Caracteristica Criminologica a Criminalitatii Femenine

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Se spune ca infractiunile comise de femei reprezinta un indicator al rolului de tinut de aceasta in societate. Din aceasta perspectica,ele aproape ca se potconsidera egale barbatilor intrucat, mai ales in cadrul organizatiilor de trafic dedroguri, implicarea lor nu mai este deloc una marginala. Actualitatea temei date se manifesta prin faptul ca a luat amploarea numarulde infractiuni savasite de femei, fiinte care pe parcursul a citorva secole au fost considerate incapabile de a savirsi crime. Femeile criminalenu am fost considerate o problema sociala serioaasa(cu exeptia prostitutiei) si ni au pus probleme de in inchisoare, de aceea criminalitatea feminina a fost rar studiata. In ceeace priveste prezenta femeilor in lumea criminalitatii, din anii '80, lucrurile nu maistau ca pe vremuri. Potrivit sociologilor, in ton cu societatea, noua criminalitateeste din ce in ce mai "deschisa", oferind "oportunitati" tot mai mari femeilor. Delicte tipice barbatilor in trecut, sunt de-acum comise de tot mai multe femei, iar statisticile, elocvente, definesc amploarea fenomenului intr-o crestere exponentiala .
1.2 Caracteristicele criminalitatii feminine bazate pe deosebirea dintre sexe.
Putine femei au reusit sa se remarce de-a lungul unei istorii potrivnice lor care le-a refuzat o lunga perioada de timp dreptul la exprimare, dreptul la educatie si dreptul la vot. Fortata sa se inscrie in diferite canoane, in functie de epoca pe care o traversa, urgisita, arsa pe rug, refuzata societatii sau cantata servind drept muza pentru intreaga arta a lumii, figura materna respectata, femeia si-a dezvoltat o uimitoare natura camelonica. 
Insa, cum orice regula are exceptiile sale, au existat si femei care s-au facut remarcate prin intermediul altor atribute, decit feminitate, delicatete si gingasie, demostrind ferocitate si cruzime. Statutul femeilor criminale nu a fost cercetat mult timp, din cauza nivelului minim de rezonanta, precum si astereotipurilor ca femeia nu poate savarsi fapte infractionale, datorita inferioritatii acesteia fata de sexul masculin. Incepind cu sec. XIX-lea, perioada cind miscarea de emancipare a femei incepe sa renasca, feministele au incercat si continua sa incerce sa demonstreze ca femeia este egala in toate aspectele cu barbatii, aducind diferite argumente, precum si teze absurde in favoarea acestei egalitati. In ciuda miscarilor feministe privind eglitatea sexelor, intre barbati si femei exista diferente de ordin anatomic, fiziologic, psihologic, intelectual precum si moral, diferente care influenteaza asupra formei si genului criminalitatii, generind ideea unei criminalitati specifice fiecarui sex. In general, dupa statictici, criminalitatea feminina este inferioara numeric criminalitatii masculine, aceasta fiind generata de inferioritatea femeii fata de barbat. Cauzele inferioritatii criminalitatii feminine s-ar putea reduce la :"constitutie fizica mai putin robusta, fire timida, mai impresinabila", avind o capacitate redusa pentru a comite infractiuni" pentru savirsirea carora se reclama forta si energie fizica. De asemenea, conform opiniilor unor specialitati in domeniu, o alta cauza a inferioritatii criminalitatii feminine fata de cea masculina ar consta in inferioritatea situatiei sociale , economice, juridice a femeii, aceasta neavind acces la domeniile de activitate predispuse la conflict. Prin urmare, avind domeniu de activitate restrins, in mod firesc sunt restrinse si posibilitatiile de a comite fapte penale. Pentru a explica mai detaliat cauza diferentei dintre partea feminina si cea masculina urmeaza sa analizam citeva teorii, care vor aduce careva claritati in problema data: teoriile social-structurale si teoria gender. 
1.3. Teoriile traditionale 
Marea majoritate a teoriilor traditionale care se refera la criminalitate au fost create de criminologi-barbati pentru a explica cauzele criminalitatii masculine, si nicidecum a celei feminine, ceea ce a generat diferite discutii in jurul ideii, daca aceste teorii pot fi aplicate studierii criminalitatii feminine, sau este necesar de explicat fenomenul prin prisma pozitii de ,,diferenta de gender", asa-numita teorie ,, gendered theory" .
Conform opiniei unor criminologi, teoriile traditionale reprezinta specificul criminalitatii masculine , prin urmare nu pot da raspunsuri la unele intrebari ce tin de criminalitatea feminina, cu toate ca rolul lor nu pot fi negat intru-totul, mai ales, referindu-ne la teoriile social-structurale, ce denota un caracter, cit de cit, neutru. Astfel, ne vom referi la teoria oportunitatii, a controlului social, asociatiilor diferentiate, precum vom face incursiuni in teoria feminista.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica Criminologica a Criminalitatii Femenine.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!