice a Dreptului Comertului International. 7
1.4 Locul Dreptului Comertului International in sistemul dreptului contemporan. 8
Capitolul II: Subiectele de drept al comertului international 9
2.1 Clasificarea subiectelor de drept a Comertului International 9
2.2 Persoanele fizice- subiecte de drept a Comertului International 10
2.3 Stateul-subiec de drept a Comertului International 11
2.4 Organizatiile guvernamentale - subiecte de drept a Comertului International 12
2.5 Societatile comerciale- subiecte de drept a Comertului International 12
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
In conditiile revolutiei tehnico-stiintifice si a revolutiei informationale incheierea, reglementarea sau realizarea in aceeasi tara a tuturor bunurilor si serviciilor necesare traiului cotidian este tehnic imposibila si economic nerentabila. Este ratiunea pentru care statele lumii se vad determinate obiectiv sa participe la circuitul mondial de valori materiale si spirituale. Aceasta participare nu este haotica, ea este directionata, reglementata de anumite reguli juridice, de anumite norme de drept. 
Dreptul Comertului International asa cum s-a conturat el in doctrina internationala, iar ca instrumente interstatale in actul final al Conferintei de la Helsinki pentru Cooperare si Securitate in Europa se precizeaza caracterul interdisciplinar si pluridisciplinar al Dreptul Comertului International. Este primul si singurul instrument interstatal care abordeaza si problematica Dreptul Comertului International.
Din aceasta perspectiva Dreptul Comertului International reprezinta o asezare la confluenta sistemelor nationale de drept cu dreptul international public si cuprinde norme de drept national (intern) si norme de drept international care reglementeaza raporturile infatisate. Cat priveste componenta nationala, Dreptul Comertului International va cuprinde toate normele de drept intern ale statelor lumii care pentru fiecare stat in parte organizeaza si reglementeaza comertul exterior al respectivelor state, iar in ce priveste componenta de drept international public Dreptul Comertului International va cuprinde acele norme de drept international public care reglementeaza participarea statului la raporturile comerciale sau participarea statelor.
Capitolul I: Caracteristica generala a Dreptului Comertului International.
1.1 Notiuni generale a Dreptului Comertului International
Importanta majora pe care o prezinta comertu international in general in cooperarea tehnicostiintifica in special, determina cadrul legal de desfasurare a comertului si definirea gruparii de norme juridice in acest domeniu. Conform regulilor ce guverneaza desfasurarea comertului international, se impune ca toate statele sa colaboreze pentru crearea conditiilor proprii de desfasurare a comertului international.
In doctrina si practica comertului international au fost propuse mai multe definitii si anume: intr-o prima conceptie
- Dreptul comertului international este constituit din ansamblul normelor care reglementeaza relatiile comerciale de drept privat. 
- Dreptul comertului international este stiinta care cuprinde si cerceteaza normele de drept si uzantele ce reglementeaza institutiile si raporturile juridice ce iau nastere in sfera relatiilor de schimb si cooperare economica internationala;
- Dreptul comertului international reprezinta ansamblul normelor care reglementeaza relatiile comerciale internatinale;
- Dreptul comertului international este constituit din ansamblul normelor care reglementeaza raporturile patrimoniale cu caracter de comercialitate si internationalitate, incheiate intre persoane fizice si persoane juridice, care intrunesc calitatea de subiecte de drept pentru operatiunea de export- import, inclusiv intre asemenea persoane si statraporturi in care partile se afla pe pozitie de egalitate juridica. 
Ansamblul normelor juridice ce alcatuiesc dreptul comertului international ca ramura de drept se plaseaza in punctele de tangenta dintre ordinea de drept nationala si cea internationala, rasfrangandu-se concomitent cu ambele.
Procesul organizarii si desfasurarii comertului international, are o diversitate de raporturi juridice care pot fi grupate in urmatoarele categorii:
-raporturi dintre state ce sunt guvernate de normele dreptului international public;
-raporturi dintre state ca titulare ale suveranitatii si subiecte de drept, personae fizice si persoane juridice din diferite state, pe baza de egalitate juridica si sunt reglementate de normele dreptului civil, dreptului comercial, dreptului international privat. Dintre cele expuse, dreptul comertului international, trebuie privit ca o materie juridica interdisciplinara, reunind norme juridice din diferite ramuri de drept: dreptul international public, dreptul international privat, dreptul civil, derptul administrativ, ponderea cea mai mare oa au normele dreptului privat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica Generala a Dreptului Comertului International - Subiectele de Drept al Comertului International.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul civil al R. M. Publicat : 22.06.2002 in Monitorul Oficial Nr. 82-86 art Nr : 661
2. Codul de procedura civila R.M. Publicat : 26.12.1964 in B.Of. Nr. 000 Promulgat : 26.12.1964 
3. Cod comercial R.M Publicat : 24.06.2001 in Monitorul Oficial Nr. 54-57 
4. Legea cu privire la antreprenoriat si intreprinderi Nr.845 din 03.01.1992 Publicat 28.02.1994 in Monitorul Parlamentului Nr. 2 
5. Conventia Natiunilor Unite asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri, incheiata la Viena la 11 aprilie 1980 
6. Conventia europeana de arbitraj comercial international din 21.04.61
7. Eugeniu Cataveica, Dreptul comertului international Chisinau 2013
8. A. Sitaru dreptul comertului international. Partea generala Bucuresti 2004, 
9. T. R. Popescu" dreptul comertului international" Bucuresti 1983 
10. Ioan Macovei Suport Curs La Dreptului Comertului International Iasi 2009


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!