Caracterele Juridice si Conditiile de Validitate ale Contractului Individual de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

1. Caracterele juridice ale contractului individual de munca.3
2. Conditiile de validitate ale contractului individual de munca.6
2.1. Conditiile de fond ale contractului individual de munca.6
2.2. Conditiile de forma ale contractului individual de munca.11
3. Conditii prealabile incheierii contractului individual de munca.12
4. Speta.15


Extras din referat Cum descarc?

In dreptul roman contractul individual de munca a aparut relative tarziu, vreme de un secol si jumatate in locul sau utilizandu-se un contract civil de locatiune a lucrarilor.
Codul din 1972 nu s-a ocupat in mod expres de notiunea de contract individual de munca. Timp de 30 de ani a fost misiunea practicii si doctrinei de dreptul muncii sa ofere o definitie pentru contractul individual de munca.
Actualul Cod al muncii (Legea nr.53/2003) trateaza in Titlul II pe o intindere de 9 capitole aspecte legate de contractul individual de munca. Articolul 10 propune si o definitie legala, el putand fi definit drept acea "conventie prin care o persoana numita salariat se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unei persoane numita angajator in schimbul unei sume de bani, salariu.
CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA 
Contractul individual de munca se evidentiaza prin trasaturi care il apropie si, in acelasi timp, il individualizeaza fata de alte contracte. Astfel el prezinta urmatoarele trasaturi caracteristice:
a) Contractul individual de munca este un act juridic. Acest contract reprezinta o manifestare de vointa a doua persoane in scopul stabilirii de drepturi si obligatii reciproce si corelative ce alcatuiesc continutul raportului juridic de munca. 
El este deci un act juridic guvernat de principiul libertatii de vointa. Aceasta libertate presupune doua elemente: o libertate a partilor in ce priveste dorinta manifestata de a incheia, in general un contract de munca (daca doresc sau nu sa incheie contractul) si o libertate in ceea ce priveste conditiile in care vor incheia acest contract (stabilirea clauzelor contractuale concrete, convenabil pentru ambele parti), cu alte cuvinte, libertatea in ce priveste continutul contractului de munca.
Dar, desigur ca, libertatea partilor trebuie sase manifeste cu respectarea dispozitiilor legale.
Doua texte ale Codului muncii prezinta importanta deosebita in acest sens:
- art. 11: ,, clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub minimul stabilit prin acte normative sau prin contracte colective de munca";
- art. 38: ,, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate." 
b) este un contract numit, deoarece este reglementat ca atare prin norme de drept al muncii ( cuprinse, de regula, in Codul muncii).
c) este un contract bilateral. Contractul individual de munca nu poate avea decat doua parti: salariatul (angajatul) si angajatorul (patronul).
Salariatul este persoana fizica care se obliga sa presteze munca.
Angajatorul este persoana juridica sau persoana fizica care utilizeaza forta de munca salariata.
Aceasta trasatura deosebeste contractul individual de munca de contractele civile si comerciale, care, uneori, pot avea o pluralitate de creditori si debitori, precum si de contractul individual de munca, care are una din parti o colectivitate de salariati (nu doar unul singur), iar cealalta, uneori, este o colectivitate de angajatori.
Sunt insa si anumite situatii de exceptie, in cadrul formelor asociative de exercitare a profesiilor de avocat, notar, medic. Potrivit normelor legale, avocatul coordonator, notarul public imputernicit, medicul imputernicit pot sa incheie, in numele celor cu care sunt asociati, contracte individuale de munca cu avocati stagiari, notari stagiari, medici ori cu personal auxiliar. In aceste cazuri, subordonarea salaritilor respectivi nu se manifesta exclusiv fata de imputernicitul care a incheiat contractele de munca in cauza, ci si fata de ceilalti asociati.
d) este un contract sinalagmatic. Potrivit art. 943 din Codul civil, contractul este sinalagmatic cand partile se obliga reciroc una fata de cealalta. 
Cele doua parti ale contractului individual de munca se obliga astfel: salaritul sa presteze o anumita munca; angajatorul sa plateasca aceasta munca.
Asadar, acest contract da nastere la drepturi si obligatii reciproce intre parti; cauza obligatiei uneia dintre ele o constituie executarea obligatiei celeilalte.
e) are un caracter comutativ, deoarece atat prestatia salariatului, cat si cea a angajatorului sunt cunoscute inca de la inceput, din momentul incheierii contractului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterele Juridice si Conditiile de Validitate ale Contractului Individual de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!